02:39:02 18.08.2019
 
Stiri

Un deputat de la București critică proiectul de Lege privind activitatea ONG-urilor din R. Moldova: „Sper că autoritățile de la București vor reacționa”

Politică 12.07.2017 12:40 Vizualizări1052 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București critică proiectul de Lege privind activitatea ONG-urilor din R. Moldova: „Sper că autoritățile de la București vor reacționa” Epoch Times România

Deputatul Uniunii Salvați România, Matei Dobrovie, critică proiectul de Lege privind reglementarea activității ONG-urilor din R. Moldova, care a fost elaborat de Ministerul Justiției, în comun cu alte organizații non-guvernamentale.

Potrivit lui Dobrovie, autoritățile de la Chișinău „se inspiră tot mai mult din practicile nedemocratice ale lui Vladimir Putin”. „Obiectivul acestui proiect de Lege este reducerea la tăcere a ONG-urilor care pot avea propuneri de politici critice la adresa Guvernului. Ministerul Justiției de la Chișinău a propus amendarea legislației cu privire la activitatea organizațiilor neguvernamentale cu prevederi care restricționează implicarea acestora în acțiuni de monitorizare a procesului legislativ și observarea alegerilor.

În același timp, este vizată și imposibilitatea de a accesa mecanismul 2%, precum și un control strict asupra finanțărilor din afara R. Moldova. Menționez că cei mai importanți donatori de asistentă către R. Moldova sunt SUA, UE și state membre ale acesteia (inclusiv România)”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Dobrovie speră că autoritățile de la București vor reacționa și că „nu vor lăsa R. Moldova să se transforme într-un al doilea Belarus”. „Nu cred că ar fi în interesul României, dacă publicațiile de limbă română sau ONG-urile finanțate din România și-ar înceta activitatea doar pentru că primesc bani de la București”, a conchis acesta.

Amintim că ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat că unele prevederi ale proiectului de Lege privind reglementarea activității ONG-urile urmărește scopul de a reglementa implicația ONG-urilor în activitatea politică prin mecanismele similare ce guvernează ordinea de finanțare a campaniilor electorale, a partidelor politice, societăților politice sau a altor actori ai vieții politice, deja existente în R. Moldova. Acesta a mai adăugat că nu e normal ca ONG-urile „să desfășoare activități politice din contul finanțărilor externe, regula care pe alocuri nu este luată în calcul de mai multe asociații obștești”.

De cealaltă parte, cele mai importante organizații neguvernamentale din R. Moldova i-au solicitat ministrului Justiției să renunțe la inițiativa de limitare a finanțării activității ONG-urilor din exterior, fiindcă este contrară standardelor internaționale și pune în pericol întregul sector asociativ și democrația în R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md