06:06:46 23.06.2021
 
Stiri

STUDIU // Profilul CORUPȚILOR din R. Moldova: 92% sunt bărbați și au vârste între 35 și 45 de ani. Femeile care activează în sectorul public, mai PUȚIN predispuse la comiterea infracțiunilor

Actualitate 09.06.2021 14:33 Vizualizări890 Autor: Ziarul National
STUDIU // Profilul CORUPȚILOR din R. Moldova: 92% sunt bărbați și au vârste între 35 și 45 de ani. Femeile care activează în sectorul public, mai PUȚIN predispuse la comiterea infracțiunilor A. Dimitrov


Vârsta persoanelor condamnate pentru acte de corupţie pe parcursul anului 2020 în R. Moldova oscilează între 35 şi 45 de ani, iar 92% dintre acestea sunt bărbați.

Datele sunt prezentate în studiul „Profilul infractorului pe cazurile de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, în baza sentinţelor pronunțate în anul 2020”, elaborat de Direcţia analitică a Centrului Național Anticorupție (CNA).

Pentru analiza personalităţii infractorului, au fost selectate 141 sentinţe pronunţate de către instanţele de judecată în privinţa a examinării a 259 de fapte de corupție care vizau 162 de inculpaţi, dintre care 149 de bărbaţi şi 13 femei.

Potrivit cercetării, femeile care activează în sectorul public sunt mai puţin predispuse la comiterea actelor de corupţie, comparativ cu femeile din sectorul privat.

Angajații CNA au stabilit că implicarea în acte de corupţie ar fi cauzată în mod special de salariile mici ale inculpaţilor sau, în cazul unora, absenţa unor surse de venit pentru a-şi întreţine familia.

Astfel, lipsa unei activităţi sau profesii care ar presupune un salariu poate determina o persoană să comită trafic de influenţă pentru a câștiga bani.

Totodată, practica de a cere şi de a da mită poate fi și rezultatul nesancţionării persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde care nu descurajează implicarea în acte de corupţie.

„Aplicarea pedepselor nonprivative de libertate şi a pedepselor blânde măreşte considerabil numărul actelor de corupţie şi scade încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc pe care, la fel, îl consideră cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezenţei corupţiei”, se arată în studiul amintit.

Amintim că un alt Studiu de evaluare a impactului strategiei naționale de integritate și anticorupție, elaborat de Centru de Analize și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice CIVIS, arăta că în R. Moldova cauzele principale ale corupției în rândul agenților economici sunt mentalitatea de a cere și a da mită (59%), precum și salariile mici în sectorul public (51%). Populația, la rândul ei, identifica printre cauzele principale, de asemenea, mentalitatea de a cere și a da mită (42%) și retribuția mică a muncii în sectorul public (44%), la care se adaugă și nesancționarea persoanelor corupte (44%), pedepsele blânde care nu descurajează implicarea în acte de corupție (43%) şi neconfiscarea averii funcționarilor, agonisită din acte de corupție (43%)).

În majoritatea cazurilor când s-a oferit mită în bani sau bunuri, populația a apelat mai des la relații personale în interacțiunea cu instanțele de judecată - 50% din cazurile raportate de plăți neformale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md