23:22:45 11.08.2022
Stiri

Tauber CONTESTĂ în instanța de judecată hotărârea CEC privind suspendarea turului II al alegerilor locale de la Bălți: „Membrii CEC și-au depășit competențele stabilite de lege, au emis un act administrativ ilegal”

Actualitate 06.12.2021 13:46 Vizualizări1582 Autor: Ziarul National
Tauber CONTESTĂ în instanța de judecată hotărârea CEC privind suspendarea turului II al alegerilor locale de la Bălți: „Membrii CEC și-au depășit competențele stabilite de lege, au emis un act administrativ ilegal”


Candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, contestă la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind suspendarea turului II al alegerilor locale de la Bălți, care urma să aibă loc pe 5 decembrie curent.

Potrivit Marinei Tauber, hotărârea CEC ar fi „ilegală”, deoarece Codul Electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor. În plus, în momentul emiterii hotărârii CEC, nu exista o decizie irevocabilă a vreunei instanțe de judecată.

În cererea de chemare în judecată, candidatul Partidului „ȘOR” constată că membrii CEC „și-au depășit grav competențele stabilite de lege, au emis un act administrativ ilegal, care afectează direct interesele legitime ale concurentului Marina Tauber, care, în primul tur de scrutin, a acumulat aproximativ 48% din voturile alegătorilor”.

„Codul Electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul II al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria R. Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Mai mult, Marina Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor. „Prin acest act administrativ, de fapt, cetățenii și alegătorii din municipiul Bălți au fost lezați în drepturile lor fundamentale la alegeri libere, de a alege, iar candidatul – de a fi ales, ceea ce reprezintă o ingerință disproporțională în substanța dreptului de a fi ales, drept garantat de art. 38 din Constituția R. Moldova și de art. 3 din Convenția Europeană”, se arată în cererea de chemare în judecată.

De asemenea, candidatul Partidului „ȘOR” susține că nu există nicio procedură legală care i-ar permite CEC să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată sau a altui organ, în condiții strict delimitate.

„CEC nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta CEC poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, mai argumentează Marina Tauber.

Prin urmare, candidatul Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți solicită anularea hotărârii CEC din 5 decembrie, care este ilegală și care a afectat drepturile candidatului Partidului „ȘOR”.

De menționat că CEC intenționează să stabilească data de 19 decembrie pentru organizarea turului II de scrutin al alegerilor primarului municipiului Bălți. Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie discutat astăzi de către CEC. Ședința e programată să înceapă la ora 15.00.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md