22:23:07 22.09.2019
 
Stiri

Victor Chirilă // Există sau nu „identitatea transnistreană”?

Politică 03.04.2019 14:00 Vizualizări2550 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // Există sau nu „identitatea transnistreană”?

Unii spun că nu există, iar alții consideră că e un fals, o construcție artificială că și națiunea moldovenească. Cum se zice pe la noi, și uniii, și alții au dreptate....

Cu toate acestea, ne place sau nu, o anumită parte dintre cetățenii noștri de pe malul stâng al Nistrului se identifică ca transnistreni, antipozi ai moldovenilor românizați de pe malul drept.

Sigur, una dintre principalele cauze ale acestei stări de fapt este propaganda rusească. Însă, să fim sinceri, cetățenii noștri de pe malul stâng nu trăiesc în ghetou și nici în Coreea de Nord.

Mii de tineri din regiunea transnistreană muncesc sau învață la Chișinău, mii de locuitori din regiune au rude pe malul drept, mii de cetățeni moldoveni călătoresc zilnic de pe un mal pe altul, zeci de mii de locuitorii din regiune au acces la internet...

Din punctul meu de vedere, vina principală le revine autorităților de la Chișinău, vechi și noi, care au ignorat și continuă să ignore totalmente dimensiunea cultural-identitară a politicii de reintegrare. Și, cu regret, nu va fi altfel atât timp cât și pe malul drept este haos în aceasta privință.

Între timp, noi (cei de malul drept) o facem pe struțul cu capul în nisip, negând cu desăvârșire că în regiunea transnistreană au loc mutații identitare care vor adânci și mai mult prăpastia cultural-identitară dintre malul stâng și cel drept.

Cei care într-adevăr doresc să afle dacă exista sau nu așa-zisă „identitate transnistreană” și ce hram poarta aceasta întrebați-i pe exponenții ei, în primul rând, în ce mituri identitare cred, cu ce simboluri istorice și culturale se identifică aceștia și care valori civilizaționale le sunt mai aproape.

Când veți avea răspunsul la aceste întrebări, ați putea să descoperiți că noua „indentitate transnistreană” nu este altceva decât vechiul șovinism velicorus îmbălsămat ântr-o forma postmodernistă.

Or, o astfel de identitate trebuie deconspirată și combătută cu orice preț și nicidecum doar negată/ignorată existența ei.

Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău

Prietenii tăi merită să știe ASTA!MAICA NOASTRĂ SFÂNTA ROMÂNIE 04.04.2019 01:19

”identitatea transnistreană”= ”identitatea moldovenescă”= RUSIFICARE !

Tache Bârcă 10.06.2019 13:13

În Transnistria, după mine, există doar o singură identitate -- cea a manipulării, spălării de creer, inducerii în eroare a unei lumi nenorocite, bătute de soartă, trecută prin sita a mai multor regimuri politice. În rest, lumea din Transnistria, simplă, deschisă, e aceeaşi lume de oameni necăjiţi, visătoare la un trai mai bun, la o zi mai luminoasă...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md