15:36:56 07.07.2020
 
Stiri

VIDEO // Detaliile neștiute ale Acordului de împrumut cu Federația Rusă. „Această înțelegere putea duce la îndatorarea totală R. Moldova față de Rusia”

Actualitate 02.06.2020 10:39 Vizualizări6176 Autor: Ziarul National
VIDEO // Detaliile neștiute ale Acordului de împrumut cu Federația Rusă. „Această înțelegere putea duce la îndatorarea totală R. Moldova față de Rusia” 10tv.md


Ce se ascunde, de fapt, în spatele așa-numitului acord de împrumut pe care l-au negociat oamenii lui Igor Dodon „din numele Republicii Moldova”, ce interese stau în spatele acestui document și ce risca Republica Moldova în cazul în care acesta nu ar fi fost anulat de Curtea Constituțională aflați din documentarul 10 TV „200 de milioane”.

Modul în care a fost negociat acordul de împrumut cu Federația Rusă provoacă și în prezent semne de întrebare, atât în privința cum și de către cine a fost negociat, dar și adevăratele intenției ale Moscovei, care se ascundeau în spatele acestui proiect. Un documentar realizat de 10 TV compară acest acord cu un alt „ajutor” oferit de Kremlin în 1994, atunci când din contul unor datorii, R. Moldova a fost nevoită să cedeze controlul pachetului majoritar de acțiuni la „Moldovagaz”.Citește și: VIDEO // Dodon AMENINȚĂ din nou judecătorii de la Curtea Constituțională și avertizează că instituția ar putea fi DEMOLATĂ: „În formă juridică sau fizică... nu știu”

Documentarul vorbește despre mai multe prevederi controversate și chiar periculoase ale acordului. Pe de o parte, este vorba și de rata dobânzii de 2%, destul de mare pentru asemenea credite și care trebuia achitată din suma integrală a acestuia, ceea ce ar fi însemnat 40 de milioane de euro, adică aproape un miliard de lei.

CITIȚI și VIDEO pe înțelesul TUTUROR despre Acordul de împrumut cu Rusia: „Vom lucra doar să plătim DATORIILE la ruși”; „Moscova creează premise pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare pentru un eventual front de Vest contra Ucrainei”

De asemenea, potrivit controversatului acord, notează autorii, „R. Moldova trebuia să realizeze „proiecte comune” cu companiile rusești care urmau să participe la achizițiile publice din R. Moldova”.„Rușii au evitat să oblige în mod direct partea moldovenească să atragă în lucrări exclusiv companii din Rusia, de aceea au și inventat o asemenea formulare”, menționează expertul Veaceslav Ioniță.

CITIȚI și „Ne țin de PROȘTI!”: SCENARIU-CAPCANĂ, după aprobarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Cum ar putea fi OBLIGATĂ R. Moldova să-i achite Moscovei peste șapte MILIARDE de dolariDar cel mai periculos, amintesc realizatorii documentarului, este mult discutatul articol 7.2, care putea duce la îndatorarea totală R. Moldova față de Rusia, mai ales dacă în baza acestui articol, Chișinăul ar fi fost obligat să recunoască datoria formată de regiunea transnistreană la gaz.„Ciudat este și faptul că guvernul a aprobat începerea negocierilor cu Rusia la o ședință despre care presa NU a fost anunțată și care a avut pe ordinea de zi numai acest subiect. Acordul a fost semnat la Moscova de către ambasadorul țării noastre în capitala rusă, Andrei Neguță. Este unicul nume care a figurat în această istorie, cine sunt negociatorii nu s-a mai aflat”, notează sursa citată.Experții susțin că lipsa transparenței în aceste negocieri și faptul că Acordul a fost semnat de un diplomat, provoacă mai multe semne de întrebare.

Iar președinta PAS, Maia Sandu a declarat că Acordul cu Rusia deschide ușa pentru corupție și conține prevederi periculoase. Documentul, într-adevăr conține câteva puncte care de regulă nu se regăsesc în acorduri de acest fel.Documentarul amintește și îngrijorările exprimate de presă și politicieni în privința faptului că scopul real al împrumutului de 200 de milioane de euro era să-i asigure resurse lui Igor Dodon pentru campania prezidențială din toamnă, adică „ un instrument de ”mită” pentru alegătorii președintelui”.

În plus, concluzionează autorii documentarului, este vorba de un joc geostrategic al Rusiei, care vrea să supună și mai mult intereselor sale R. Moldova. Documentarul sugerează că rușii nu dau nimic, niciodată gratuit și amintesc de așa-numitul „ajutor financiar” din 1994, în urma căruia statul moldovean a pierdut controlul asupra rețelei interne de gaze naturale. În contul datoriilor create, Rusia a preluat pachetul majoritar la compania „Moldovagaz”.

„Rusia utilizează pandemia COVID pentru a exercita presiuni și influență asupra R. Moldova. Moldovenii se pot alege din nou doar cu gaura covrigului. În plină pandemie, cu un sistem medical pus la pământ și o economie afectată, suntem în fața unei noi inginerii financiare care ne poate duce din sărăcie într-un control economic... fără precedent!”, concluzionează autorii.

De menționat că actuala guvernare a anunțat că va demara negocierile cu Rusia privind semnarea unui noi Acord de împrumut, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mai mult, premierul Ion Chicu a acuzat din nou opoziția că a zădărnicit semnarea acordului cu Rusia. „Nu renunțăm nici la creditul rusesc. Creditul rusesc și acordul semnat de Guvern este în interesul R. Moldova, în condiții convenabile. Iresponsabilii din Parlament, aceștia care nu pot o zi ca să nu fie la putere, au adus un prejudiciu enorm R. Moldova. Au dinamitat acest credit, e vorba de 4,2 miliarde de lei. Toată grija acestor iresponsabili este ca în R. Moldova să fie cât mai rău, pentru că aceasta e cea mai ușoară cale de a distruge un stat”, a spus ieri premierul Ion Chicu.


Sursa: 10TV.MD

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md