13:20:02 24.11.2025
Stiri

Totul despre ghimbir, ingredientul-minune din bucătăria indiană

Știri 18.09.2015 16:09 Vizualizări2041
Totul despre ghimbir, ingredientul-minune din bucătăria indiană google.com

Ghimbirul sau gingerul, denumit ştiinţific „Zingiber officinale”, este o plantă originară din Asia, cu tulpină neramificată ce poate ajunge până la un metru înălţime.

Rădăcinile sale sunt noduroase, au culoarea albicioasă şi o textura fibroasă.

Rădăcinile de ghimbir au şi o serie de efecte terapeutice, fiind recomandate în cazuri de răceală, indigestie şi chiar artrită.

Rădăcina de ghimbir cuprinde 12% vitamina B6, tot atât magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor şi 4% zinc. O sută de grame de ghimbir cuprind 80 kcal şi 1,7 g de zaharuri. Se consumă sub formă proaspătă, uscat şi transformat în pudra, fiert, prăjit, murat, confiat, precum şi sub formă de suc obţinut prin stoarcerea ghimbirului proaspăt, scrie foodstory.ro.

În bucătărie, ghimbirul poate fi adăugat în diverse amestecuri de legume, inclusiv în salate, ca şi condiment în supe ori peste carnea gătită la grătar sau în cuptor.

Poate da o notă interesantă oricărui smoothie din banane, căpşuni sau afine.

Pentru uzul medicinal, ghimbirul este folosit, de multe ori, sub formă de ceaiuri. Acestea pot fi doar din ghimbir sau în combinaţie cu alte plante, precum măceşe, coriandru, mere, flori de hibiscus şi coji de lămâi verzi.

După cum scrie doctorulzilei.ro, consumul de ghimbir întăreşte sistemul imunitar datorită cantităţii mari de antioxidanţi, iar o ceaşcă de ceai de ghimbir băută zilnic poate reduce riscul de accident cerebral vascular, datorită substanţelor active ce blochează depozitarea grăsimilor pe artere şi reduc nivelul colesterolului rău.

Ghimbirul are şi proprietăţi antiinflamatorii, iar ceaiul de ghimbir combinat cu scorţişoară poate ameliora durerea de gât.

În medicina populară se spune că ghimbirul are proprietăţi anti-cancerigene, iar un studiu efectuat de American Cancer Society a arătat că, cel puţin la animale, acesta are anumite efecte în încetinirea sau prevenirea tumorilor. Rezultate şi mai concludente au demonstrat că ghimbirul poate combate greaţa cauzată de chimioterapie.

Deşi, în general, consumul de ghimbir nu are contra-indicaţii, în cantităţi exagerate, pe termen lung, poate dauna celor afectaţi de ulcer sau celor care au pietre la fiere.

Autor: Ziarul National
Stiri relevante
Top stiri
24.11.2025 08:15 422 Horoscopul zilei 24.11.2025
23.11.2025 08:13 652 Horoscopul zilei 23.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.83 1 USD 17.23 1 RON 3.90 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte