18:53:57 21.07.2024
Stiri

Summitul NATO // Noi sisteme Patriot pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei: Vor fi donate de România, SUA, Italia, Germania și Olanda. „Zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS, sisteme Gepard”

Actualitate 10.07.2024 09:32 Vizualizări1016 Autor: Ziarul National
Summitul NATO // Noi sisteme Patriot pentru întărirea apărării aeriene a Ucrainei: Vor fi donate de România, SUA, Italia, Germania și Olanda. „Zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS, sisteme Gepard” Profimedia


Preşedintele român Klaus Iohannis a fost semnatarul unei declaraţii comune privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, şi german, Olaf Scholz, informează un comunicat al Casei Albe, difuzat marți-seară.

Preşedintele Joe Biden a anunţat şi el în discursul său susţinut cu prilejul ceremoniei care a marcat împlinirea a 75 de ani de NATO că SUA şi aliaţii lor vor trimite noi sisteme Patriot Ucrainei, despre care şi-a exprimat convingerea că va câştiga războiul cu Rusia. Preşedintele Iohannis participă miercuri şi joi la reuniunea NATO de la Washington, prilej cu care vor fi discutate mai multe teme de importanţă pentru viitorul Alianţei, între care şi un pachet substanţial de sprijin pentru Ucraina.

Președintele ucrainean s-a adresat liderilor politici de la Washington într-un discurs la Institutul Ronald Reagan, în ajunul summitului NATO, îndemnându-i să ia decizii ferme de a ajuta Ucraina, fără a aștepta luna noiembrie, când au loc alegerile prezidențiale din SUA.

„Toată lumea așteaptă luna noiembrie. Americanii așteaptă luna noiembrie, în Europa, Orientul Mijlociu, în Pacific, întreaga lume se uită spre noiembrie și, sincer vorbind, (președintele rus Vladimir) Putin așteaptă și el noiembrie”, a spus Zelenski, potrivit Reuters.

Ce prevede declarația comună

„Suntem angajaţi să furnizăm Ucrainei capabilităţi suplimentare de apărare aeriană în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii civile şi infrastructurii critice", se menţionează în declaraţia comună semnată de președintele Iohannis în numele României.

„Astăzi anunţăm că, colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alţi parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", afirmă liderii celor cinci state donatoare.

Semnatarii declaraţiei comune îşi exprimă încrederea că „aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea oraşelor ucrainene, civililor şi soldaţilor şi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sisteme să fie utilizate rapid" şi precizează că „lucrăm la un nou anunţ în acest an privind sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană pentru Ucraina".

În plus, „în lunile următoare, SUA şi partenerii intenţionează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS şi sisteme Gepard", iar acestea „vor extinde şi mai mult acoperirea apărării aeriene ucrainene”.

Și alte state și-au luat angajamente în privința apărării Ucrainei

De asemenea, menţionează declaraţia comună, „mai mulţi aliaţi, între care Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme şi mulţi alţi susţinători ai Ucrainei vor asista în asigurarea interceptorilor".

În ceea ce le priveşte, notează textul citat, „SUA vor regândi livrările planificate (...) de interceptori critici pentru apărarea aeriană în coordonare cu parteneri în aşa fel încât aceştia să fie trimişi Ucrainei, furnizându-i sute de interceptori suplimentari în cursul anului următor”.

Semnatarii îşi afirmă recunoştinţa pentru coaliţia de peste 50 de ţări care continuă să furnizeze asistenţă de securitate pentru Ucraina, precum şi Iniţiativei „Immediate Action on Air Defense", pentru care partenerii au angajat un sprijin de un miliard de dolari, şi coaliţiei conduse de Germania şi Franţa pentru asigurarea unor capabilităţi de apărare aeriană integrate.

„De asemenea, salutăm activitatea NATO pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectură de apărare aeriană şi antirachetă integrată interoperabilă. Mesajul nostru către Moscova şi către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi de neclintit”, mai menţionează declaraţia comună.

Mesajul președintelui Iohannis, postat pe Facebook

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat marţi seară, într-o postare pe Facebook, că liderii aliaţi sunt „pregătiţi pentru dezbateri substanţiale şi decizii ferme pentru creşterea securităţii colective şi a rezilienţei".

„Astăzi începem la Washington, D.C., summitul aniversar al NATO, esenţial pentru promovarea agendei noastre aliate ambiţioase şi a unităţii transatlantice", mai scrie Iohannis în postarea sa de pe Facebook, însoţită de o fotografie de grup de la ceremonia care a marcat împlinirea a 75 de la aniversarea NATO, care a avut loc cu câteva ore în urmă la Walter Mellon Auditorium din Washington, transmite Digi24.ro.

Biden l-a decorat pe Jens Stoltenbeng la sfârșit de mandat

Preşedintele american Joe Biden l-a decorat marţi seară pe secretarul general al NATO la sfârşit de mandat, Jens Stoltenberg, cu cea mai înaltă distincţie a SUA, la ceremonia de marcare a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Joe Biden a susţinut un discurs plin de forţă la ceremonia de la Andrew Mellon Auditorium, la care au participat liderii celor 32 de ţări aliate, în care a apărat realizările de politică externă ale preşedinţiei sale şi a spus că „Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”.

„Vladimir (Putin) vrea, nici mai mult nici mai puţin decât subjugarea totală a Ucrainei... şi să şteargă Ucraina de pe hartă”, a spus Biden la ceremonie. „Ucraina poate şi îl va opri pe Putin", a dat el asigurări, „în special cu sprijinul nostru colectiv".

El a anunţat că SUA, Germania, România şi Olanda au furnizat sisteme Patriot suplimentare pentru apărarea Ucrainei, fapt confirmat ulterior de Casa Albă prin declaraţia comună a liderilor din cele patru ţări, plus Italia, care a donat un al sistem, şi Ucraina.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md