15:20:02 25.07.2024
Stiri

Spiridon Vangheli, supranumit „tatăl lui Guguță”, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Rodica Contu Vangheli, fiica scriitorului: „Pentru mine nu a fost un simplu om, a fost un univers”

Actualitate 21.06.2024 15:59 Vizualizări1815 Autor: Ziarul National
Spiridon Vangheli, supranumit „tatăl lui Guguță”, s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani. Rodica Contu Vangheli, fiica scriitorului: „Pentru mine nu a fost un simplu om, a fost un univers” Foto: Vadim Șterbate


Îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli, supranumit și „tatăl lui Guguță”, a decedat vineri, 21 iunie, la o săptămână după ce a împlinit vârsta de 92 de ani.

Fiica maestrului, Rodica Contu Vangheli, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că scriitorul s-a simțit extrem de rău în ultimele două săptămâni și „a plecat încet, împăcat”, acasă.

„N-a avut nicio ultimă dorință. El a fost un om modest și întotdeauna și-a dorit să fie alături de oamenii acestei țări, de copii... Pentru mine nu a fost un simplu om, a fost un univers”, ne-a spus îndurerată fiica regretatului scriitor.

Spiridon Vangheli are doi nepoți - pe Ștefan de la fiul său Radu și pe Viorel de la fiica Rodica.

CITIȚI și „Tatăl” lui Guguță, în tinerețe: Imagini de ARHIVĂ cu Spiridon Vangheli, care a împlinit 92 de ani pe 14 iunie

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, România.

A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătușele Siberiei", „Crăița" etc.

A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar pe strada Kiev din Chișinău, unde este Cetățean de Onoare, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri, al cunoscutul personaj creat de Spiridon Vangheli.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md