12:16:53 19.03.2024
Stiri

Un deputat de la București critică proiectul de Lege privind activitatea ONG-urilor din R. Moldova: „Sper că autoritățile de la București vor reacționa”

Politică 12.07.2017 12:40 Vizualizări1593 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București critică proiectul de Lege privind activitatea ONG-urilor din R. Moldova: „Sper că autoritățile de la București vor reacționa” Epoch Times România


Deputatul Uniunii Salvați România, Matei Dobrovie, critică proiectul de Lege privind reglementarea activității ONG-urilor din R. Moldova, care a fost elaborat de Ministerul Justiției, în comun cu alte organizații non-guvernamentale.

Potrivit lui Dobrovie, autoritățile de la Chișinău „se inspiră tot mai mult din practicile nedemocratice ale lui Vladimir Putin”. „Obiectivul acestui proiect de Lege este reducerea la tăcere a ONG-urilor care pot avea propuneri de politici critice la adresa Guvernului. Ministerul Justiției de la Chișinău a propus amendarea legislației cu privire la activitatea organizațiilor neguvernamentale cu prevederi care restricționează implicarea acestora în acțiuni de monitorizare a procesului legislativ și observarea alegerilor.

În același timp, este vizată și imposibilitatea de a accesa mecanismul 2%, precum și un control strict asupra finanțărilor din afara R. Moldova. Menționez că cei mai importanți donatori de asistentă către R. Moldova sunt SUA, UE și state membre ale acesteia (inclusiv România)”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Dobrovie speră că autoritățile de la București vor reacționa și că „nu vor lăsa R. Moldova să se transforme într-un al doilea Belarus”. „Nu cred că ar fi în interesul României, dacă publicațiile de limbă română sau ONG-urile finanțate din România și-ar înceta activitatea doar pentru că primesc bani de la București”, a conchis acesta.

Amintim că ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat că unele prevederi ale proiectului de Lege privind reglementarea activității ONG-urile urmărește scopul de a reglementa implicația ONG-urilor în activitatea politică prin mecanismele similare ce guvernează ordinea de finanțare a campaniilor electorale, a partidelor politice, societăților politice sau a altor actori ai vieții politice, deja existente în R. Moldova. Acesta a mai adăugat că nu e normal ca ONG-urile „să desfășoare activități politice din contul finanțărilor externe, regula care pe alocuri nu este luată în calcul de mai multe asociații obștești”.

De cealaltă parte, cele mai importante organizații neguvernamentale din R. Moldova i-au solicitat ministrului Justiției să renunțe la inițiativa de limitare a finanțării activității ONG-urilor din exterior, fiindcă este contrară standardelor internaționale și pune în pericol întregul sector asociativ și democrația în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md