19:44:08 21.07.2024
Stiri

UE acordă R. Moldova un nou grant în valoare de 9,9 milioane de euro pentru implementarea proiectelor energetice în sectorul rezidențial: Acord semnat în prezența comisarului european Olivér Várhelyi

Actualitate 09.07.2024 16:47 Vizualizări1194 Autor: Ziarul National
UE acordă R. Moldova un nou grant în valoare de 9,9 milioane de euro pentru implementarea proiectelor energetice în sectorul rezidențial: Acord semnat în prezența comisarului european Olivér Várhelyi


Uniunea Europeană va acorda R. Moldova un grant în valoare de 9,9 milioane de euro pentru „Mecanismul de finanțare a economiei verzi în sectorul rezidențial”, ce urmează a fi implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acordul care prevede alocarea acestui grant va fi semnat miercuri la Chișinău, în prezența lui Olivér Várhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere.

Menționăm că, datorită suportului Uniunii Europene pentru tranziția energetică a Republicii Moldova, locatarii a patru blocuri din Chișinău plătesc cu până la 30% mai puțin pentru căldură. Punctele Termice Individuale (PTI) nou instalate permit transferul energiei termice din sistemul centralizat orășenesc în sistemul intern al clădirii, cu pierderi minime de căldură. Datorită acestor modificări, agentul termic este încălzit centralizat și distribuit uniform în toate apartamentele pentru încălzire, permițând reglarea și contorizarea individuală a căldurii în fiecare apartament.

Lucrările, în sumă de peste un milion de euro, au fost finanțate de Uniunea Europeană (UE) prin intermediul unui program mai amplu, „Abordarea impactului crizei energetice”, implementat de PNUD Moldova. Blocurile au fost selectate prin concurs deschis, iar locatarii au contribuit cu 20% din valoarea investiției.

Unul din blocurile beneficiare este situat pe strada Bulgară din municipiul Chișinău. De la construcția sa în 1956, locatarii celor 56 de apartamente și-au încălzit locuințele cu lemne de foc, până în anul 1975, când imobilul a fost racordat la sistemul vertical de încălzire centralizat. După aproape 50 de ani de exploatare, sistemul centralizat de distribuție nu mai era eficient, iar odată cu criza energetică din ultimii ani, facturile s-au dublat, problemă rezolvată cu sprijinul UE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md