20:42:47 29.03.2020
 
Stiri

STUDIU de fezabilitate în R. Moldova privind impactul construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru de către Ucraina

Economie 11.09.2018 15:19 Vizualizări1244 Autor: Ziarul National
STUDIU de fezabilitate în R. Moldova privind impactul construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru de către Ucraina


Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi un proiect în cadrul căruia va fi elaborat un studiu privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru pe care intenționează să le construiască partea ucraineană.

Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei cu 550 000 de dolari.

Studiul va fi elaborat până la finele lui 2019 și le va oferi autorităților din Republica Moldova date actuale bazate pe dovezi despre potențialul impactului de mediu și socio-economic al acelor construcții hidroenergetice, contestate de experții de mediu de la Chișinău.

Proiectul mai prevede elaborarea unei noi metodologii de estimare a eventualelor prejudicii asupra ecosistemelor acvatice, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova.

Totodată, societatea civilă va fi informată pentru a spori gradul de conștientizare față de subiectul securității resurselor acvatice, iar organizațiile non-guvernamentale vor fi încurajate să participe la managementul bazinului râului Nistru.

Autoritățile susțin că proiectul va contribui la consolidarea capacităților de negociere a Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecția fluviului Nistru, din care fac parte 19 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale şi locale, instituțiilor științifice şi non-guvernamentale de mediu.

Comisia a fost creată în baza Acordului dintre Ucraina şi Republica Moldova privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care a fost semnat de ambele părţi la Roma în anul 2012.

Menționăm că, anterior, activiștii din domeniul ecologiei au atenționat că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

20.03.2020 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Spălarea și stropșea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md