06:28:27 24.05.2024
Stiri

VIDEO // Ușile de la Guvern, SPARTE cu BUZDUGANUL la protestul VETERANILOR! Combatanții, deciși să rămână peste noapte la protest în centrul Chișinăului

Politică 02.03.2020 20:08 Vizualizări47522 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ușile de la Guvern, SPARTE cu BUZDUGANUL la protestul VETERANILOR! Combatanții, deciși să rămână peste noapte la protest în centrul Chișinăului


Veteranii războiului de pe Nistru protestează în Piața Marii Adunări Naționale, solicitându-le autorităților să le îmbunătățească viața, inclusiv să le majoreze indemnizațiile lunare. De asemenea, protestatarii cer demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, pentru că i-a jignit, atunci când a declarat că armata rusă a intervenit în 1992 pentru a opri vărsările de sânge la Nistru

UPDATE //
Un grup format din 12 veterani a ajuns, astăzi-seara, la Guvern pentru a discuta cu premierul Ion Chicu revendicările anunțate încă acum o lună și reconfirmate astăzi în cadrul protestului din Piața Marii Adunări Naționale.

Aceștia au solicitat, în mod special, venituri la nivelul coșului minim de consum pentru toți veteranii, înființarea unui departament responsabil de problemele veteranilor în subordinea Guvernului cu angajați exclusiv din rândurile combatanților, renunțarea la, ceea ce a numit veteranul Nicolae Gârbu, „bătaia de joc” și „umilința” cu eliberarea legitimațiilor noi pentru verterani, aceștia fiind obligați din nou să prezinte documente confirmative că au fost la război, dar și demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, care i-a jignit pe veterani.

Premierul Ion Chicu le-a sugerat protestatarilor să nu-i pună „ultimatumuri cu înmulțitul la doi și la trei, că nu merge”, fiindcă în următorii doi-trei ani dânsul își propune să construiască drumuri, ca să se reîntoarcă moldovenii acasă de peste hotare și să lucreze „pentru a plăti salarii și pensii”.

Veteranii au amintit că pentru deputații care primesc câte 12 mii de lei s-au găsit câte încă patru mii de lei lunar, dar pentru cei care au luptat „bani nu-s”.

De asemenea, aceștia nu înțeleg de ce nu-și prezintă demisia ministrul Coicoi: „S-au schimbat guverne, dar un ministru care merge împotriva țării nu poate fi schimbat?”; „O să fie o onoare și pentru Dvs., dacă ministrul o să-și dea demisia!”.

Premierul Ion Chicu i-a luat apărarea lui Ciocoi, spunând că acea declarație (potrivit căreia armata rusă a oprit vărsările de sânge în războiul de la Nistru - n.r.) a fost una „nechibzuită”, iar ministrul a revenit, afirmând că s-a referit la „misiunea de pacificare”.

„Dumnealui o să ia decizia”, dacă o să plece sau nu din fruntea ministerului, a mai spus Chicu.

Premierul și veteranii au convenit să mai aibă o întâlnire mâine-dimineață la ora 7.00, pentru a discuta despre crearea unei structuri executive, menite să rezolve problemele veteranilor.


UPDATE //
Premierul Ion Chicu i-a anunțat pe protestatari, în jurul orei 18.20, că este gata să-i primească la Guvern, în prezența presei.

CITIȚI și Igor Dodon cere tragerea la răspundere a unor PROTESTATARI: „S-au SPART GEAMURI, a fost blocată timp îndelungat circulația în oraș, protestatarii au împiedicat în mod ilegal deplasarea a zeci de mii de cetățeni ai capitalei…”

UPDATE // Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, susține că protestul veteranilor din centrul Chișinăului are „tentă politică”.

„Se vede o tentă politică, asta e indiscutabil”, a comentat ministrul astăzi, în cadrul ședinței Comitetului național pentru problemele veteranilor de război, organizată rapid, în timp ce sute de veterani ai războiului de pe Nistru protestau în centrul Chișinăului.

Unul dintre membrii acestui comitet, combatantul Anatolie Bâzgu, a declarat că-i cunoaște pe unii dintre cei care protestează în PMAN, dar crede că e vorba de o lipsă de comunicare, arătându-se sigur că deciziile luate de aceastră structură creată acum o lună de Guvern „vor fi îndeplinite”.

Bâzgu a condamnat protestul camarazilor săi, spunând că el „nu și-a permis niciodată” să organizeze proteste pe 2 martie, „în această zi sfântă”.

UPDATE //
Prezența generalului Anton Gămurari la mitingul veteranilor s-a lăsat cu scandal. Gămurari a anunțat că astăzi-dimineață, la ora 7.00, a fost numit consilier al premierului Ion Chicu pentru problemele veteranilor. Generalul a vrut să ia cuvântul în fața mulțimii, dar acestuia nu i s-a permis și i-a fost închis microfonul.

Supărat, Gămurari a arătat protestatarilor un gest obscen și a coborât de pe scenă, fiind la un pas de a fi linșat. O femeie i-a reproșat: „Eu mi-am pierdut soțul în război și tu să-mi arăți așa ceva?”.

„Dar eu pentru ce mi-am pierdut ginerele, de ce mi-a fost rănit fratele, de ce am fost rănit eu?”, a răspuns Gămurari.

UPDATE // Protestatarii cer să li se permită să poarte discuții la Guvern în prezența presei: „Zece persoane și presa”.

Fostul deputat socialist, Petru Corduneanu, actual angajat al Serviciului Protecție și Pază de Stat, le-a cerut veteranilor să formeze un grup de cinci persoane pentru a discuta cu reprezentanții Guvernului.

„Ce, presa are coronavirus?”, a întrebat ironic un protestatar.

UPDATE // În spatele Guvernului sunt sute de polițiști.UPDATE //
Veteranii anunță de pe scena instalată în centrul Chișinăului că, dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările, vor urma „proteste în masă” la care va fi invitată „toată societatea”. Ei își îndeamnă camarazii „să reziste”. „Noi nu cedăm!”, scandează mulțimea.

Potrivit protestatarilor, orice discuții cu autoritățile pot avea loc doar în prezența presei.

UPDATE // După ce au blocat astăzi bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, veteranii au mers și au stopat circulația rutieră și pe str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni. Inspectorii de patrulare nu-i pot convinge să lase să circule măcar troleibuzele și autobuzele.

„Noi nu ne retragem până nu-i Dodon la pușcărie”, spun protestatarii.

UPDATE // La Guvern a fost convocat de urgență ministrul Apărării Victor Gaiciuc. Acesta a declarat că „multe” dintre doleanțele veteranilor „au fost rezolvate”. În mod special, Gaiciuc s-a referit la decizia recentă a Guvernului de a acorda gratuit prime obligatorii de asistență medicală pentru veteranii care nu au un loc de muncă.

„Este vorba de cinci mii de persoane, a câte 4 000 de lei, faceți calculele respective”, a spus Gaiciuc.

Acesta i-a luat apărarea colegului din Guvern, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi, declarațiile căruia au supărat veteranii. „A fost interpretată greșit declarația. Eu n-aș spune așa (că trebuie să demisioneze - n.r.)”, a declarat astăzi Gaiciuc.

Ministrul a adăugat că Ciocoi este gata să se vadă cu veteranii, dar „ca să te căsătorești, trebuie doi să fie de-acord”.UPDATE // Un grup format din cinci combatanți a fost invitat în clădirea Guvernului pentru a discuta revendicările cu autoritățile. Aceștia au solicitat ca la întrevedere să fie prezentă și presa.

UPDATE // Autoritățile au mobilizat importante forțe de ordine ca să apere clădirea Guvernului de asaltul veteranilor. Intrările în clădire sunt apărate de câteva rânduri de polițiști, după ce un veteran a reușit să spargă ușa cu buzduganul. În spatele Guvernului a fost adus și parcat un tun de apă, pentru a putea dispersa protestatarii.


*******************

Ușile din sticlă de la intrarea în clădirea Guvernului au fost sparte de către un presupus veteran al războiului de pe Nistru cu... buzduganul.

Bărbatul a participat la acțiunea de protest a veteranilor, organizată în centrul Chișinăului, în cadrul căreia s-a cerut demisia actualei guvernări pentru că i-ar „marginaliza” pe cei care au luptat, acum 28 de ani, cu arma în mâini ca să apere independența și integritatea R. Moldova.
După protest, sutele de veterani au mers în fața Guvernului, iar în fruntea coloanei se afla un bărbat înarmat cu un buzdugan. Deși la intrarea în Guvern erau câțiva angajați ai Poliției, acesta a reușit să spargă sticla de pe ușă, strigând: „La luptă, băieți, la luptă!”.

CITIȚI și VIDEO // A fost război... Veteranii PROTESTEAZĂ în centrul Chișinăului. Vor o zi a RECUNOȘTINȚEI pentru cei care au luptat la Nistru

„Demisia!”, „Hoții!”, „Dodon la pușcărie”, „Dodon, PSRM - ciuma roșie” și „Noi nu cedăm!”, strigă veteranii în fața Guvernului. În scurt timp, la Guvern au fost mobilizate importante forțe de ordine care apără clădirea.

Menționăm că același veteran cu buzduganul a declarat astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale, înainte de începerea acțiunii de protest în cadrul căreia participanții au cerut inclusiv demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, pentru „declarațiile controversate în susținerea politicii dușmănoase a Federației Ruse”, că președintele Igor Dodon „trebuie arestat”.

CITIȚI și VIDEO // În timp ce sute de veterani PROTESTEAZĂ la Guvern, alții aduc LAUDE premierului Ion Chicu la monumentul „Maica Îndurerată”

„El este trădător de țară, pentru că a depus flori la cazaci, la Tighina. Ne-a vândut deschis. Deschis ne-a trădat. A călcat Constituția în picioare”, a spus veteranul.Aceeași sursă a adăugat că încă un motiv pentru reținerea șefului statului este faptul că „a recunoscut singur că lua un milion de dolari pe lună de la Putin”: „Dodon face business pe pământurile noastre”.

Veteranii au blocat circulația rutieră de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și așteaptă responsabilii de la Guvern să iasă în fața lor pentru a le oferi răspunsuri la doleanțele sonorizate în cadrul acțiunii de protest de astăzi, inclusiv demiterea ministrului Aureliu Ciocoi.

„Rușii n-au venit acolo să ne oprească, noi am luptat cu Armata a 14-a. Acest Guvern trebuie să-și asume declarația lui Ciocoi și să plece cu tot cu acest ministru”, a declarat veteranul Andrei Eremia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md