VIDEO // Un caz de SPIONAJ vechi de aproape 50 de ani e pe cale să se rezolve: Al cui era cadavrul ars descoperit în valea Isdal?
Oamenii de ştiinţă cred că au făcut un uriaş pas înainte pe calea rezolvării unui mister care a ţinut Norvegia cu sufletul la gură în 1970, când cadavrul ars al unei femei a fost descoperit în valea Isdal.
Povestea, care are toate datele să fie una de spionaj, a fost redeschisă recent, de nişte jurnalişti îndârjiţi.
Cei care s-au ambiţionat să redeschidă ancheta blocată în urmă cu câteva decenii au fost jurnaliştii de la NRK, postul public de televiziune din Norvegia, relatează BBC.
După un an de investigaţii, ei au anunţat că au obţinut „informaţii de importanță majoră”, iar criminaliştii spun că în urma analizelor de laborator moderne la care au supus dinții „femeii din Isdal” au dedus că cercetările trebuie restrânse la o zonă din apropierea graniţei dintre Franţa şi Germania, acolo unde femeia ar fi copilărit.
Argumentele oamenilor de ştiinţă sunt incredibile, pe măsura tenacităţii de care au dat dovadă investigatorii.
Un caz cu totul ieşit din comun
Circumstanţele morţii şi probele din acest straniu caz au fost întoarse pe toate fețele în Norvegia şi nu numai, însă toate ipotezele s-au soldat cu eşecuri. Ancheta poliţiei a scos la iveală numeroase ciudăţenii: mesaje codificate, deghizări, identităţi false. În ciuda eforturilor depuse de investigatorii pe care ancheta i-a condus în mai multe ţări europene, inclusiv la Paris, popularul mister a rămas nedesluşit timp de 46 de ani.
Pe scurt, de pe hainele cu care fusese îmbrăcată necunoscuta femeie fuseseră tăiate toate etichetele şi orice mic semn care ar fi putut duce la identificarea ei fusese înlăturat, relatează BBC.
Cadavrul avea partea din faţă arsă, nu şi spatele. Chipul şi cea mai mare parte a părului fuseseră distruse, aşa că nimeni nu a putut să îşi dea seama cum arăta când era în viaţă.
Poliţia a găsit la faţa locului mai multe obiecte, inclusiv bijuterii, un ceas, o umbrelă şi câteva sticle. Ceea ce i-a intrigat pe anchetatori a fost faptul că bijuteriile şi ceasul erau aşezate alături de cadavru, iar asta i-a făcut să se gândească la un soi de ceremonie.
Toate etichetele de la haine fuseseră tăiate, iar de pe sticle fuseseră şterse. Un martor ocular care susţinea că o văzuse pe femeie în viaţă, a declarat că avea vârsta între 25 şi 40 de ani.
Printre indiciile descoperite de poliţişti au fost şi două valize lăsate la gara din Bergen. În una dintre ele a fost găsită o reţetă pentru ochelari şi o amprentă care nu a folosit la nimic până acum. În plus, în valize au fost găsite mai multe peruci, dar şi bani din Belgia, Marea Britanie şi Elveţia. De asemenea, toate etichetele de la haine fuseră scoase. Cercetările i-au condus pe poliţişti chiar şi la Galeriile Lafayette din Paris, în speranţa că femeia va fi recunoscută, dar nu a fost aşa.
În valize au mai fost găsite note codificate, dar şi o pereche de cizme pe care un vânzător le-a recunoscut, spunând despre cumpărătoare că era „foarte bine îmbrăcată, atrăgătoare şi cu părul negru” şi că vorbea engleza cu accent.
Ancheta a dus la un hotel din apropiere, unde femeia s-ar fi cazat sub numele de Fenella Lorch. Evident, Fenella nu exista. Ulterior, poliţiştii au constatat că femeia se cazase în mai multe hoteluri din Oslo, Bergen, Bruxelles, Ghent, Liubliana sau Bristol, de fiecare dată sub un alt nume.
Un chelner care o servise la restaurant şi-a amintit că luase masa odată cu doi marinari germani, printre care un ofiţer.
Deja indiciile îi ghidau pe investigatori către concluzia că femeia fusese spioană. „În timpul Războiului Rece, în Norvegia au ajuns mulţi spioni, inclusiv ruşi”, a declarat unul dintre anchetatori.
Potrivit NRK, serviciile secrete erau interesate de acest caz, mai ales că existau informaţii conform cărora femeia ar fi fost văzută în timp ce observa testele pentru noile rachete care se efectuau în vestul Norvegiei.
Poliţiştii au reuşit să decodifice notele găsite în valize, ajungând însă la concluzia că însemnările se refereau la oraşele prin care trecuse.
Autopsia a scos la iveală faptul că femeia ingerase circa 50 de somnifere, care n-au mai fost însă absorbite de organism înainte să moară prin asfixiere. Ancheta s-a închis în februarie 1971, cu verdictul sinucidere, dar nimeni nu a crezut acest lucru.
Noi indicii
În urmă cu un an, jurnalişti de la NRK au redeschis cazul şi au descoperit în arhiva cu probe ale poliţiei maxilarul femeii, pe care încă se mai găseau dinții perfect conservaţi, inclusiv coroana dentară de aur.
Criminaliştii au analizat dinții cu ajutorul unor aparate sofisticate şi pe baza izotopilor au stabilit „semnătură chimică” lăsată pe ei în momentul formării lor.
Astfel, dacă analiza ADN efectuată anterior şi scrisul de mână al femeii sugerau că ea ar fi de origine europeană, posibil franceză, noile rezultate conduc la concluzia că femeia ar fi crescut într-o ţară din centrul sau estul Europei. Totul s-a stabilit pe baza alimentaţiei ei din copilărie şi adolescenţă, care ar fi determinat structura dinţilor.
De asemenea, deşi vârsta femeii rămăsese până acum neidentificată, indicatorii dentari sugerează că ea s-ar fi mutat în Norvegia puţin înainte sau chiar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Încep să cred că vom afla identitatea ei reală. Acum aria de căutare este mult mai mică decât sperăm noi. Probabil că misterul vechi de 46 de ani va fi desluşit”, a declarat Mărit Higraff, din echipa de investigatori a NRK.
Sursa. ziare.com
Circa 400 de profesori din școlile cu predare în limbile minorităților naționale își vor îmbunătăți competențele de cunoaștere a limbii române. MEC a lansat un program de formare lingvistică
Opt MINIȘTRI de Externe din formatul Nordic-Baltic 8 vin la Chișinău săptămâna viitoare
Gruparea Șor, LOVITURĂ, după lovitură. Compania „Meta” a eliminat o rețea de pagini și conturi cu știri false în limba rusă, care favoriza așa-zisul bloc „Pobeda”, dar și alte partide proruse