09:17:01 05.07.2020
 
Stiri

Utilizare INEDITĂ a albinelor, la Roma. Unde sunt folosite

Știri 28.07.2018 14:02 Vizualizări844 Autor: Ziarul National


Utilizare INEDITĂ a albinelor, la Roma. Unde sunt folosite sursa: google.ro

Apicultorii şi carabinierii italieni au lansat un nou proiect la Roma care vizează folosirea albinelor pentru a înţelege mai bine şi a controla poluarea aerului în capitala italiană, relata vineri AFP, preluată de Agerpres.

În jur de 15 stupi au fost instalaţi pe acoperişul imobilului în care se află Federaţia italiană a apicultorilor (FAI), în plin centrul capitalei italiene.

„Este un stup urban experimental care ne foloseşte la colectarea de date de interes ştiinţific, precum, de exemplu, realizarea unui plan al biodiversităţii vegetale a Romei - cel mai bogat oraş al Europei din acest punct de vedere - având prin urmare un număr enorm de flori disponibile pentru albine”, a explicat pentru AFP Raffaele Cirone, preşedinte al FAI.

„Însă studiem de asemenea şi efectele nedorite ale faptului că ne aflăm în centrul unui mare oraş”, căutând eventuale reziduuri nocive de particule fine (PM10 şi 2,5), metale grele, dar şi microplastice, a adăugat Cirone.

La 30 de metri înălţime, la câţiva paşi de stupi, o serie de instrumente măsoară conţinutul de particule fine ale aerului. „Oamenii de ştiinţă vor putea astfel să înţeleagă mai bine mişcările acestor particule, dacă şi cât urcă ele de la sol până coboară din nou”, a explicat apicultorul.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, oamenii de ştiinţă vor confrunta măsurătorile instrumentelor cu mierea produsă în stupi.

„Vom preleva periodic mierea din stupi care este supusă unor analize foarte specializate”, a precizat Cirone.

În total, o duzină de acoperişuri din centrul oraşului vor găzdui stupi şi instrumente de măsură, printre care şi sediul carabinierilor silvici.

Obiectivul este de a ajunge la „20 de stupi care vor servi la bio-monitorizarea de mediu a Romei”, a explicat generalul de carabinieri Davide De Laurentis, calificând albinele drept „santinele ale naturii”.

Iniţiativa ar putea fi aplicată şi în alte mari oraşe italiene care se confruntă cu probleme de poluare, a dat asigurări ofiţerul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

02.07.2020 09:35 Ziarul National Alecu Reniță: Cei care cunoaşteţi pla...

01.07.2020 13:56 Ziarul National Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md