08:15:48 22.01.2021
 
Stiri

VIDEO // Presa de la Tiraspol este DERANJATĂ de faptul că vicepremierul Bălan a răspuns la întrebări în limba ROMÂNĂ

Politică 15.03.2017 10:00 Vizualizări4903 Autor: Ziarul National


Reprezentanții presei de la Tiraspol s-au arătat iritați de faptul că vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, s-a lăsat convins de jurnaliștii de la Chișinău să răspundă în limba română la o întrebare despre instituirea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, la punctul de trecere de la Cuciurgan. Acest „caz interesant”, potrivit presei de la Tiraspol, a avut loc după întrevederea, la sediul OSCE, a reprezentanților politici de pe cele două maluri ale Nistrului, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev.

„Dumneavoastră ați spus că este nevoie de prezența grănicerilor moldoveni la granița Transnistriei și Ucrainei, pentru a contracara cazurile de contrabandă. Ar ieși că nu aveți încredere în vameșii ucraineni?”, a întrebat o jurnalistă în limba rusă. „De asemenea, dumneavoastră nici nu luați în calcul că această măsură va afecta oamenii simpli din Transnistria”, a continuat aceasta.

Gheorghe Bălan a vrut să răspundă în rusă, potrivit novostipmr.com, dar jurnaliștii moldoveni l-au întrerupt pe oficial și au insistat să răspundă în limba română. În continuare, jurnaliștii de la Tiraspol au remarcat faptul că Gheorghe Bălan a vrut să răspundă mai întâi în limba rusă, pentru ca mai apoi să spună același lucru în limba română.

„Această abordare nu le-a convenit jurnaliștilor din Chișinău. Astfel, au ignorat părerea colegilor din Transnistria. Lui Gherghe Bălan nu i-a rămas decât să cadă de acord cu reprezentanții presei moldovenești. Astfel, la o întrebare adresată în limba rusă de un jurnalist de la Tiraspol, acesta a răspuns în română”, mai scriu cei de la novostiprm.com.

La rândul său, așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a făcut declarații doar în limba rusă. Acesta a menționat că Tiraspolul este împotriva instituirii controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, la punctul de trecere de la Cuciurgan.

„Acest plan este unul distructiv. M-am adresat tuturor participanților la întâlnire pentru a se dezice de realizarea acestor planuri, care pot duce la probleme economice serioase, probleme ce țin de logistică, de circulație. Noi credem că aceasta este cea mai mare problemă în prezent. Este o provocare și un pericol al perspectivei de negocieri”, a spus reprezentantul Tiraspolului.

Vicepremierul Gheorghe Bălan a precizat, la rândul său, că un astfel de control va fi impus în următoarele luni, iar această măsură ține exclusiv de relațiile dintre Chișinău și Kiev și nu va influența într-un anumit fel viața cetățenilor din stânga Nistrului.

„Această măsură nu vizează înrăutățirea situației pentru agenții economici sau pentru populația din stânga Nistrului. Aici, în primul rând, sunt puși în pericol cei care sunt implicați în contrabandă și alte scheme ilicite”, a punctat Bălan.

Amintim că Ucraina a anunțat că va bloca punctele de trecere și circulația mărfurilor pe segmentul transnistrean, dacă acolo nu vor fi prezenți reprezentanții Poliției de frontieră, precum și vameșii moldoveni. O declarație în acest sens a fost făcută de deputata Irina Friz. Potrivit ei, Transnistria este parte a R. Moldova și, din acest motiv, la punctele de trecere a frontierei trebuie să fie prezenți reprezentanții structurilor legale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md