14:19:12 19.10.2019
 
Stiri

Un primar din R. Moldova, AMENINȚAT cu MOARTEA: Conflictul a pornit de la biserica din localitate, atacată de Mitropolia subordonată Moscovei

Politică 08.03.2018 12:35 Vizualizări9940 Autor: Ziarul National
Un primar din R. Moldova, AMENINȚAT cu MOARTEA: Conflictul a pornit de la biserica din localitate, atacată de Mitropolia subordonată Moscovei
Elena Oaserele, primar de Dereneu

Primarul satului Dereneu din raionul Călărași, Elena Oaserele, a primit, ieri, un bilețel anonim, în care este amenințată cu moartea.

Elena Oaserele a publicat fițuica pe Facebook: „Un glonte în cap și în fântâna de la poartă aruncată”.Primărița bănuiește că amenințarea vine din partea celor care au participat, pe 5 martie curent, la atacarea bisericii din localitate care aparține de Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.

Atunci, un grup de creştini din satul Dereneu, raionul Călăraşi, fideli Patriarhiei Moscovei, susţinuţi de un grup de preoţi ai structurii subordonate Moscovei, printre care preotul Vadim Corostinschi, secretar al Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni (Patriarhia Moscovei), preotul Grigore Dodon, protopop de Călpraşi (Patriarhia Moscovei), arhimandritul Spiridon Marin, stareţ al mănăstirii Hârbovăţ, arhimandritul Chiril Brăguţă, stareţ al Mănăstirii Hârjauca, Călăraşi, preotul Alexandru Popa (oprit de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, de a sluji cele sfinte pentru neascultare şi nepomenirea ierarhului) şi alţii şi au spart uşa pălămăriei bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu (preot paroh Florin Marin), acaparând în mod abuziv sfântul locaş, arată într-un comunicat de presă Mitropolia Basarabiei.„Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călăraşi, împreună cu părintele paroh Florin Marin, a aderat în libertate la Mitropolia Basarabiei în luna august 2017, în conformitate cu legile Republicii Moldova. Un dosar, intentat de structura locală a Patriarhiei Moscovei, se află pe rolul instanţelor judecătoreşti. Dreptul comunităţilor religioase de a decide liber asupra schimbării jurisdicţiei lor canonice este unul prevăzut expres şi garantat de legile Republicii Moldova. (...) Mitropolia Basarabiei face apel către autorităţile Republicii Moldova să se autosesizeze asupra actelor de imixtiune şi violenţă sesizate mai sus, acţionând în consecinţă conform legilor ţării şi în acord cu Hotărârea CEDO din 13 decembrie 2001 în speţă ”Mitropolia Basarabiei şi alţii versus Moldova” în care statul Republica Moldova a avut statut de pârât perdant, iar structura Patriarhiei Moscovei din Republica Moldova statut de parte terţă perdantă”, cităm din același comunicat.

Elena Oaserele susșine că, după acest asalt de luni, lumea din sat „a rămas dezamăgită” de comportamentul preoților, „care au o datorie să unescă populația, nu s-o dizbine, dar banii sun mai presus de toate”.

Cazul i-a fost semnalat conducerii României de către deputatul din Parlamentul de la București, Constantin Codreanu, care anunță că asemenea atacuri ar mai putea urma în R. Moldova și îi solicită să intervină.Prietenii tăi merită să știe ASTA!Vitalie 08.03.2018 19:38

Domnilor de la Mitropolia Basarabiei,itrebați-i pe cei de la mitropolia RM,subordonată Moscovei,unde era biserica rusă și susținătorii acesteea in perioada primelor 9 sinoade bisericești.Probabil abea coborau din copaci.Așa că,să inchidă fleanca și sa stea chitic că nimeni nu-i mai crede,doar cozile de topor.

Vitalie 08.03.2018 19:00

Domnilor de la Mitropolia Basarabiei, intrebați-i pe cei de la mitropolia RM ,subordonată patriarhiei de la Moscova,unde se afla biserica rusă și susâinătorii acesteia in perioada desfășurării primelor 9 sinoade bisericești.Probabil că abea coborau din copaci.De aceea ,să-și inchidă fleanca și să tacă chitic,nu-i mai iau in seamă nimeni ,doar cozile de topor.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2019 09:08 Nicolae Negru Geopolitica dus-întors sau de ce să n...

14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md