21:22:45 30.05.2020
 
Stiri

Tinerii, în ajutorul CEC: Aplicație de vizualizarea finanțării partidelor și campaniilor electorale, creată de liceenii de la „Orizont” și studenții de la UTM

Politică 26.05.2019 19:30 Vizualizări684 Autor: Ziarul National
Tinerii, în ajutorul CEC: Aplicație de vizualizarea finanțării partidelor și campaniilor electorale, creată de liceenii de la „Orizont” și studenții de la UTM


Tinerii din R. Moldova au creat o aplicație de vizualizare a finanțării partidelor și campaniilor electorale în cadrul unui concurs organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC) și PNUD Moldova.

InnoVoter, laboratorul de creație în domeniul electoral, s-a desfășurat trei zile, timp în care 30 de tinere și tineri pasionați de inovații au muncit la prototipuri pentru afișarea datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, iar duminică, pe 26 mai, au fost desemnați câștigătorii.

Participanții la InnoVoter au fost ghidați de mentori și au lucrat la ideile lor în câte 6 echipe. Dintre acestea, juriul a desemnat trei prototipuri învingătoare.

Locul I a fost obținut de Echipa iMinte, formată din cinci tineri developeri și designeri, elevi ai Liceului „Orizont”, filiala Durlești.

„A fost greu. Ne bucurăm că noi suntem cei care am realizat acel design, care va fi unul transparent și ușor de utilizat pentru cetățeni, dar și pentru jurnaliștii de investigații. Acum suntem foarte mulțumiți, având în vedere că ne-am demonstrat nouă că noi putem și suntem demni de locul I”, a declarat Mihail Lavric, membru al echipei.

Pe locul II s-a clasat Echipa SPQR, dintre care trei studenți ai Universității Tehnice din Moldova și alți doi tineri, care s-au înregistrat individual. Locul III a revenit celor cinci participanți de la Echipa Breaking Changes.

Toate echipele câștigătoare au primit diplome, produse și accesorii IT.

„Proiectele prezentate au fost foarte complexe, dar au fost toate minunate. Toți participanții au fost pur și simplu fantastici, iar acum CEC, ca și anul trecut, pe baza prototipului echipei câștigătoare, va construi platforma de afișare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”, spune Alexandru Balmoș, șeful Direcției Tehnologii Informaționale al CEC.

Laboratorul a fost organizat de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin programul Matra.

La prima ediție InnoVoter din septembrie 2018, tinerii au creat atunci o platformă de afișare a mersului alegerilor și rezultatelor preliminare, care a fost folosită la scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Tarnacop 26.05.2019 21:37

CECuilui din RM nu-i ajuta nici tehnologiile IT, nici agheazma - este o gasca de servili ticalosi a lui Plohotniuc.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md