02:55:27 13.06.2024
Stiri

FOTO // „Aurora boreală” pe cerul R. Moldova. Explicațiile specialiștilor despre fenomenul rar, care nu a mai avut loc în ultimii 20 de ani

Actualitate 11.05.2024 10:12 Vizualizări3170 Autor: ZiarulNational
FOTO // „Aurora boreală” pe cerul R. Moldova. Explicațiile specialiștilor despre fenomenul rar, care nu a mai avut loc în ultimii 20 de ani Facebook


Numeroase imagini au fost distribuite pe reţelele sociale cu aurora boreală, observată inclusiv în R. Moldova. O furtună geomagnetică rară a făcut acest lucru posibil.

„Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale – aurora”, a declarat Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al Administraţiei Naţionale Oceanică şi Atmosferică , conform The Guardian.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (Noaa) a emis vineri o avertizare rară de furtună geomagnetică severă. Acesta a alertat operatorii centralelor electrice şi navelor spaţiale aflate pe orbită să ia măsuri de precauţie. Noaa a avertizat că furtuna ar putea produce lumini boreale până la sud, până în Alabama şi nordul Californiei, scrie News.ro.

,,Cei mai mulţi oameni de aici, pe planeta Pământ, nu vor trebui să facă nimic”, a spus Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al Noaa. „Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale– aurora”, a adăugat el.

„Evenimentul foarte rar” este cauzat de un grup mare de pete solare care a produs câteva erupţii solare moderate până la puternice, începând de miercuri dimineaţă”, a indicat Noaa. Asta însemna că luminile puteau fi văzute mai la sud decât de obicei.

Se anticipa că furtuna va atinge vârful pe măsură ce cel puţin şapte ejecţii de masă coronală converg şi se îndreaptă spre Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, potrivit unei actualizări. Dar furtuna geomagnetică este „foarte probabil” să persiste în weekend, a transmis agenţia.

Ca urmare a furtunii solare, aurora boreală a luminat cerul nopţii în emisfera nordică, iar reţelele sociale au fost inundate de imagini ale cerului luminat spectaculos.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md