03:36:36 19.08.2019
 
Stiri

ACORD // Cetățenii care au muncit LEGAL în Italia vor putea primi pensii din acest stat, chiar dacă vor reveni acasă

Social 01.10.2017 14:18 Vizualizări197507 Autor: Ziarul National
ACORD // Cetățenii care au muncit LEGAL în Italia vor putea primi pensii din acest stat, chiar dacă vor reveni acasă

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), Laura Grecu, și Guglielmo Borri, preşedinte al Servizo Italiano Assistenza Sociale (SIAS) au semnat, recent, un memorandum de colaborare între cele două instituții care prevede informarea cetăţenilor moldoveni care au muncit legal în Italia despre dreptul lor la pensie şi alte prestaţii sociale din partea acestui stat şi modalităţile de obţinere a acestora.

Astfel, potrivit memorandumului, specialiștii din Italia vor veni la Chișinău de două ori pe lună pentru a consulta cetățenii moldoveni cu privire la pensiile pe care urmează să le primească sau deja le încasează din Italia.

„Comunitatea moldovenilor din Italia este foarte numeroasă. Apreciem faptul că CNAS va permite specialiştilor noştri, de două ori pe săptămână, să furnizeze cetăţenilor moldoveni, care au activat în Italia şi s-au reîntors în R. Moldova, aceleaşi servicii ca în Italia. Este un gest de încredere, care ne va permite să prestăm servicii de bună calitate”, a declarat Guglielmo Borri la eveniment.

„Aceasta este o oportunitate pentru cetăţenii moldoveni, care au lucrat legal o perioadă de timp în Italia. Ei vor fi informaţi despre drepturile lor în domeniul securităţii sociale şi vor afla în timp real despre schimbările în legislaţia italiană. Cetăţenii care au atins vârsta de pensionare trebuie să cunoască care sunt drepturile ce ţin de stabilirea pensiei atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul altor state în care au muncit lega”, a spus și Laura Grecu.

Legislaţia Republicii Italia prevede că cetăţenii altor state, inclusiv moldovenii, care au atins vârsta de pensionare şi care au achitat contribuţii de asigurări sociale în bugetul statului italian, au dreptul la o pensie italiană.

În prezent, la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău, situată pe str. M. Manole 12/A, în a doua şi a patra zi de joi a fiecărei luni, de la orele 9.00 până la 12.00, funcţionează Ghişeul Informativ privind pensia italiană, unde, în mod gratuit, experţii A.O. MCL SIAS Moldova, reprezentanţi în Republica Moldova a Patronatului italian SIAS şi a MCL Italia, acordă informaţii generale referitoare la aspecte legale şi cazuri individuale, consultanţă şi asistenţă tuturor celor care au lucrat legal în Italia.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Lilia 04.10.2017 21:59

un moldovean că sa beneficieze de pensia din italia, câți ani sunt obligatorii să muncească în regula?

Svetlana Savin 18.11.2017 21:19

Daca am 10 ani lucrati in Italia,inregula,am platit contributele si vreau sa ma intorc in Moldova,am57 ani si nu mai am putere sa muncesc mai mult,am dreptul la ceva pensie din Italia.

Maria Ciubotaru 25.11.2017 15:51

Am lucrat va badante 10ANI in regula. Acum am 60 de ANI. Peste citi ani am drept la pensi e?.

Natalia 31.07.2018 00:44

initalia am 11 ani legal munciti si achitind toate taxsele.Am 61 de ani.Cind si cam cite % € voi primi ca pensie?

Не знаю 10.10.2018 16:55

Nu știu cum la voi dar la noi în Franța poți să afli totul pe situl guvernului. Și simulare poți să faci că să stii la cît ai dreptul cînd vei ajunge la pensie.

michelea 06.11.2018 20:44

Cind va fi semnat un memorandum de colaborare intre doua state R.Moldova si R.Italia ca vecimea de lucru in R.Moldova sa fie recunoscuta in Italia si invers din Italia in R.Moldova

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md