UTIL // Beneficiile INCREDIBILE ale usturoiului
Usturoiul are o serie de beneficii medicale dovedite ştiinţific. Consumul său ajută la ameliorarea simptomelor a 14 tipuri de cancer şi 13 tipuri de infecţii, şi este folosit ca plantă medicinală de peste 5000 de ani.
Este o plantă originară din Asia Centrală care acum este cultivată pretutindeni în lume. La noi, usturoiul este o plantă comună de mare răspândire. Aparţine familiei Liliaceae şi este cunoscut sub numele latin de Allium Sativum.
În ciuda gustului şi a mirosului puternic care îi este specific, acesta are o serie de beneficii asupra sănătăţii omului.
Usturoiul conţine vitamine şi minerale. O căpăţână de usturoi (23 grame) conţine:
Mangan 23%, Vitamina B6 17%, Vitamina C 15%, Seleniu 6%; potasiu, calciu, zinc, fier, fosfor şi sodium 39%; Fibre: 1 gram, Calorii: 42 grame, Proteine: 1.8 grame, Carbohidraţi: 9 grame.
Întărirea sistemului imunitar
Usturoiul sprijină şi întăreşte sistemul imunitar datorită calităţilor sale antioxidante şi a vitaminelor pe care le conţine. Cu toate că poate fi găsit în comerţ sub formă de praf, putem beneficia cel mai bine de calităţile sale dacă îl consumăm crud sau gătit.
Cancer
Proprietăţile usturoiul de a te proteja împotriva cancerului sunt oferite dacă acesta este consumat sub formă crudă sau gătit. O serie de studii atestă că usturoiul poate lupta împotriva celulelor canceroase şi poate preveni formarea lor.
Un studiu realizat de neurologul Swapan Ray de la Universitatea din Carolina de Sud, sugerează că, pentru a beneficia de puterea usturoiului de a lupta împotriva cancerului, acesta trebuie să fie curăţat de coajă şi lăsat să stea preţ de 15 minute înainte de a fi consumat sau gătit.
În acest fel substanţele benefice devin active. Cantitativ, un singur căţel de usturoi este suficient pentru prevenirea cancerului, dacă este consumat zilnic.
Răceală şi gripă
Datorită puterii sale de a elimina o serie de 72 de bacterii, usturoiul este considerat cal mai puternic antibiotic natural. Este recomandat pentru consum mai ales atunci când anumite bacterii au devenit rezistente la medicamentele deja prescrise.
Boli cardiovasculare
Usturoiul reduce tensiunea hiperarterială şi nivelul colesterolului. De asemeni, are proprietăţi anti-coagulante şi ajută la prevenirea cheagurilor de sânge.
În acest fel, usturoiul este un adevărat aliat în lupta împotriva atacurilor de cord şi aterosclerozei.
Glicemia
Consumul de usturoi ajută la stabilizarea nivelului zaharurilor din sânge.
Piele
O serie de probleme la nivelul pielii care sunt cauzate de bacterii şi micoze, pot fi ameliorate fie prin consumul de usturoi, sau prin aplicarea acestuia pe zona afectată. Poate fi aplicat direct pe muşcăturile de insecte, pielea iritată şi pe vânătăi.
Oase
O serie de studii efectuate pe rozătoare dovedesc că usturoiul poate stopa scăderea densităţii oaselor prin creşterea estrogenului (hormon feminin).
O doză de două grame de usturoi crud consumat zilnic poate creşte semnificativ nivelul de estrogen în cazul femeilor aflate la menopauză. De asemeni, usturoiul ajută la ameliorarea simptomelor osteoartritei.
Sursa: sanatatesistaredebine.ro
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski
Doi foști miniștri ai Finanțelor explică ȘMECHERIA coaliției PSRM-Șor privind „anularea legii miliardului”: „Nu este alceva decât mutarea DATORIEI de la o instituție a statului la alta. Acest joc iresponsabil va avea consecințe GRAVE”