07:10:14 22.10.2021
Stiri

Semne de boală

Opinii 09.02.2015 13:53 Vizualizări2211 Autor: Vasile Gârneț
Semne de boală


Contre-jour

Cred că vă aduceți aminte de personajul lui Thomas Mann din nuvela „Moarte la Veneția” care, din întâlnirile, contactele întâmplătoare cu oamenii din lagună, surprinde semnele epidemiei care se întinde peste oraș. „Evadările” noastre în lumea ruralului moldovenesc nu au nimic din fastuosul crepuscul italian, aici decadența, degradarea sunt lipsite de strălucire. Nu e totuși exagerat să spun că întâlnirile, discuțiile întâmplătoare cu oameni de la țară sunt edificatoare pentru a înțelege sărăcia și fatalismul care învăluie R. Moldova.

Cei cu care vorbesc au votat diferit la 30 noiembrie, dar în majoritatea lor pentru PLDM, PL, PDM, influențați de primari, cumpărați cu vreo „atenție”, din convingeri proromânești sau de teamă de Rusia agresoare, dar se simt la fel de umiliți și trădați. „Am ales Europa, iar aceștia își bat joc de noi. Nu pot împărți turta puterii și sunt gata să-l cheme pe Voronin, împotriva căruia au luptat în ultimii ani”. E o disperare în vocea lor și o rușine pentru faptul că sunt atât de neajutorați. Îți spun că în iarna aceasta poate s-or mai descurca, au și sărbătorit vreo lună și jumătate (că așa-i la basarabeni), dar nu știu ce vor face, din ce vor trăi când li s-o termina agoniseala din beciuri și poduri. Se bea mult, nimeni nu are vreo ocupație în sat, când se plictisesc de bătătura casei se duc la bar unde e lume mai multă, aud știri și mai întotdeauna se lasă cu vreo bătaie. În Rusia nu mai pleacă, sunt întorși îndărăt la graniță și la fel pățesc și cei care l-au votat pe Dodon – rușii nu fac nicio deosebire. Deosebirea o fac ei între ei, sătenii, pentru că știu cum au votat și chiar s-au certat pe acest subiect. Numai că acum mizeria și lipsa de speranță i-a nivelat pe toți, le-a anulat credințele ideologice și politice.

„Măcar de-am putea pleca în România, să fie mai mulți de-ai noștri acolo, care să ne cheme, să facem brigăzi, să muncim”. Constatarea de la final te face să înțelegi cât de îndepărtată e această perspectivă: podurile peste Prut, inclusiv cel de la Leova, au rămas o promisiune, micul trafic de frontieră – o iluzie, în lipsa unor proiecte economice transfrontaliere, care să creeze locuri de muncă.

***

Nu știu cât de supărați sau exasperați vor fi occidentalii care observă viața politică din R. Moldova, unde totul stagnează, se destramă și n-are cine să răspundă propunerilor, inițiativelor formulate în legătură cu noi. Occidentul și America, în special, oferă R. Moldova sume importante de bani pentru întărirea securității naționale în fața pericolului rusesc, un pericol care nu mai trebuie tradus în limbaj esopic, ci privit drept în ochi. N-am sesizat niciun răspuns din partea Chișinăului, nu s-a auzit niciun comentariu care să arate că oficialii moldoveni subscriu la această dorință a Vestului de a ne ajuta: avem un Guvern „tehnic”, de azi-pe mâine, majoritatea din Parlament e fluctuantă, incertă, nesigură, iar liderii partidelor democratice și proeuropene discută epopeic despre împărțirea funcțiilor, gândindu-se cum să-și protejeze afacerile suspecte de ochiul unei prezumtive justiții europene, așteptate și pe meleagurile noastre.

Singurul care a comentat în termeni vehemenți inițiativa americană a fost PSRM-istul Dodon – ubicuu pe rețelele de socializare, pe blog și în diverse conferințe de presă. Decizia președintelui Obama este privită ca un amestec brutal în treburile interne ale R. Moldova, ca un atentat la suveranitate, pe care socialiștii și acoliții lor nu-l vor permite. Este o altă sfidare din partea lui Dodon, care nu face niciun secret din agenda sa ticluită la Moscova.

În general, desenul activităților FSB în R. Moldova, prin oamenii săi infiltrați în politică, afaceri și media, este foarte limpede: Dodon se rățoiește la americani și nu spune un cuvânt despre armata de ocupație din Transnistria. Dodon se implică, sprijinit de ruși, în alegerile din Autonomia Găgăuză, promite o majoritate covârșitoare pro-rusă la Comrat și se fotografiază jubilator alături de favorita sa pentru acest scrutin, fosta comunistă Vlah, și de ambasadorul Rusiei la Chișinău. În paralel, fugarul Usatîi își relansează „Partidul nostru” și promite să-i bage pe toți la închisoare, în numele prieteniei cu o Rusie puternică, prosperă și pașnică. Nimeni nu are timp să demonstreze moldovenilor cât de periculoși și toxici sunt acești „salvatori ai neamului” din stânga pro-rusă. Oficialii, politicienii în care ne-am pus speranțele trăiesc într-o altă dimensiune și s-ar putea într-un târziu să fie crunt surprinși de o realitate pe care au neglijat-o.

***

Lumea discută dacă Putin suferă de o formă de autism, descoperită de niște specialiști occidentali. I se fac studii fiziognomice, descrieri ale gesturilor, ale limbajului corporal, i se inventariază glorioasa activitate care să confirme maladia. Și astfel presa actualizează „faptele pacientului”: atentatele de la Moscova (neelucidate); al doilea război din Cecenia, pornit pentru a-l face victorios pe Putin în alegerile prezidențiale de după demisia lui Elțîn; anihilarea presei independente; naufragiul submarinului „Kursk” și pasivitatea, indiferența criminală a autorităților față de salvarea marinarilor zăvorâți în mormântul lor de oțel, la fundul mării; măcelurile de la „Nord-Ost” și Beslan; odiosul asasinat al jurnalistei Ana Politkovskaia… și tot așa până hăt la războiul din Ucraina, început în 2014.

Cum poate fi caracterizat un asemenea personaj, incapabil să reacționeze la glasul rațiunii? În mai multe feluri. Eu i-aș face o lectură prin grilă literară. Putin și politica sa sunt omul dostoievskian în Europa zilelor noastre. E un personaj colectiv. Reprezintă „demonii” lui Fiodor Mihailovici – acei nihiliști abulici, siniștri, nevrotici, descreierați, puși pe coruperea și manipularea semenilor lor decăzuți, transformați în turmă, afoni la ideea de libertate și demnitate. Dar este și un fel de Dmitri Karamazov pătimaș, dezlănțuit, care poate fi milos, patetic, umil, dar și foarte violent, criminal.

Ideologii ruși din epoca Putin vehiculează ideea unei „revoluții conservatoare”, generată de valorile ortodoxiei slave într-o Europă care se auto-anihilează. Omul rus este chemat să reformeze Europa și chiar lumea, aducând-o pe calea salvării („mântuirii”).

Acest „program mesianic” este în plină desfășurare în Donbas, se vede în fărădelegea care suprimă tot ce era trend modernizator și gândire independentă în Rusia, răzbate în delirul contondent și grotesc al diplomației moscovite, care trezește râsete, ironii, dar și stupoare – vezi prestația lui Lavrov de la München.

Nu știu ce e de făcut. Momentul e dramatic. Ori omul rus, „dostoievskian”, se va replia, se va potoli, va intra în cămașa smereniei lui Alioșa Karamazov, ori Occidentul va trebui să-i tragă cămașa de forță, pentru a nu-l lăsa să împingă lumea în balamuc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ghimpu cu Voronin din 2013 voteaza impreuna 10.02.2015 19:12

Jurnalistii GROPARI ai RM - vad numai cand vVoronin voteaza pentru a salva de CRIZA RM si il CONDAMNA - nu se poate de salvat RM, caci Rominica vrea ca RM sa MOARA fara a mai alege un nou guvern. De ce N-au observat din 2013 cum PL-ul mereu a votat SOLIDAR IMPREUNA cu Voronin de cate ori a putut pune piedici EM - si la alegerea Guvernului Filat-2, apoi Leanca-1, apoi la votarea in parlament a parafarii, semnarii si ratificarii Acordului nde Asociere a RM la UE - atunci totul a fost OK! - un partid al Bucurestiului (stat UE) voteaza in cardasie cu un partid al Mioscovei - CONTRA UE, contra Asocierii la UE - si totul a fost OK!, ba inca pentru asemnea "merite" PL e considerat azi de mass-media "unionista" - CEL MAI pro-EUROPEAN partid din RM, fara de care, vezi doamne, nicio alianta nu poate fi pro-europeana. Se uita ca guvernul Leanca-1 a obtinut succesele extraordinare in asocierea la UE anume datorita faptului ca PL-ul nu era in alianta si n-a putut sa le puna bete in roate. - E un adevarat SUVOI de MINCIUNI si DEZINFORMARE interna si externa din partea mass-mediei "unioniste' ANTI-Statul R.Moldova. E acelasi RAZBOI INFORMATIONAL pe care "fratele mai mare" rus il duce contra unui alt stat al Parteneriatului Estic - Ucraina. Deosebirea e ca Ucraina a luat masuri contra mass-mediei rusesti anti-ucrainesti din Ucraina, dar R.Moldova se sfieste sa-si apere Independenta Nationala de mass-media MINCIUNOASA, NELOIALA, anti-Statul R.Moldova a Romaniei pe teritoriul RM. Va fi suficient de analizat materialele publicate in aceste luni de CRIZA ARTIFICIALA creata de partidele Bucurestiului si ale Moscovei - ca dupa aceasta sa se faca o "CURATENIE" si in mass-media din R.Moldova, nu se mai poate de tolerat ca la tine acasa mass-media unui alt stat, cica "frate" - sa iti cante "prohodul", sa sara in sus de bucurie ca moneda nationala a cazut, ca statul a esuat etc. Suntem in vreme de razboi - si tradarea si tradatorii nu pot fi tolerati. "Fratii" se bucura de moartea caprei vecinului inainte de vreme. E "razboi" si in Romania si o intreaga generatie a clasei politice se va pomeni dupa gratii, anume acei politicieni - care au fost cei mai DEPRAVATI MORAL si au npus la cale si RAZBOIUL COTROPITOR anti-R.Moldova sub masca "UNIRII". Tot mai multi lideri "unionisti" si PRO-FASCISTI, anti-UE si anti-RM vor ajunge la racoare. "Slugoii" de la noi ai Bucurestiului nici inca nu-si dau seama ca "stapanii" lor deja se muta dupa gratii si no sa mai aiba cine sa le plateasca "tradarea" fata de R.Moldova. SUA si UE a dechis "frontul" ANTI-CORUPTIE in Romania si va ajunge si in RM, or CORUPTIA insemana TRADAREA Statului, tradarea idealurilor europene. Mama Coruptiei se trage de la Est si coruptii reprezinta interesele mafiotice si geopolitice ale Estului. "Demonstratia" "esecurilor" de acum ale R.Moldova se vrea a fi o dovada ca "mafia e de neinvins", ca UE si SUA ar fi, chipurile, neputincioase sa e opuna metodelor, practicilor mafiotice ce vin din Est. Frontul anti-CORUPTIE, anti-CORUPTI ESTICI nu e departe, ajunge maine-poimane si la Chisinau. UE si SUA nu va lasa R.Moldova prada mafiotilor-marionete ale CORUPTILOR de la Bucuresti si de la Moscova. Prea degraba "slujile" corupte se bucura de "esecurile" RM.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md