VIDEO, DOC // Detalii EXPLOZIVE din telefonul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Procurorul general acuză din nou guvernarea: „Am devenit ȚINTA reprezentanților unor grupări criminale și politicieni”
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că actuala guvernare a declarat război corupției, însă dânsul a devenit ținta principală a actualei guvernări, care îl consideră un aliat al controversarutui Veaceslav Platon, fugit la Londra. În cadrul unui briefing de presă susținut luni, Stoianoglo a oferit mai multe detalii despre campania de denigrare a sa, iar principalul protagonist ar fi fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care s-ar apăra pe sine, dar și pe Vlad Plahotniuc.
„E rezultatul unui scenariu punctual, pus la cale cu implicarea directă a unor grupări criminale, politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și experți „independenți”, dar și reprezentanți ai mass-media, la fel de „independentă”. Noi am reușit să descifrăm discuții telefonice secretizate ale fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și am depistat probe cum acesta ar fi discutat cu reprezentanții guvernării din 2019. Telefonul a fost ridicat în 2020 și mai mult de un an a fost descifrat de reprezentanții EUROPOL. Acum o lună am primit materialele respective. Ieșirea mea nu are nicio legătură cu decizia Curții Constituționale de a declara constituționale modificările făcute la Legea Procuraturii. Eu nu am temei să-mi dau demisia”, a spus Stoianoglo.
Potrivit șefului Procuraturii Generale, scenariile lui Morari ar fi puse în aplicare de organizații neguvernamentale finanțate din Occident, cum ar fi Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova sau Institutul pentru Politici și Reforme Europene, dar și de jurnaliști folosiți în această operațiune.
„Cred că subiectul dat ar fi demn de un thriller, doar că bazat pe fapte desprinse din realitatea R. Moldova. Investigând dosarul împotriva principalului mafiot din istoria Procuraturii R. Moldova – fostul șef al Procuraturii Anticorupție, am reușit, în condiții legale și cu suportul experților EUROPOL, să decodăm și să descifrăm corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către Viorel Morari. Datele pe care am reușit să le analizăm demonstrează clar cum și cu ajutorul cui fostul șef al Procuraturii Anticorupție a manipulat opinia publică și mai continuă să o facă pentru a discredita activitatea Procuraturii și a procurorului general”, a spus Stoianoglo.
Procurorul șef îl acuză pe Morari că i-ar fi raportat orice pas fostului șef al Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.
„Reprezentanții Uniunii Europene la fel se regăsesc printre apărătorii aprigi ai lui Viorel Morari, deși nu e de mirare. Or, anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică din timpul statului capturat. Da, ați intuit corect, este vorba despre Peter Michalko, Ambasadorul UE în R. Moldova din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l „aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG. Consecințele unei asemenea apropieri de conducerea Delegației UE la Chișinău sunt evidente, având în vedere bogata rețea de ONG-uri de media, experți în politici și reforme, care evident sunt finanțați pentru a fi independenți”, mai acuză Stoianoglo.
Stoianoglo a explicat de ce a făcut publică corespondența lui Viorel Morari, inclusiv cu reprezentanți ai corpului diplomatic.
„Am considerat că trebuie să știți adevărul și că meritați să vedeți partea nevăzută a realității în care noi trăim. Toate descifrările au fost realizate în cadrul investigațiilor transfrontaliere, cu participarea EUROPOL, care fac obiectul unor anchete secrete. Pe lângă datele relevante pe acest dosar, procurorul de caz a identificat și mai multe informații care nu vizau nemijlocit subiectul anchetei, dar se refereau la aspecte din activitatea lui Viorel Morari. Cu siguranță că nu le-am fi făcut vreodată publice, dacă ele nu ar fi ținut de interesul public suprem al societății privind evenimentele care stau la baza agendei publice la zi și au un impact strategic asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a ordinii de drept și regimului constituțional din Republica Moldova. Obiectivul urmărit este de a preîntâmpina săvârșirea unor infracțiuni deosebit de grave. Corespondența telefonică a lui Viorel Morari cu reprezentanții puterii, ONG-urile și corpul diplomatic pe care v-am prezentat-o a avut loc în intervalul noiembrie – decembrie 2019, perioadă în care era în toi concursul pentru selectarea candidaților la șefia PG, precum și prima jumătate a lunii ianuarie 2020, adică în plin proces de desfășurare a controalelor la procuraturile specializate. Vă asigur că schema prin care această rețea își îndeplinește misiunea funcționează până în prezent. Ce s-a schimbat este intensitatea acestor atacuri și modul injust. Este și aspectul bănesc - s-au pus mulți bani în joc pentru a susține aceste atacuri”, a mai spus procurorul general.
Ziarul NAȚIONAL va reveni cu reacțiile celor vizați în declarațiile procurorului general.
Vedeți mai jos toate acuzațiile aduse de Stoianoglo:
O primărie din raionul Orhei a rămas fără mașină după ce fiul minor al primarului a urcat la volan fără a deține permis de conducere
ACTUALIZARE // Performanță ISTORICĂ pentru R. Moldova la Jocurile Paralimpice. Judocanul Ion Basoc a cucerit medalia de ARGINT, iar Oleg Crețul - bronzul. Cei doi vor primi MILIOANE de lei din partea Guvernului
Argint, bronz și mențiune de onoare pentru R. Moldova la Olimpiada Internațională de Informatică