10:04:50 26.02.2024
Stiri

Daniel Ioniță: „Este important ca R. Moldova să-și definească cu claritate viziunea strategică. Dacă vrei să mergi spre UE, înscrie-te pe drumul care duce spre UE și te asigurăm noi că nu vei fi singur pe drumul acela”

Actualitate 05.05.2021 13:00 Vizualizări2512 Autor: Ziarul National
Daniel Ioniță: „Este important ca R. Moldova să-și definească cu claritate viziunea strategică. Dacă vrei să mergi spre UE, înscrie-te pe drumul care duce spre UE și te asigurăm noi că nu vei fi singur pe drumul acela”


Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, susține că procesul de integrare europeană presupune un parcurs extrem de dificil, dar România și toate statele Uniunii Europene vor fi alături de R. Moldova. Tortuși, acest proces presupune un efort susținut, în primul rând, din partea autorităților. Totodată, R. Moldova să-și definească cu claritate viziunea strategică și este important, în primul rând, ca R. Moldova să acționeze cu claritate pentru a-și atinge această viziune strategică.

„Poate că unii pedalează în continuare pe această idee (vițelul blând suge de la două vaci n.r.) și promovează diverse „politici”, care se dovedesc a fi total dezechilibrate și al căror rezultat este această situație de totală incertitudine. Eu întotdeauna am spus și o să repet, chiar cu riscul de a fi criticat de unii: este important ca R. Moldova să-și definească cu claritate viziunea strategică și este important, în primul rând, ca R. Moldova să acționeze cu claritate pentru a-și atinge această viziune strategică”, a precizat Ioniță, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”.

Autoritățile de la Chișinău trebuie să fie mai ferme în deciziile luate și să acționeze în consecință, consideră diplomatul.

„Dacă vrei să mergi spre UE, înscrie-te pe drumul care duce spre UE și te asigurăm noi că nu vei fi singur pe drumul acela. Și nu va fi numai România alături de tine, ci toate statele membre ale UE, vor fi alături și partenerii internaționali de dezvoltare. Pentru că, până la urmă, toți sunt interesați de sporirea democrației, de întărirea statului de drept, de consolidarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Dacă stai în această situație de echilibru instabil și dacă vrei cu un picior în stânga și un picior în dreapta, și cu unii și cu alții, și să spui ceva pentru urechile unora când ești într-o altă capitală să spui altceva pentru urechile altora, până la urmă devii ușor neserios”, a avertizat Ambasadorul Ioniță.

Sursa citată, care se află de aproape cinci ani în R. Moldova, a menționat că părerile cetățenilor sunt împărțite în ceea ce privește apropierea de UE.

„Observăm în continuare o societate divizată, persistența în societate a unor mentalități și a unor nostalgii vechi… Unii lideri politici profită tocmai de aceste aspecte, pentru a-și atinge niște agende politice interne, nerealizând că prin aceasta, în loc să contribuie la o clarificare a viziunii strategice, lasă agățată R. Moldova într-o zonă mai degrabă gri. Am mai spus-o și repet: oricât de mult ai vrea, nu poți să evadezi nici din istorie, nici din geografie. Ambele aceste materii, pe care le înveți la școală, trebuie să ți le asumi și să le folosești în interesul propriilor cetățeni”.

Întrebat unde vede R. Moldova în următorii zece ani, Ambasadorul Daniel Ioniță a spus că totul depinde de voința cetățenilor.

„Depinde, până la urmă, de modul cum vor vota cetățenii R. Moldova, pentru că Parlamentul este o expresie a unei voințe populare. Și trebuie să ții cont de voința populară. Dacă majoritatea cetățenilor vor fi pentru o direcție proeuropeană clară, R. Moldova are șansa să se transforme în bine, să devină un spațiu din care moldovenii simpli să nu mai dorească să plece, ci din contra – un spațiu extrem de primitor pentru cei care deja au plecat și să sperăm că vor și reveni acasă. Dacă cetățenii vor vota altfel, vor continua situațiile acestea de echilibru instabil, într-o situație de vecinătate, însă, destul de complexă”.

Daniel Ioniță a mai adăugat că e greu să asemeni sau să compari R. Moldova.

„Nu pot s-o compar cu nimic. R. Moldova este unică. Nu are termen de comparație, pentru că, în pofida faptului că este o democrație tânără, R. Moldova este extrem de complexă sub aspectul problematicii, sub aspectul diviziunilor și faliilor de conotații lingvistice și etnice, sub aspectul apartenenței la un spațiu geopolitic și geostrategic”, a conchis Daniel Ioniță.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md