18:31:57 04.04.2020
 
Stiri

Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrânt, dar nu și învins”

Politică 10.06.2019 11:38 Vizualizări3891 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrânt, dar nu și învins”


După două zile de agonie și extaz, regimul a fost înfrânt. Sigur, regimul încă se mai zbate și se încăpățânează să nu accepte realitatea. E în zadar..., zarurile au fost aruncate, iar deciziiile au fost luate. Moscova, Bruxelles-ul și Washington-ul au decis: Moldova va merge pe „calea a patra”, însă fără Plahotniuc.

Regimul a fost înfrânt, dar nu și învins... Tentaculele/rădăcinile sistemului oligarhic sunt adânc implantate în societatea noastră: în instituții, birocrație, economie, societatea civilă, justiție, partide, mediu de afaceri, autorități locale și, nu în ultimul rând, în chiar actualul Parlament. Iar actualul șef de stat este exponentul și produsul notoriu al regimului oligarhic.

Extirparea caracatiței oligarhice va dura nu luni, ci ani, mulți ani. Va devora nu o singură majoritate parlamentară sau un singur guvern, ci multe alte majoritați parlamentare și guverne. Iar mulți alți lideri politici vor cădea pradă ispitelor oligarhice...

Ce a fost știm, ce va fi în următoarele zile, săptămâni și chiar luni nu este greu de prevăzut... Psihologia societății noastre, afectată profund de virusul protecționismului și obidienței politice, a rămas aceeași. În următoarele zile, clientela regimului de ieri se va întrece în depunerea jurământului de loialitate față de noua putere, căutând disperată un nou stăpân pentru a-și asigura protecția, supraviețuirea și prezervarea beneficiiilor lor pecuniare. Va fi un deja-vu...

Cine va domina/controla aceasta clientelă vă fi stăpânul Moldovei de mâine. Rusia și Dodon înțeleg perfect acest lucru și vor face tot posibilul ca Partidul Socialiștilor să dispună de instrumentele necesare pentru a pune stăpânire pe clientela regimului de ieri.

Prin urmare, interesul Rusiei și a lui Dodon & Co nu este nicidecum dezoligarhizarea, ci scoaterea lui Plahotniuc din joc și preluarea caracatiței sale oligarhice.

Numai o asanare rapidă a justiției noastre de lacheii lui Plahotniuc ar putea preveni perpetuarea regimului oligarhic sub paravanul noii guvernări.

Altfel spus, victoria adevărată asupra sistemului oligarhic abia urmează, iar drumul este lung și plin de hopuri...

Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Tache Bârcă 10.06.2019 11:57

Toată ASANAREA este revenirea ACASĂ - în ROMÂNIA!

Tache Bârcă 10.06.2019 12:58

Regim - instalat cu mâni, crescute din fund, şi, ulterior, dat jos... cu sânge.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md