TOP cele mai sănătoase alimente pentru CREIER
Ai grijă de corpul tău, dar câtă atenție acorzi sănătății creierului? Știi care sunt cele mai sănătoase alimente pentru creier care-l protejează de bolile grave?
Atunci când vine vorba despre felul în care ne menținem sănătoși pe termen lung, este foarte important să avem grijă de corpul nostru, dar la fel de important este să avem grijă de creierul nostru. Cu siguranță că nu este frumos pentru aspectul fizic atunci când îmbătrânim dar, atâta vreme cât ne păstrăm judecata intactă și abilitatea de a conversa, îmbătrânirea nu mai pare un proces atât de îngrozitor.
Și atunci este normal să avem grijă de sănătatea creierului la fel cum avem și de restul organismului. Și dacă, lecturile și jocurile care stimulează funcționarea creierului reprezintă partea activă a întreținerii sănătății neuronale, alimentația reprezintă partea ascunsă a acestui proces complicat.
„Începem să înțelegem din ce în ce mai bine impactul pe care nutriția îl are asupra procesului de învățare și a memoriei – din copilărie și până la maturitate.
Alimentația joacă un rol foarte important în crearea unor legături neuronale puternice, care ne ajută să ne concentrăm, să ne mențin memoria în parametrii optimi de funcționare și, în cele din urmă, ne ajută să fim ceea ce suntem”, susține dr. Matt Kuchan, cercetător principal în cadrul companiei Abbott, specializată în sănătatea creierului, și citat de publicația byrdie.co.uk
În viziunea dr. Kuchan, unele alimente au un rol benefic asupra sănătății neuronale, în timp ce altele au un efect nociv asupra creierului. Iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm pentru a avea un creier sănătos.
Cele mai sănătoase alimente pentru creier
Fructele intens colorate
Fructele intens colorate conțin un antioxidant foarte important, numit luteină, despre care se știe că îmbunătățește vederea dar noile studii, efectuate de compania Abbott și de University of Illinois, au indicat că persoanele în vârstă care consumă luteină au o inteligență mai bine focusată, precum și aptitudinea de a reține și folosi informațiile pe care le-au dobândit de-a lungul vieții.
Dacă optați pentru consumul de fructe, atunci prima recomandare ar fi afinele. Foarte bogate în antioxidanți, fibre și vitaminele C și K, aceste fructe au multe efecte benefice asupra sănătății. De asemenea, afinele au și un conținut ridicat de acid galic, care este un neuroprotect excelent împotriva stresului și a degenerării neuronale.
Legume verzi și broccoli
Varza kale, salata, broccoli sunt doar câteva dintre legumele verzi bogate în luteină. În plus conțin un alt nutrient foarte important, și anume zeaxantina. Dr. Kuchan susține că „cercetările pe care le-am efectuat indică faptul că o combinație de luteină și zeaxantină îmbunătățește viteza de reacție și memoria, indiferent de vârstă”.
În plus, broccoli conține foarte multă vitamina K și vitamin B4, ambele foarte importante în menținerea acuității memoriei.
Turmericul și piperul
Turmericul este un agent antiinflamator foarte puternic, iar împreună cu piperul creează un amestec „care contribuie la prevenirea apariției plăcilor care conduc la dezvoltarea demenței și este eficient chiar și în tratarea depresiei”, consideră dr. Mike Bow, expert în sănătatea neuronală și autor al cărții „Healing the Broken Brain”.
Nucile, semințele și avocado
Nucile, migdalele, nucile caju, semințele de chia și fisticul conțin o cantitate mare de acizi grași Omega-3 care „pot avea un rol foarte important în păstrarea funcției cognitive și în încetinirea îmbătrânirii creierului”, susține dr. Kuchan. Studii recente, desfășurate pe un grup de pacienți vârstnici, diagnosticați cu Alzheimer, au indicat faptul că acei pacienți care au consumat mai mulți acizi grași Omega-3 s-au descurcat mai bine le testele de flexibilitate cognitive precum și în ceea ce privește trecerea de la o sarcină la alta.
Din cauza faptului că organismul nu produce în mod natural Omega-3, este important ca acesta să facă parte din dieta zilnică a fiecăruia dintre noi. Nucile și semințele reprezintă o sursă importantă de vitamina E care se găsește în mod natural în anumite părți ale creierului responsabile cu memoria, precum și cu dezvoltarea vederii și a limbajului. Avocado-ul este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E.
Peștele
Peștele conține un tip de acid Omega-3, numit DHA, care are rolul de a îmbunătăți felul în care accesăm și folosim informațiile stocate în creier. Corpul omenesc extrage mai greu acest compus din nuci dar îl metabolizează ușor din carnea de pește și fructe de mare.
„Trebuie să ne asigurăm că unele specii de pești sunt pescuite și nu de acvacultură pentru a fi siguri că au un nivel ridicat de DHA și unul scăzut de mercur (cum este cazul somonului)”, susține dr. Kuchan. În plus, fructele de mare reprezintă și o sursă excelentă de vitamin E.
Cafeaua și ceaiul
„Combinația de antioxidanți prezentă în ceai și cafea, împreună cu o doză mică de cafeină reprezintă un bun neuroprotector”, explică Dr. Dow. „De aceea, oamenii care consumă trei ceșcuțe de cafea în fiecare zi sunt mai puțini predispuși să dezvolte demență.”
Sursa: eva.ro
Guvernul României susține Mitropolia Basarabiei: ,,Alocarea anuală a 2 milioane de euro de către Guvernul României a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia"
Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: ,,În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător"
Filmul de pe Netflix care a depășit toate așteptările. Joacă Ryan Reynolds în el și a ajuns în topuri pe tot globul