06:23:41 19.06.2024
Stiri

TOP NAȚIONAL // Sportivul anului 2022: Accidentată grav la genunchi și umăr, luptătoarea Anastasia Nichita a câștigat titlul MONDIAL

Actualitate 30.12.2022 10:00 Vizualizări3085 Autor: Ziarul National
TOP NAȚIONAL // Sportivul anului 2022: Accidentată grav la genunchi și umăr, luptătoarea Anastasia Nichita a câștigat titlul MONDIAL


Luptătoarea Anastasia Nichita, în vârstă de 23 de ani, a avut un an competițional excelent, după ce a cucerit toamna aceasta, în premieră, aurul mondial la categoria de 59 kg. De asemenea, Anastasia și-a adjudecat medaliile de aur la Campionatul European și la europenele U23.

Puțini însă știu că eleva lui Tudor Cârlan a fost la un pas să abandoneze competiția în urma căreia a devenit campioană mondială. Înainte de semifinale, sportiva noastră avea dureri insuportabile la umăr și genunchi, iar cu 12 ore înainte, cu ochii în lacrimi, se gândea că totul s-a terminat.

CITIȚI și TOP NAȚIONAL // Militarul anului 2022: Evghenii Axentii

„În seara de dinaintea semifinalelor spuneam că gata, nu mai lupt, deoarece aveam dureri foarte mari. M-am trezit dimineață și, fiind foarte încăpățânată, în sensul bun al cuvântului, mi-am zis că o să lupt cu o mână și cu un picior, dar nu renunț. Astfel, mi s-a făcut o injecție ca să scap de durere, iar când am ieșit pe saltea nu mai simțeam nimic… Adrenalina era prea mare și… am câștigat”, s-a destăinuit sportiva.

Citește și: TOP NAȚIONAL // Salvatorul anului 2022: Mihail Roibu

Anastasia nu a avut o altă alternativă decât victoria, pentru că, în caz contrar, nu mai beneficia de banii necesari pentru a se pregăti de competițiile viitoare. Sportivii noștri sunt puși în situația să dea totul la competițiile internaționale, pentru că doar în aceste condiții pot să-și asigure o bursă anuală din partea statului.

Din anul 2023, bursele sportivilor se vor dubla, în funcție de performanțele obținute. Acestea încep de la 6 000 de lei și vor ajunge până la 50 de mii de lei. Anastasia reprezintă un caz fericit, dar sunt foarte mulți sportivi de perspectivă, care vor trebui să se mulțumească cu sume infime.

Citește și: TOP NAȚIONAL // Profesorul anului 2022: Parascovia Mocreac

Anastasia țintește medalia la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, însă este foarte precaută, mai ales că lotul de lupte merge la competiții fără medic. De maseuri nici nu poate fi vorba. „Sper din tot sufletul ca la competițiile internaționale să avem maseuri, medici. Suntem probabil unicii sportivi din Europa, care merg la competiții fără medic. Ne rugăm la vecinii din România sau Ucraina să ne ajute, să ne pună câte o injecție”, precizează Anastasia.

Chiar dacă vrea să se concentreze exclusiv pe obținerea performanțelor, mai ales că are talent cu carul, Anastasia Nichita, la fel ca și alți sportivi de performanță, se confruntă cu o mare problemă - lipsa unei locuințe. Cariera sportivilor este scurtă, iar pentru ca să obțină performanțe și să facă cunoscută R. Moldova în toată lumea trebuie să fie asigurați măcar cu strictul necesar.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md