05:35:54 16.01.2021
 
Stiri

Un consilier al prim-ministrului Maia Sandu sare la gâtul unui Ambasador care a cerut la OSCE retragerea trupelor rusești din Transnistria: Îl acuză că ar fi jucat un „rol important” în contrabanda cu țigări. Replica diplomatului

Politică 11.07.2019 10:18 Vizualizări3422 Autor: Ziarul National
Un consilier al prim-ministrului Maia Sandu sare la gâtul unui Ambasador care a cerut la OSCE retragerea trupelor rusești din Transnistria: Îl acuză că ar fi jucat un „rol important” în contrabanda cu țigări. Replica diplomatului


Vladislav Kulminski, consilierul pe politică externă al premierului Maia Sandu, cere rechemarea Ambasadorului R. Moldova în Austria și pe lângă OSCE, Victor Osipov, pentru faptul că acesta ar fi jucat „un rol important” în schemele de contrabandă cu țigări din regiunea transnistreană.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Kulminski afirmă că, în 2014, prin regiunea transnistreană „au trecut 10 miliarde de țigări”.

„În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din Parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul illegal a țigărilor prin magazinele duty free aflate pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, acuză consilierul Maiei Sandu, unul dintre autorii conceptului de „națiune civică moldovenească”.În replică, președintele Asociației de Politică Externe de la Chișinău, Victor Chirilă, a întrebat-o pe Maia Sandu „de când consilierul dumneavoastră de politică externă este procuror și judecător?”.

„Să fiu bine înțeles, nu îl apăr pe dl Ambasador Osipov, care cred că își îndeplinește bine atribuțiile la OSCE. Numai Rusia și unii de acasă sunt nemulțumiți... Însă, cum bine știți, decizia de a deschide magazinele duty free în regiunea transnistreană a fost o decizie luată de întreg guvernul Gaburici. De asemenea, înainte de a pronunța „verdicte”, ar fi bine cel puțin să fie publicate opiniile ministerelor, CNA, SIS formulate la acel timp vizavi de aceasta decizie nefastă”, recomandă Chirilă.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Ambasadorul R. Moldova la Viena, Victor Osipov, a declarat că e vorba de „un atac nefondat”.

„Nu comentez. E un atac nefondat”, ne-a spus diplomatul.

Menționăm că, înainte de a ajunge Ambasador al R. Moldova în Austria, Victor Osipov a fost vicepremier pentru Reintegrare. Osipov a solicitat de mai multe ori public, inclusiv în cadrul Forumului recent pentru Cooperare în domeniul Securităţii la Viena, ca Federația Rusă să-și retragă trupele militare de pe teritoriul R. Moldova.

CITIȚI și Discurs CURAJOS al Ambasadorului R. Moldova la Viena: „Rusia să-şi ia ARMATA şi munițiile din R. Moldova. Dedic acest discurs aniversării a 207 ani...”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Denis 11.07.2019 10:32

Nu ma mira, toata politica dua de actualul guvern este pro-rusa.

pumnal 11.07.2019 10:40

oau dar de ce nu are dovezi un pulalau ca Kulminschii, ei ieri strigau ca Plahotniuc are dosar penal in Elevtia si pina seara sa dovedit ca minteau..

Alexei 11.07.2019 11:23

Aha iată care-i treaba, aici se face iar jocul Kremlinului, toți cei care au cerut cîndva ca Rusia să-și care armata de pe Nistru, toți cei care au luptat contra expansiunii de la Kremlin sunt dați afară, indicații de la Kremlin ?

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md