14:21:23 26.06.2022
Stiri

Ambasada SUA SALUTĂ decizia Guvernului R. Moldova de a EXPULZA diplomați ruși

Politică 28.03.2018 12:43 Vizualizări1749 Autor: Ziarul National
Ambasada SUA SALUTĂ decizia Guvernului R. Moldova de a EXPULZA diplomați ruși


Ambasada SUA în R. Moldova salută decizia Guvernului de la Chișinău de a expulza trei diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

„Ambasada SUA în R. Moldova salută decizia Guvernului Republicii Moldova de a acţiona în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană. Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău.

Aceeași sursă precizează că Statele Unite sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din 4 martie de a asasina un cetățean britanic și pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie.

CITIȚI și Igor Munteanu: „ Întrebarea nu este dacă R. Moldova își poate permite ori nu să expulzeze diplomați ruși, ci dacă își permite să nu expulzeze?!”

„Aceasta este una dintre cele mai recente acțiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume. Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieți nevinovate în pericol și s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție. Acțiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenției privind armele chimice și a dreptului internațional. La începutul acestei săptămâni Casa Albă a anunţat despre expulzarea a zeci de ofiţeri de informații, care activau în SUA sub acoperire diplomatică, și, de asemenea, despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington. Potrivit Casei Albe: „prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe. Statele Unite sunt pregătite să coopereze pentru a construi o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu o schimbare în comportamentul guvernului rus”.

Statele Unite solicită Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru încălcările continui ale normelor internaţionale şi să demonstreze lumii că este capabilă să-și respecte angajamentele şi responsabilităţile internaţionale în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru a susţine pacea şi securitatea internaţională”, cităm din același comunicat.

Menționăm că MAEIE l-a convocat ieri pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i-a adus la cunoştinţă faptul că trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul republicii în termen de 7 zile.În mai 2017, MAEIE a mai excpulzat cinci diplomați ruși din R. Moldova, suspectați că erau agenți ai Serviciului rus de Informații Militare (GRU) și ar fi recrutat combatanți pentru conflictul separatist din estul Ucrainei.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

20.06.2022 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine e mai mare patriot

17.06.2022 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi într-o barcă, al...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md