08:38:10 02.10.2023
Stiri

CONTRACT // Uniunea Europeană oferă R. Moldova un GRANT de opt milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii

Actualitate 24.05.2023 09:57 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
CONTRACT // Uniunea Europeană oferă R. Moldova un GRANT de opt milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii


Uniunea Europeană oferă R. Moldova un grant în valoare de opt milioane euro pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de suport antreprenorial gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Contractul de grant direct al UE a fot semnat astăzi la Chișinău de către Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europe în Republica Moldova, și Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

„Resursele financiare vor fi direcționate pentru programele dedicate debutanților – „Start pentru tineri”, programul de susținere a antreprenoriatului feminin sau „PARE 1+2”. De asemenea, resursele financiare vor fi direcționate către programele de creștere, programului de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și programul de digitalizare a acestora. Nu în ultimul rând, resurselor financiare vor fi alocate capitalizarea programului de retehnologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, un program care se bucură de un enorm succes în ultima perioadă și care atinge foarte țintit nevoile antreprenorilor, mai ales în contextul recentelor crize. În același timp, resursele financiare vor fi alocate către un nou program – cel dedicate turismului rural, care urmează să fie aprobat de către Guvern în perioada următoare”, a declarat Dumitru Pîntea.

Banii vor fi alocați prin intermediul proiectului „UE pentru IMM”, axat pe localitățile rurale, dezvoltarea IMM-urilor și orientarea lor spre export.

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mažeiks, a remarcat faptul că două treimi din exporturile R. Moldova merg în prezent spre UE, iar IMM-urile pot avea un rol mai important în creșterea exporturilor.

„IMM-urile creează locuri noi de muncă, aduc inovația și se adaptează mai ușor la provocările emergente. Susținerea acestora este de interes comun”, a punctat Janis Mažeiks.

Ambasadorul a adăugat că UE sprijină în prezent 50 de mii de întreprinderi, ceea ce este aproape numărul total de IMM-uri existente în R. Moldova.

Prezent la ceremonia de semnare a contractului, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a mulțumit UE pentru ajutorul constant acordat R. Moldova în vederea integrării republicii noastre în spațiul în spațiul economic al UE.

Potrivit lui Alaiba, dezvoltarea economică și crearea oportunităților de afaceri se numără printre prioritățile Guvernului din care face parte.

„Noi în R. Moldova nu ne putem permite luxul de a crește cu 2-3% anual, pentru că asta e o rețetă să rămânem la coada Europei. Avem nevoie de o creștere economică accelerată, iar asta o poate da anume sectorul întreprinderilor mici și mijlocii”, a punctat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

25.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile locale, mi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md