09:46:54 18.02.2020
 
Stiri

VIDEO // Pavel Filip, ales noul președinte al PD. Fostul premier: „Avem în prezent o guvernare hibridă, împotriva firii, gândită şi realizată în laboratoarele politice de import, încropită noaptea de unii trimişi din afară”

Partide/Comunicate 07.09.2019 12:07 Vizualizări1237 Autor: Ziarul National
VIDEO // Pavel Filip, ales noul președinte al PD. Fostul premier: „Avem în prezent o guvernare hibridă, împotriva firii, gândită şi realizată în laboratoarele politice de import, încropită noaptea de unii trimişi din afară”


UPDATE // Fostul ministru de Interne și actualul deputat democrat, Alexandru Jizdan, a fost votat în funcția de secretar general al PD.

UPDATE // Textul Declaraţiei politice aprobate la Congresul IX extraordinar al Partidului Democrat:

Partidul Democrat din Moldova, întrunit în congres extraordinar, urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile politice de ultimă oră din Republica Moldova şi condamnă vehement acţiunile coaliţiei de guvernare ACUM-PSRM de subminare a suveranităţii şi independenţei naţionale.

Această guvernare este una hibridă, împotriva firii, gândită şi realizată în laboratoarele politice de import şi este total străină intereselor ţării, dar şi incompetentă. Doar în trei luni de guvernare, au gafat în toate domeniile de activitate.

Perspectivele europene, pentru care s-a muncit din anul 2009 încoace, rămân incerte. În trei luni de când s-au aburcat la putere, dincolo de declaraţii triumfaliste societatea nu a văzut nicio acţiune îndreptată spre realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În context regional, interesele naţionale ale Republicii Moldova au fost trădate. Vecinii noştri România şi Ucraina înţeleg că o guvernare condusă de PSRM ameninţă şi interesele lor vitale.

Dintr-un partener credibil, care a beneficiat de o deschidere fără precedent din partea Bucureştiului şi a Kievului, guvernanţii au transformat ţara într-o platformă de ameninţări şi pericole. Instituţiile sectorului de Securitate, iar mai nou şi cele de drept, au fost predate pentru a servi intereselor străine, iar mecanismele eficiente de control asupra acţiunilor serviciilor secrete ale altor state au fost anihilate.

Singura viziune pe care o au cei de la putere ţine de răfuiala cu oponenţii. Dosare la comandă politică, indicaţii directe date procurorilor, concedieri ale profesioniştilor pentru a face loc membrilor de partid, politizarea excesivă a instituţiilor statului. Toate acestea se întâmplă pe fundalul unei înrăutăţiri continue a vieţii cetăţenilor prin îngheţări de salarii, eliminarea ajutoarelor sociale şi majorări de preţuri, tarife, taxe şi impozite.

Caracteristica definitorie a guvernării ACUM-PSRM este ipocrizia. Depolitizarea instituţiilor se face prin a trimite membri de partid în calitate de titulari la Centrul Naţional Anticorupţie, la Curtea Constituţională, Comisia Electorală Centrală, dar şi în alte instituţii. Meritocraţia este promovată prin trucarea sau neglijarea rezultatelor concursurilor în favoarea membrilor de partid. Profesioniştii din structurile de stat sunt înlocuiţi cu rude şi angajaţi politic.

Cetăţenii au început să înţeleagă că aşa-numita deoligarhizare nu este decât un paravan după care îşi camuflează acţiunile de capturare a statului. În aceste momente cruciale pentru destinul ţării, Partidul Democrat din Moldova înţelege că este singura forţă politică de opoziţie capabilă să oprească atacul direct al guvernanţilor asupra suveranităţii naţionale şi a securităţii regionale.

Chemăm toţi cetăţenii care cred în valorile Republicii Moldova şi în idealurile europene să se solidarizeze cu Partidul Democrat pentru a ne opune încercărilor guvernanţilor de a uzurpa viitorul generaţiilor care vin. Doar împreună vom zădărnici planurile lor de a lua ţara cu împrumut de la copiii noştri.

Chişinău, 7 septembrie 2019

UPDATE // Printre cei 145 de membri votați în Consiliul Politic Național al PD se numără toți deputații democrați și mai mulți foști funcționari delegați în funcție anterior de același partid.

UPDATE // Filip a mulțumit pentru încrederea acordată, amintind că este în PD, unicul partid din care a făcut parte, de zece ani. Acesta a spus că-și propune ca „Partidul Democrat să redevină un partid respectat și iubit de cetățenii R. Moldova”.

UPDATE 13.23 // Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, l-a propus la funcție de președinte al PD pe fostul premier Pavel Filip. Fostul premier a fost votat unanim în noua funcție de către cei prezenți la Congresul IX extraordinar al formaţiunii. Diacov a remarcat faptul că Filip este „al patrulea” președinte al PD și a anunțat că dânsul mai rămâne în partid „până la al cincilea președinte”.


Aproximativ 700 de delegaţi din toate raioanele R. Moldova, membri ai Partidului Democrat din Moldova, s-au reunit în această dimineaţă în Chişinău, la Congresul IX extraordinar al formaţiunii, care se desfăşoară la Palatul Republicii.

Pe agenda congresului figurează alegerea noii conduceri a Partidului Democrat, inclusiv o nouă componenţă a Consiliului Politic Naţional. De asemenea, în cadrul întrunirii vor fi adoptate unele modificări tehnice la statutul partidului şi va fi votată o rezoluţie.

În discursul său ținut la deschiderea evenimentului, fostul premier Pavel Filip a criticat actuala guvernare ACUM-PSRM, care ar fi rezolvat până acum „numai probleme inexistente”, cum ar fi restabilirea relațiilor cu Kievul și Bucureștiul, despre care Filip a spus că au fost „excelente” în timpul mandatului său de premier.

„Avem în prezent o guvernare hibridă, împotriva firii, gândită şi realizată în laboratoarele politice de import, încropită noaptea de unii trimişi din afară. Cred că nimeni dintre noi nu-şi putea imagina aşa ceva acum 4-5 luni. Printre angajamentele acestei guvernări nu întrevedem niciunul care să ţină de viaţa de zi cu zi a oamenilor sau de perspectivele europene pentru care s-a muncit din 2009 încoace. În trei luni de la instalarea la putere, singura lor viziune a fost şi rămâne răfuiala cu oponenţii”, a spus Pavel Filip.

Acesta a adăugat că „suntem martorii unui atac direct asupra suveranităţii naţionale şi a securităţii regionale” și a acuzat Blocul „ACUM” de „ipocrizie”, pentru că a coalizat cu PSRM, deși în campania electorală declara contrariul.

Potrivit lui Filip, cele mai mari greşeli ale PD-ului au fost că nu s-a răspuns politic adecvat la campania de demonizare la care a fost supus Partidul Democrat şi liderii acestuia, nu s-a reacţionat „mai dur” la situaţii cum au fost invalidarea alegerilor locale în Chişinău și că a ezitat să aibă o poziție tranșată în cazul furtului miliardului.

La rândul său, democratul Andrian Candu a făcut apel la „unitate”, pentru a câștiga „lupta cu dușmanul extern”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md