04:37:23 12.05.2024
Stiri

VIDEO // „Nou avânt transformărilor pe care le-am început”, motivul ultimelor remanieri de la Guvern. Cum explică Maia Sandu revenirea lui Andrei Spînu la MIDR: „Nu mai depindem de Moscova pentru prima dată în 30 de ani și este meritul tău, Andrei”

Actualitate 17.07.2023 14:50 Vizualizări2505 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Nou avânt transformărilor pe care le-am început”, motivul ultimelor remanieri de la Guvern. Cum explică Maia Sandu revenirea lui Andrei Spînu la MIDR: „Nu mai depindem de Moscova pentru prima dată în 30 de ani și este meritul tău, Andrei”


Președinta Maia Sandu are „mari așteptări” de la cei trei noi miniștri care au depus astăzi jurământul de învestire în funcție - Dan Perciun, ministru al Educației și Cercetării, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne.

Șefa statului a declarat în cadrul ceremoniei de învestire, desfășurată luni după-amiază la Președinție, că este vorba despre trei domenii „importante” de guvernare și s-a arătat sigură că procesele începute de foștii miniștri vor fi „continuate și accelerate”, astfel încât „să reușim să dăm un nou avânt transformărilor pe care le-am început”.

Maia Sandu și-a început discursul prin a mulțumi foștilor miniștri Ana Revenco, Anatolie Topală și Lilia Dabija pentru munca depusă: „Știu cât de mare a fost efortul și cât de mare a fost sacrificiul. Fiecare dintre acești oameni a muncit mult, fiecare a fost un model de corectitudine și merită toată aprecierea noastră”.

Ulterior, președinta a ținut să caracterizeze în termeni laudativi fiecare ministru numit astăzi în funcție.

„Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, cunoaște sistemul educațional încă din 2014, atunci când imediat după absolvirea Universității Cambridge a venit la Ministerul Educației în funcția de șef al Departamentului e-Transformare, în perioada în care eu eram ministru al Educației. Experiența lui în domeniul politicilor publice, în administrarea și îmbunătățirea proceselor instituționale a fost confirmată și în Parlament, acolo unde Dan a condus Comisia protecție socială, sănătate și familie. Cele mai importante inițiative și reforme care au fost pornite în acest domeniu au fost pornite cu contribuția lui Dan și aici vorbim și despre sistemul de oferire a compensațiilor pe timp de iarnă, un sistem elaborat în timp-record și care a fost lăudat inclusiv de către partenerii noștri internaționali, creșterea pensiilor, creșterea indemnizațiilor, noua alocare de resurse pentru familiile cu copii și multe alte lucruri, lista este lungă”, a spus Maia Sandu despre Dan Perciun.

CITIȚI și Trei miniștri din Guvernul Recean au DEMISIONAT. Anatolie Topală, Ana Revenco și Lilia Dabija vor fi înlocuiți. Luni vor fi numiți noii miniștri la MEC, MAI și MIDR

Șefa statului a explicat și revenirea lui Andrei Spînu în funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după ce nu s-a mai regăsit în Guvernul Recean, fiind cel mai contestat ministru din Cabinetul Gavrilița.

„Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent și mă refer în special la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate și le-a rezolvat într-o perioadă în care am văzut prețuri la resursele energetice foarte mari și, respectiv, și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure R. Moldova cu resurse energetice, în pofida crizei energetice și șantajului Moscovei. Nu am rămas nici fără gaze și nici fără energie electrică și, cel mai important, am reușit pentru prima dată în 30 de ani să diversificăm asigurarea statului cu gaze naturale, nu mai depindem de Moscova, repet, pentru prima dată în 30 de ani și aici este meritul rău, Andrei, în primul rând. Am început să lucrăm serios și pentru diversificarea celorlalte surse, mă referi și la proiectul care ne conectează cu România, linia Chișinău – Vulcănești, și multe alte lucruri”, a punctat Maia Sandu.


Președinta a remarcat și realizările lui Spînu care a administrat și portofoliul infrastructurii, menționând că proiectele începute trebuie accelerate, astfel încât să fie construite drumuri, căi ferate, poduri, dar și soluționate problemele la nivel local pentru a îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor.

„Satul European este un program de succes. Cele 300 de kilometri de drumuri care au fost construite în acești doi ani și șantiere care au fost deblocate, fiind înghețate timp de cinci-șapte ani, toate proiecte inițiate trebuie să continue cu o viteză și mai mare”, a afirmat șefa statului.

Despre Adrian Efros, noul ministru al Afacerilor Interne, președinta a spus că acesta are experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii.

„Domnul Efros s-a manifestat, în special în ultimii doi ani, ca un foarte bun coordonator al Centrului unic de coordonare a crizei, după invazia Rusiei în Ucraina și, mai ales, în gestionarea crizei refugiaților. Domnul Efros a participat în misiuni de menținere a păcii și, respectiv, știe foarte bine care este prețul păcii. În MAI au fost inițiate procese importante, am văzut că au crescut capacitățile de asigurare a securității cetățenilor. În această perioadă, ministerul și instituțiile subordonate au reușit să combată tentativele de destabilizare a R. Moldova, să mențină ordinea publică și siguranța cetățenilor. Aceste acțiuni hibride, încercările de destabilizare vor continua. Avem un război în țara vecină, respectiv provocările sunt mari și va trebui să consolidăm în continuare capacitățile, să facem totul ca cetățenii R. Moldova să se simtă în siguranță”, a spus Maia Sandu.

CITIȚI și UPDATE // SECRETOMANIE la VÂRF: Cei trei NOI miniștri din Guvernul Recean, „anunțați” cu jumătate de oră înaintea depunerii la Președinție a jurământului de învestire în funcție

Și premierul Dorin Recean le-a mulțumit foștilor miniștri pentru „dedicația și efortul depus într-o perioadă destul de dificilă” și a trasat obiectivele pentru noii șefi ai celor trei ministere.

„Dan, educația este fundamentul societății noastre, noi trebuie să facem în primul rând educația universitară să fie competitivă, este foarte important pentru creșterea valorii adăugate în toate domeniile... La fel, este foarte important să creștem calitatea educației în școli, pentru asta trebuie să investim mai mult și să fim mai eficienți în alocarea resurselor în interiorul ministerului pentru creșterea calității învățătorilor. Andrei, bine ai revenit la infrastructură. Este foarte important să reducem ciclul de la concepere și până la darea în exploatare pe toate segmentele – drumuri, poduri, cale ferată, pentru că noi acum avem disponibilitatea prietenilor și partenerilor europeni, transatlantici, pentru ca să ne pună la dispoziție mijloacele financiare necesare. Pentru noi este important să construim o capacitate de implementare și să o accelerăm. La fel, este important să accelerăm „Satul European” și să-l facem mai accesibil pentru toate localitățile. Adrian, bine ai venit la MAI! Eu cred că experiența ta va fi foarte importantă pentru ca să reducem timpul de intervenție în toate colțurile R. Moldova și să creștem încrederea cetățenilor în polițiști, polițiștii de frontieră, pompieri, salvatori, carabinieri. Acești doi indicatori de performanță vor fi monitorizași foarte atent”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

09.05.2024 08:45 Ziarul National Nicolae Enciu // 9 mai - simbol al un...

07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md