02:46:58 18.08.2019
 
Stiri

VESTE BUNĂ! Guvernul României le-a făcut DREPTATE miilor de basarabeni care s-au pomenit peste noapte fără cetățenia statului român

Știri 22.09.2017 10:00 Vizualizări2012 Autor: Ziarul National
VESTE BUNĂ! Guvernul României le-a făcut DREPTATE miilor de basarabeni care s-au pomenit peste noapte fără cetățenia statului român
Matei-Adrian Dobrovie

Guvernul României a modificat și completat joi, 21 septembrie, cadrul legal privind acordarea cetățeniei române, schimbările propuse vizând acordarea cetățeniei copiilor minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, la cererea părinților. Această modificare a fost făcută, după ce mii de basarabeni s-au trezit peste noapte fără cetățenia României, pe care o obținuse odată cu părinții lor.

Potrivit unui comunicat al Guvernului României, autoritățile de la București au decis ca minorilor să li se acorde cetățenia la cererea părinților și odată cu aceștia.

„Minorului care a împlinit 14 ani i se cere consimțământul, iar dacă devine major în timpul perioadei de soluționare a cererii acesta va depune jurământul, în condițiile legii. Minorilor care dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei li se va elibera certificat de cetățenie distinct de cel al părinților. Anterior modificărilor legislative aprobate în ședința de astăzi a Guvernului, minorii care dobândeau cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei erau înscriși în certificatul de cetățenie al părinților”, se arată în comunicatu de presă al Guvernului.

Executivul precizează că noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgență, „pentru a elimina, cu efect imediat, aspecte care au generat interpretări divergente la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu, urmate de numeroase litigii, soluționate definitiv sau în curs de soluționare pe rolul instanțelor judecătorești".

„În acest fel, dispozițiile aprobate sunt aplicabile și persoanelor cărora, prin hotărâre judecătorească definitivă, li s-au anulat, după caz, actele de stare civilă, mențiunile cu privire la dobândirea cetățeniei române înscrise pe acestea ori actele de identitate sau documentele de călătorie românești eliberate în temeiul actelor de stare civilă sau al mențiunilor cu privire la dobândirea cetățeniei române, sub motivul că nu au dobândit cetățenia română întrucât nu s-a parcurs procedura privind acordarea cetățeniei române la autoritatea competentă, odată cu părinții care au obținut cetățenia română”, se arată în comunicat.

Potrivit inițiatorului modificării, deputatul de la „Uniunea Salvați România”, Matei-Adrian Dobrovie, schimbarea ar urma să-i ajute în primul rând pe tinerii din R. Moldova care au dobândit cetățenia română odată cu părinții lor, dar au probleme cu reînnoirea documentelor de identitate românești.

„Mă bucur că Guvernul, în sfârșit, a adoptat această variantă care este cea mai rapidă de rezolvare a problemei. Eu am solicitat în mai multe rânduri acest lucru și, din cauza faptului că nu s-a întâmplat și, având în vedere că era o problemă gravă și o situație foarte nedreaptă, am considerat necesar să introduc un proiect de lege pe tema asta. Și am introdus un proiect de lege tocmai pe ideea de a crea o procedură de recunoaștere, astfel încât să fie acoperite și cazurile din trecut, și cazurile din viitor privind cetățenii români care, la vremea respectivă, erau minori sau care sunt acum minori și care nu au fost înscriși în certificatele de cetățenie ale părinților”, a declarat Dobrovie într-un interviu pentru Europa Liberă.

Sursa citată subliniază că e foarte bine că a fost înlăturată această lacună, deoarece era un semnal foarte prost dat de România, în momentul în care se spune că vrea o apropiere de R. Moldova. „Eu sper că o să se rezolve această problemă a cetățenilor români care, atenție, nu și-au pierdut niciodată vocația de a fi cetățean român. Practic, li s-a retras cetățenia abuziv din cauza unui conflict dintre două instituții ale statului român, între ANC și Directoratul General de Pașapoarte. Era un semnal foarte prost dat de România în momentul în care spune că vrea o apropiere de R. Moldova, iar apoi, la un moment dat, ministrul de Justiție spunea ca acești cetățeni să-și anuleze, practic, actele de identitate expirate în instanță și să ia tot procesul de la capăt. Era ceva absurd și foarte dureros pentru cetățenii care au trecut deja prin procedura de dobândire sau redobândirea cetățeniei”, a conchis deputatul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Vlad Cubreacov 28.09.2017 21:58

Este o dezinformare și manipulare crasă cum că domnul Matei-Adrian Dobrovie ar fi ”inițiatorului modificării”. Dezinformează și manipulează Europa Liberă, dezinformați și manipulați și dumneavoastră. Întrebarea noastră legitimă este: De ce? Cui servește? Deputatul Dobrovie a fost inițiatorul unui cu totul alt proiect, care nu soluționa, ci birocratiza problema. Cunosc că ați fost sesizați asupra acestui caz de manipulare și dezinformare în serie. Vă propun să retrageți materialul, ca dovadă a respectului față de adevăr și față de cititori.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md