20:12:52 21.07.2024
Stiri

Zi de DOLIU NAȚIONAL pe 24 iunie, când va fi înmormântat Spiridon Vangheli: „Întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici”; „Vă mulțumim că ne-ați primit grămăjoară sub Cușma lui Guguță”

Actualitate 21.06.2024 21:04 Vizualizări2207 Autor: Ziarul National
Zi de DOLIU NAȚIONAL pe 24 iunie, când va fi înmormântat Spiridon Vangheli: „Întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici”; „Vă mulțumim că ne-ați primit grămăjoară sub Cușma lui Guguță” Foto: Mihai Vengher


Ziua de luni, 24 iunie, va fi zi de doliu național în R. Moldova, „în semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu scriitorului Spiridon Vangheli”, care a decedat astăzi la vârsta de 92 de ani.

Anunțul a fost făcut vineri de președinta Maia Sandu, care a transmis condoleanțe familiei maestrului.

„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit Coliba Albastră a copilăriei și a plecat la cele veșnice. Am rămas fără Tatăl lui Guguță, însă îi vom avea mereu pe Guguță și pe ceilalți eroi creați de maestru care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima R. Moldova pe toate meridianele. Guguță a fost mai mult decât un personaj literar. Ochii lui Guguță au văzut lumea așa cum trebuie să fie ea - sinceră, frumoasă și omenoasă. Încercăm să regăsim întreaga noastră viață bunătatea și blândețea lumii lui Guguță. În semn de tristețe și pentru a-i aduce un omagiu lui Spiridon Vangheli, ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile, va fi decretată zi de doliu național. Sincere condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

CITIȚI și Spiridon Vangheli, supranumit „tatăl lui Guguță”, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Rodica Contu Vangheli, fiica scriitorului: „Pentru mine nu a fost un simplu om, a fost un univers”Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a mulțumit lui Spiridon Vangheli „că ne-ați primit grămăjoară sub Cușma lui Guguță, unde am descoperit o lume în care domnește pacea, siguranță și buna înțelegere între oameni”.

„O lume văzută de ochi de copil este cea mai frumoasa din toate lumile posibile”, se arată în mesajul de condoleanțe semnat de președintele Parlamentului.
Premierul Dorin Recean a ținut să puncteze că Spiridon Vangheli ne-a învățat, prin intermediul cărților sale, ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei.

„Să ne luăm rămas-bun de la Spiridon Vangheli. Creatorul nemuritoarelor Isprăvi ale lui Guguță, Vangheli ne-a învățat ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei. Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguță, cu căciulița ta fermecată, așa ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanțe rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generațiile de copii care vin”, este mesajul șefului Guvernului la moartea lui Spiridon Vangheli.„O veste foarte tristă ne-a venit pe acest sfârșit de săptămână - Spiridon Vangheli, scriitorul cu care au crescut generații întregi de copii din R. Moldova, ne-a lăsat ca moștenire cărțile și eroii săi de poveste și ne-a părăsit pentru o lume mai bună. (...) A trăit o viață lungă și luminoasă, doar o săptămână în urmă celebrându-și cea de-a 92-a aniversare - și a împărtășit această lumină cu o țară întreagă. Astăzi, primii săi cititori sunt deja bunici și le citesc propriilor nepoți despre aventurile băiețelului de poveste, cu un nume la fel de neobișnuit ca și personajul său - Guguță. Iar cușma sa fermecată a ieșit demult din pagini de carte, devenind un adevărat brand de țară și simbolul care unește generații. Datorită cărților sale ușa spre fascinanta lume a copilăriei rămâne deschisă pentru noi toți, indiferent de vârsta la care îl citim. Îi vom rămâne recunoscători pentru această moștenire valoroasă, noi și generațiile care vor veni după noi. Veșnică și luminoasă să-i fie amintirea!”, cităm din comunicatul Ministerului Culturii.Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, Briceni, pe atunci județul Bălți din România Mare. În 1951, s-a înscris la Institutul învățătoresc din Bălți, dar deja în primăvară s-a transferat la Institutul pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. L-a absolvit în 1955, a lucrat ca profesor de matematică în câteva școli, după care se angajează ca redactor la Editura „Cartea moldovenească”, apoi la „Lumina”.

A debutat în 1962 cu placheta de miniaturi „În țara fluturilor”, urmată de culegerile de povestiri „Soarele” (1963), „Băiețelul din Coliba Albastră” (1964), „Pe lume” (1964) ș.a. S-a afirmat ca poet, prozator și traducător, iar în anii 1970, împreună cu Grigore Vieru, a fost coautor al unui foarte cunoscut Abecedar, menit să ajute promovarea limbii române. Datorită seriei despre „Guguță”, lansată în 1967 și întinsă pe mai bine de trei decenii, a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori pentru copii din Moldova. Pentru această carte, în 1971, a primit Premiul Unional la Concursul „Cea mai bună carte pentru copii”, iar în 1974, la Rio de Janeiro, Diploma de Onoare Andersen, echivalentul unui premiu Nobel pentru literatura pentru copii, numele lui fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

În 1964 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, iar 1991 - Președintele al PEN Clubului din Moldova. Pentru activitatea sa literară, a primit numeroase premii și distincții. Este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, laureat al Premiului de Stat al Moldovei și al Premiului „Ion Creangă” al Academiei Române, Scriitor al Poporului din Moldova și cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2012 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al mun. Chișinău.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md