16:01:15 07.12.2023
Stiri

STUDIU // Cel puțin șase procuraturi necesită a fi LICHIDATE

Social 24.06.2014 10:52 Vizualizări2227 Autor: Stela Mihailovici
STUDIU // Cel puțin șase procuraturi necesită a fi LICHIDATE


Structura Procuraturii Generale ar trebui modificată, mai multe procuraturi – lichidate, iar funcțiile de procuror necesită a fi redistribuite. La această concluzie au ajuns experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) care au realizat un Studiu privind optimizarea procuraturii și a sarcinii de muncă a procurorilor din Republica Moldova.

Autorii studiului susțin că rolul și structura Procuraturii Generale trebuie modificate radical. „Se propune focusarea acesteia pe administrarea sistemului procuraturii și stabilirea politicilor procuraturii. Competențele ei de a efectua sau conduce urmăriri penale pe anumite categorii de cauze pot fi transmise unei procuraturi nou-create”, a explicat președintele CRJM, Vlad Gribincea.

În urma evaluării atribuţiilor celor 54 de procuraturi din R. Moldova și a volumului de muncă a acestor instituții, experții au ajuns la concluzia că Procuratura Militară, cea în Transporturi și cele patru procuraturi de nivelul curţilor de apel ar trebui lichidate. De asemenea, procuraturile raionale și de sector ar trebui optimizate, iar Procuratura Anticorupţie – fortificată. Nu este clară situația în cazul Procuraturii municipiului Chișinău. Specialiștii propun fie lichidarea acesteia, fie revizuirea radicală a competenţelor.

„Optimizarea structurii organelor procuraturii este foarte importantă în contextul în care, anterior, am discutat despre necesitatea optimizării instanțelor de judecată. Or, această optimizare trebuie să aibă loc concomitent, iar la final oamenii să aibă acces la o justiție echitabilă, corectă”, a menționat ministrul Justiției Oleg Efrim.

Potrivit aceluiași studiu, este necesar de a spori numărul de personal care asistă procurorii. Republica Moldova este pe locul trei în topul țărilor europene cu cel mic număr de personal raportat la numărul de procurori. La 31 decembrie 2012, în sistemul procuraturii existau 771 de procurori, asistați de 363 de persoane.

„Această cercetare reflectă unele probleme cu care se confruntă în prezent procuratura, cum ar fi volumul inegal de muncă al procurorilor sau atribuțiile acestora în afara procesului penal. Vom analiza atent și vom ține cont de recomandările făcute de experți”, a promis procurorul general, Corneliu Gurin.

Elaborarea studiului este o acțiune prevăzută în Strategia de Reformare a Sectorului Justiției pentru anii 2011-2016. Cercetarea a fost realizată de CRJM, în colaborare cu Ministerul Justiției și Procuratura Generală. Expertul internațional Jesper Wittrup a monitorizat realizarea studiului, iar publicarea acestuia a fost posibilă datorită susținerii financiare din partea Departamentului de Stat al Statelor Unite.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md