13:53:53 04.06.2020
 
Stiri

Viitorii europarlamentari români vor sprijini parcursul european al R. Moldova, susţine Ambasadorul României la Chişinău

Politică 16.05.2019 17:00 Vizualizări1034 Autor: Ziarul National
Viitorii europarlamentari români vor sprijini parcursul european al R. Moldova, susţine Ambasadorul României la Chişinău Moldpres


După alegerile europarlamentare, echilibrul de forţe între partidele din Parlamentul European se va schimba, însă cu certitudine cei 32 de europarlamentari români vor munci în folosul şi în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova. Afirmaţia a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția „Moldpres”.

Potrivit sursei citate, cu siguranţă după scrutinul electoral din mai, Parlamentul European va avea o nouă configuraţie, iar faptul că liderii europeni au început deja să vorbească despre necesitatea unui echilibru de putere este un lucru foarte bun, ce demonstrează că ei pregătesc deja viitorul european.

Diplomatul a specificat că, chiar dacă structura politică a Parlamentului European se va modifica, cu siguranţă cei 32 de eurodeputaţi din partea României vor munci în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova.

„De-a lungul anilor, europarlamentarii români au folosit mesaje încurajatoare pentru R. Moldova, noi avem dorinţa sinceră de a ajuta parcursul european al Chişinăului. România are 32 de voturi ce contează în absolut orice configuraţie de forţe politice. Noi vrem şi vom fi avocaţii R. Moldova la UE, însă trebuie să primim semnale clare şi de la Chişinău. Ne dorim ca R. Moldova, indiferent de culoarea viitorului guvern, să rămână orientată către vest şi să îşi menţină vectorul european”, a conchis Ioniță.

La 26 mai vor avea loc alegerile europarlamentare. Cetățenii români vor alege 32 de deputați care vor avea mandate de 5 ani. România va deschide în străinătate un număr record de secții de votare - 441, dintre care 36 în R. Moldova.

În cadrul acestora, moldovenii cu cetăţenie română vor putea vota în baza mai multor acte, însă nu se va putea vota cu documente expirate.

Potrivit sursei citate, în anul curent a fost deschis un număr-record de secţii de vot şi acestea au fost gândite ca să acopere cât mai echitabil întreg teritoriul Republicii Moldova. „În capitală, secţiile de vot vor fi amplasate în cerc în rază de circa doi kilometri de Ambasada României, astfel ca să poată acoperi cât mai bine fluxul de cetăţeni din toate cartierele. Noi suntem pregătiţi deja cu toate elementele de birotică şi cabine de vot”, a spus Ioniţă.

Diplomatul român a reiterat că pentru a-și exercita dreptul de vot, alegătorii trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. La scrutin pot participa toți cetățenii români cu reședința sau domiciliul în Republica Moldova care au vârsta de 18 ani, cetățenii care în ziua alegerilor se află Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței lor aici, și cetățenii cu drept de vot din alte state membre ale UE care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membri din România în PE.

Pentru a putea vota, cetățenii cu drept de vot vor trebui să dețină unul dintre următoarele documente: pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate sau buletinul de identitate.

Votarea va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00. Din totalul celor 36 de secții de votare deschise în Republica Moldova, 13 vor activa la Chișinău. Alte două secții vor funcționa la Bălți. Totodată, câte o secție de votare va funcționa la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Telenești, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Giurgiulești, Leova și Carabetovca.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md