STUDIU // Cel puțin șase procuraturi necesită a fi LICHIDATE
Structura Procuraturii Generale ar trebui modificată, mai multe procuraturi – lichidate, iar funcțiile de procuror necesită a fi redistribuite. La această concluzie au ajuns experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) care au realizat un Studiu privind optimizarea procuraturii și a sarcinii de muncă a procurorilor din Republica Moldova.
Autorii studiului susțin că rolul și structura Procuraturii Generale trebuie modificate radical. „Se propune focusarea acesteia pe administrarea sistemului procuraturii și stabilirea politicilor procuraturii. Competențele ei de a efectua sau conduce urmăriri penale pe anumite categorii de cauze pot fi transmise unei procuraturi nou-create”, a explicat președintele CRJM, Vlad Gribincea.
În urma evaluării atribuţiilor celor 54 de procuraturi din R. Moldova și a volumului de muncă a acestor instituții, experții au ajuns la concluzia că Procuratura Militară, cea în Transporturi și cele patru procuraturi de nivelul curţilor de apel ar trebui lichidate. De asemenea, procuraturile raionale și de sector ar trebui optimizate, iar Procuratura Anticorupţie – fortificată. Nu este clară situația în cazul Procuraturii municipiului Chișinău. Specialiștii propun fie lichidarea acesteia, fie revizuirea radicală a competenţelor.
„Optimizarea structurii organelor procuraturii este foarte importantă în contextul în care, anterior, am discutat despre necesitatea optimizării instanțelor de judecată. Or, această optimizare trebuie să aibă loc concomitent, iar la final oamenii să aibă acces la o justiție echitabilă, corectă”, a menționat ministrul Justiției Oleg Efrim.
Potrivit aceluiași studiu, este necesar de a spori numărul de personal care asistă procurorii. Republica Moldova este pe locul trei în topul țărilor europene cu cel mic număr de personal raportat la numărul de procurori. La 31 decembrie 2012, în sistemul procuraturii existau 771 de procurori, asistați de 363 de persoane.
„Această cercetare reflectă unele probleme cu care se confruntă în prezent procuratura, cum ar fi volumul inegal de muncă al procurorilor sau atribuțiile acestora în afara procesului penal. Vom analiza atent și vom ține cont de recomandările făcute de experți”, a promis procurorul general, Corneliu Gurin.
Elaborarea studiului este o acțiune prevăzută în Strategia de Reformare a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016. Cercetarea a fost realizată de CRJM, în colaborare cu Ministerul Justiției și Procuratura Generală. Expertul internațional Jesper Wittrup a monitorizat realizarea studiului, iar publicarea acestuia a fost posibilă datorită susținerii financiare din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite.
ANSA NU recomandă cetățenilor să culeagă ciuperci din păduri, care s-au înmulțit după ploile recente: Informațiile vehiculate despre „testarea” toxicității ciupercilor sunt FALSE, atenționează specialiștii
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare cheamă fermierii la discuții: „Căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare”
Consolidarea parteneriatului strategic cu R. Moldova, în noul context geopolitic, pe agenda Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, convocat de președintele României