22:31:12 01.03.2024
Stiri

ACORD // R. Moldova nu mai stă la cheremul „Gazpromului” controlat de Putin și va avea acces la gazele naturale lichefiate din SUA, care pot fi aduse din Grecia prin conducta transbalcanică

Actualitate 01.12.2023 16:25 Vizualizări1395 Autor: Ziarul National
ACORD // R. Moldova nu mai stă la cheremul „Gazpromului” controlat de Putin și va avea acces la gazele naturale lichefiate din SUA, care pot fi aduse din Grecia prin conducta transbalcanică


R. Moldova continuă să-și diversifice sursele și rutele de aprovizionare cu gaze, astfel încât să nu mai depindă de compania rusă „Gazprom”. Republica noastră va avea acces, începând de astăzi, și la Gazele Naturale Lichefiate (LNG sau GNL) din Statele Unite ale Americii.

Directorul general interimar al S.A. „Energocom”, Victor Bînzari, și CEO „DEPA Commercial”, Konstantinos Xifaras, au semnat ieri, 30 noiembrie, la Atena, un Memorandum de Înțelegere privind intensificarea cooperării în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a LNG, precum și coordonarea utilizării infrastructurii de stocare și transport a gazelor.

„Semnarea acestui Memorandum înseamnă aprofundarea cooperării strategice pe care o avem cu DEPA, dar și un semnal al voinței reciproce de a ajunge la un nivel de parteneriat mai aprofundat. Astfel, SA „Energocom” nu doar că va putea asigura necesitățile pieței interne a R. Moldova, diversificându-și sursele și rutele de aprovizionare, dar și piața de energie a R. Moldova va avea acces la gaze LNG, inclusiv din SUA, aduse prin terminalele din Grecia și prin conducta transbalcanică în R. Moldova, Ucraina și Europa Centrală. Acest acces extins de surse va oferi noi oportunități competitive pentru consumatori”, a spus Victor Bînzari.

La rândul său, managerul „DEPA Commercial”, Konstantinos Xifaras, a remarcat faptul că semnarea Memorandumului cu SA „Energocom” marchează începutul cooperării strategice între cele două companii, care va facilita consolidarea solidarității energetice și diversificarea portofoliilor acestora.

„Dezvoltarea pieței regionale de gaze și consolidarea interconexiunilor necesită o cooperare mai strânsă dintre operatorii de pe piața angro de gaze”, a adăugat Konstantinos Xifaras.

„Energocom” a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie anul curent, iar, din luna mai curent, compania elenă a câștigat câteva licitații și a livrat gaze spre R. Moldova pentru consum curent, dar și pentru stocare în depozite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md