08:50:33 07.06.2023
Stiri

VIDEO // A fost DESEMNATĂ compania care va edifica „Arena Chișinău”. STARTUL lucrărilor va fi dat la finele lunii august

Economie 13.07.2018 19:20 Vizualizări2162 Autor: Ziarul National
VIDEO // A fost DESEMNATĂ compania care va edifica „Arena Chișinău”. STARTUL lucrărilor va fi dat la finele lunii august


Compania „SUMMA” din Turcia, care a construit unicul mall din capitală, dar și un hotel în centrul Chișinăului, va construi „Arena Chișinău”, complex ce va cuprinde o sală cu minimum 4 000 de locuri pe scaune, un spațiu separat pentru Aqua Park, un bazin olimpic de înot cu tribună, terenuri de tenis, precum și un spațiu de parcare de cel puțin 1 000 de locuri, așa cum au anunțat anunțat anterior autoritățile. Lucrările de construcție vor fi demarate în luna august curent. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Chiril Gaburici a menționat că autoritățile au îndeplinit deja 75% din acțiuni privind edificarea „Arenei Chișinău”.

Citește și: INTERVIU // Chiril Gaburici: „Terenul pe care va fi construită Arena Chișinău a fost, este și va rămâne proprietatea statului. Arena, de asemenea, va rămâne a statului, după ce se va achita integral”

„Proiectul construirii „Arenei Chișinău” se desfășoară conform planului stabilit încă din luna martie 2018. Interesul nostru este să-l parcurgem în mod corect, cu pași siguri, conform legislației, astfel încât visul nostru să devină realitate. Din totalul de 44 de acțiuni care au fost stabilite de către grupul de lucru, 33 de acțiuni sau 75 % dintre acestea sunt deja implementate. 11, 4% sunt în curs de implementare și finalizare. Progresul general al implementării planului este de 86,4%. Acum urmează să fie pregătit terenul pentru șantier. Aici vorbim despre defrișare și despre nivelare”, a declarat Gaburici.

Potrivit lui Gaburici, începând cu săptămâna viitoare vor fi defrișați pomii și va fi nivelat terenul. „Echipamentele și transportul se afla la fața locului. O altă acțiune este finalizarea separării terenului. Aici vorbesc despre cele 10 hectare. 10 hectare vor fi separate de cele 69,2 ha. Pe parcursul lunilor iulie și august planificăm lucrul cu partenerul privat și pregătirile tehnice în aspect de obținere a autorizației necesare pentru lansarea construcției și a șantierului. Conform planului, sfârșitul lunii august trebuie să reprezinte momentul în care se deschide șantierul de construcție”, a precizat ministrul Economiei și Infrastructurii.

La rândul său, ministra Monica Babuc a explicat că reprezentanții Companiei „SUMMA”, care a construit mall-ul de pe viaduct şi hotelul „Radisson Blu Leogrand”, este cea care a câştigat concursul pentru a ridica şi „Arena Chişinău”.

„Acest eveniment este pentru noi unul de importanţă majoră. Aşa cum s-a anunţat săptămâna trecută, urmare a încheierii procedurii de recepţionare a ofertelor la data de 4 iulie 2018, orele 16:00, a fost constatată recepţionarea unei singure oferte. Compania are experienţă în domeniul construcţiei edificiilor sportive. A realizat minimum un proiect pe parcursul ultimilor cinci ani. E vorba de edificarea complexelor sportive în Senegal şi Federaţia Rusă. Cifra de afaceri medie anuală a companiei este de cel puţin 50 de milioane de euro. Compania are acces la linii de finanţare de minimum 50 de milioane de euro de la instituţiile bancare cu reputaţie. Astfel, Comisia a votat unanim atribuirea proiectului de parteneriat public-privat pentru proiectarea şi construcţia „Arenei Chișinău” companiei „SUMMA” din Turcia”, a anunțat Babuc.

Ministra a mai adăugat că cei de la Compania „SUMMA” au o „atitudine responsabilă”, mai ales că au „acceptat regulile severe” stabilite de Guvern în ceea ce privește termenele de realizare a proiectului. „Interesul nostru a fost să avem ofertanţi serioşi, care să accepte viziunea noastră privind acest proiect. Ne bucurăm că proiectul va fi realizat de o companie internaţională puternică şi cu experienţă în domeniu, o companie pe care o cunoaştem, o companie, care are activitate în R. Moldova. „SUMMA” e o companie care cunoaşte specificul pieţii şi a demonstrat deja prin proiectele realizate la noi în ţară că este o companie calitativă şi profesionistă”, a conchis Monica Babuc.

Amintim că edificarea „Arenei Chișinău” va costa între 30-50 de milioane de euro, iar cea mai mare parte a costurilor va fi acoperită de un investitor. Contribuția financiară a statului în „Arena Chișinău” va fi de 202 milioane de lei sau 10 milioane de euro, iar partenerul privat care va fi selectat prin concurs urmează să elaboreze proiectul arenei și să suporte cheltuielile de construcție și gestionare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce presa rusă lan...

02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md