17:37:17 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Procuratura investighează „afacerea LOTERIA”: Factori de decizie de la Ministerul Economiei și APP ar fi favorizat „un cerc restrâns de persoane” ca să preia acest domeniu, declarat monopol de stat

Actualitate 22.10.2020 09:12 Vizualizări3810 Autor: Ziarul National
VIDEO // Procuratura investighează „afacerea LOTERIA”: Factori de decizie de la Ministerul Economiei și APP ar fi favorizat „un cerc restrâns de persoane” ca să preia acest domeniu, declarat monopol de stat


Au interzis, la finele anului 2016, jocurile de noroc, declarându-se „preocupate” de protejarea tinerilor din R. Moldova, după care au modificat legislația și au declarat domeniul „monopol de stat”. Totuși, autoritățile de atunci au modificat legislația, iar în scurt timp industria jocurilor de noroc revenea unui partener privat care încasează astăzi apoape 90% din profit.

Acuzațiile au fost lansate de procurorul general Alexandr Stoianoglo care a declarat astăzi, într-un briefing de presă, că bugetul de stat a ratat, în perioada anilor 2017 - 2019, venituri de circa 400 de milioane de lei din cauza acestui partaneriat public-privat.

Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, comis de către persoane publice, în interes material personal sau în interesul altor persoane, „manifestat prin atribuirea în beneficiul unor companii străine, conform schemelor dubioase, a domeniului jocurilor de noroc, soldat cu prejudicierea bugetului public național”.

„Investigațiile au relevat că anumiți factori de decizie ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice, alte persoane deocamdată neidentificate, urmărind scopul facilitării unor agenți economici de a obține controlul în domeniul jocurilor de noroc, folosind intenționat situația de serviciu, ar fi creat premise pentru preluarea afacerii în beneficiul unui cerc restrâns de persoane, prin intermediul Loteriei Naționale a Moldovei, elaborând și promovând cadrul normativ necesar, precum și trucarea unor activități la nivel departamental și interdepartamental”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit șefului Procuraturii Generale, condițiile pentru partenerul privat ar fi fost aranjate astfel, încât să câștige concursul o companie anume, excluzând firmele autohtone - cifra de afaceri a participantului la concurs trebuia să fie de minimum 500 de milioane de euro pentru ultimii trei ani, să aibă un contract valabil pentru ultimii 3 ani cu un post de televiziune cu acoperire națională pentru difuzarea de publicitate şi emisiuni televizate, să fie producător de aparate de joc etc.

În scurt timp, Comisia de selectare a partenerilor privați, instituită prin ordinul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a declarat câștigătoare, pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive, NEW Games AD, National Lottery AD și NGM SPC Limited, iar pentru sectorul automatelor de joc cu câștiguri bănești - Novo Gaming M Tehnologies GmbH, Novomatic Gaming Industries GmbH și Novomatic AG.

„Deși conform clauzelor contractuale, la repartizarea veniturilor din implementare Loteria Națională a Moldovei urma să beneficieze de 75% din venituri, iar partenerul privat 25%, în realitate, conform estimărilor specialiștilor, raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare și desfășurare a loteriei este de 11,4% pentru stat și 89,6 % - pentru partenerul privat, deoarece Loteria Națională a Moldovei suportă costul serviciilor de distribuție și cheltuieli pentru fondul de câștiguri. În intervalul 1 noiembrie 2018 - luna mai 2019, din vânzarea biletelor de loterie au fost încasate mijloace bănești în sumă de 325,98 de milioane de lei, dintre care 39,5 milioane de lei au revenit Loteriei Naționale a Moldovei, iar partenerului privat - circa 81,5 milioane de lei. La fel, dezavantajarea Loteriei Naționale a Moldovei se atestă și în sectorul automatelor de joc, fiindu-i atribuit un volum mai mare de obligații și cheltuieli comparativ cu cele ale partenerului privat, iar cota-parte din totalul venitului brut al jocului care revine Loteriei Naționale a Moldovei este de 51%”, a argumentat Stoianoglo.

Pe lângă ratarea veniturilor de sute de milioane de lei la bugetul public, procurorii au stabilit că circa 65 de companii autohtone din același domeniu și-au stopat activitatea, mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, zeci de companii și persoane au fost ilegal trase la răspundere penală, iar zeci de întreprinderi își revendică până în prezent de la Ministerul Finanțelor despăgubirile estimate la milioane de lei în legătură cu sistarea licențelor pe care le-au plătit în avans.

„În același timp, firmele cu „afacere privilegiată” achită milioane de lei pentru a-și face publicitate la posturile radio și TV afiliate cetățeanului Plahotniuc”, a conchis Alexandr Stoianoglo.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md