05:33:09 17.04.2024
Stiri

DECIS // Fără COZI la la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița: ​MAI a anunțat când intră în vigoare acordul privind „OPRIREA UNICĂ”

Actualitate 22.03.2023 10:27 Vizualizări2555 Autor: Ziarul National
DECIS // Fără COZI la la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița: ​MAI a anunțat când intră în vigoare acordul privind „OPRIREA UNICĂ”


Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni - Albița rutier, pe sensul de intrare în România, va intra în vigoare înainte de Paște, 16 aprilie curent. Astfel, timpul de așteptare la acest punct de trecere a frontierei se va reduce considerabil atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, la un post privat de televiziune.

„Acest acord vine să aducă un regim nou de funcționare a celui mai solicitat punct de trecere a frontierei, astfel încât să fie redus timpul de așteptare. Noi ne-am mișcat într-un ritm dinamic, o astfel de negociere, în mod normal, durează ani. După semnarea acordului noi am finalizat toate procedurile interne, am aprobat acest acord prin hotărâre de Guvern. În România procedura este ceva mai complicată. Urmează ultima etapă, aprobarea în Parlamentul României. Avem toată certitudinea că vor accelera procesul și colegii din România, astfel încât de sărbătorile de Paște să avem acest regim deja activat. Colegii de la Poliția de Frontieră din R. Moldova și România, colegii de la Serviciul Vamal al ambelor state deja au agreat schema de lucru”, a spus Ana Revenco, citată de IPN.

Ministra de Interne spune că din cauza presiunii pe actualele puncte de trecere a frontierei s-a decis accelerarea lucrărilor de construcție a punctului de trecere Leova-Bumbăta. De asemenea, de comun acord cu România s-a decis instalarea unui pod flotant între localitățile Bumbăta, România și Leova, R. Moldova.

„Înregistrează o dinamică pozitivă și lucrările la un nou punct de trecere a frontierei, Leova-Bumbăta. Au fost finalizate toate etape pe aspectele de documentație, ca să putem avansa în procesul de construcție. Va fi un nou punct de trecere a frontierei care presupune și construcția unui pod. Pentru început am luat decizia de a construi un pod de pontoane. Avem certitudinea că în această primăvară vom deschise și un nou punct de trecere a frontierei ca să scădem presiunea care există acum pe celelalte puncte de trecere”, a explicat ministra Revenco.

Amintim că Ana Revenco și omologul său de la București, Lucian Bode, au semnat la începutul lunii februarie curent Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni - Albița rutier, pe sensul de intrare în România.

Acordul va fi valabil pentru o perioadă de șase luni, ulterior stabilindu-se prelungirea lui, în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control. Prelungirea valabilității se va realiza pe cale diplomatică, din șase în șase luni. Aplicarea Acordului poate fi suspendată temporar, în totalitate sau parţial, de oricare dintre părți, din motive de securitate națională, de ordine publică ori de sănătate publică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md