06:49:36 24.05.2024
Stiri

VIDEO // Protestul primarilor în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului: „Jos mâinile de pe bugetele locale”

Actualitate 27.11.2020 13:22 Vizualizări1674 Autor: Ziarul National
VIDEO // Protestul primarilor în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului: „Jos mâinile de pe bugetele locale”


Un grup de primari a protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor și a Guvernului, solicitând ca autoritățile centrale să-și revizuiască inițiativa de a plafona taxele locale.

Președintele Congresului Autorităților Locale (CALM), Tatiana Badan, a reclamat faptul că nici Ministerul Finanțelor, nici Guvernul nu au chemat aleșii locali la discuțiile care vizează acest subiect, înainte de elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021.

Totodată, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a ținut să remarce faptul că inițiativa privind plafonarea taxelor locale este lansată a patra oară în ultmii șapte ani de către autorități, iar scopul acesteia este de a proteja interesele unor „cercuri obscure, înguste”.

„Nu se apără interesele businessului mijlociu, ci ale marilor rechini”, a adăugat primarul de Cricova, Valentin Guțan.

Un alt primar a oferit exemplul cazinourilor, numărul cărora ar putea crește ca ciupercile după ploaie prin localități, dacă taxa locală va fi de maximum 50 000 de lei, așa cum intenționează să decidă autoritățile. Primarul spune că a impus o taxă de 500 de mii de lei pentru o asemenea afacere, după ce a văzut familii distruse din cauza jocurilor de noroc.

Primarii protestatari au scandat „Nu plafonării”, „Rușine!”, „Voi sunteți numiți, noi suntem aleși!” și au purtat pancarte pe care era scris: „Jos mâinile de pe bugetele locale”, „Primarii și cetățenii spun NU plafonării”, „Respectați principiul autonomiei locale” etc. Aceștia promit să revină mult mai numeroși la proteste, dacă doleanța aleșilor locali nu va fi luată în seamă de către autoritățile centrale.

La protestul de la Ministerul Finanțelor a ieșit în fața primarilor secretarul de stat Dorel Noroc care i-a invitat să participe astăzi la o ședință la minister în cadrul căreia va fi discutată problema reclamată.

Potrivit lui Noroc, dezvoltarea economiei depinde de contribuabili, iar aceștia „au nevoie de previzibilitate”, indiferent dacă e vorba despre agenți economici mari sau mici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md