STUDIU // Cum influențează CORUPȚIA cariera femeilor din administraţia publică centrală
Corupția influențează, în mod indirect, creșterea în carieră a femeii în sectorul administraţiei publice centrale (APC), constată un studiu sociologic lansat recent la Chișinău.
Potrivit cercetării, femeile percep într-o măsură mai mare decât bărbații prezența corupției atât în cadrul serviciului public din R. Moldova, cât și în cadrul instituției în care activează. 64,5% dintre femei consideră că fenomenul corupției este răspândit în mare sau foarte mare măsură în cadrul administrației publice, comparativ cu 55% dintre bărbați. 10,3% dintre femei consideră că fenomenul corupției se manifestă într-o mare sau foarte mare măsură în instituția în care lucrează, în timp ce niciunul dintre bărbați nu este de acord cu acest lucru.
Mai mult de jumătate dintre respondenți afirmă că în cadrul APC nu există transparență cu privire la criteriile în baza cărora se acordă beneficii anumitor categorii de angajați. Femeile percep într-o măsură mai mare decât bărbaţii aplicarea unor criterii discreționare în cadrul subdiviziunii în care activează și constată lipsa de transparență privind modul de acordare a beneficiilor.
„Manifestări ale corupției precum favoritismul, nepotismul, traficul de influență, la care se adaugă barierele sociale, obligațiile familiale, dar și rolurile de gen tradiționale, reduc din oportunităţile de consolidare a capacităților profesionale ale femeilor. Astfel, deseori acestea nu reuşesc să aloce timp pentru participare la conferințe, vizite de studii, deplasări peste hotare şi au nevoie de mai mult timp pentru a avansa în carieră, comparativ cu bărbații”, precizeză autorii studiului.
Totodată, femeile acceptă mai greu funcții de conducere ierarhic superioare, ceea ce determină avansarea rapidă și continuă a bărbaților.
„Instituțiile administrației publice nu oferă suficiente stimulente pentru a crea un mediu de lucru prietenos femeilor, care le-ar încuraja să urmeze o carieră profesională în serviciul public. În acest sens, cercetarea realizată vine cu un șir de recomandări importante pentru dezvoltarea unor politici transparente, sensibile la gen, menite să reducă incidentele de corupție în serviciul public”, susține coordonatorul de programe la PNUD Moldova, Evgheni Goloșceapov.
Autorii studiului recomandă, printre altele, elaborarea unor politici instituționale privind încurajarea și stimularea femeilor căsătorite şi a celor cu copii sau care au bătrâni în grijă să participe la activități de dezvoltare profesională. Totodată, e nevoie de a crește gradul de transparență privind oportunitățile de angajare și promovare în carieră.
Studiu „Impactul corupţiei asupra oportunităţilor de afirmare şi promovare în carieră a femeilor din cadrul Administraţiei Publice Centrale din Republica Moldova” a fost elaborat de Institutul de Politici Publice și s-a desfășurat în perioada noiembrie 2015 - februarie curent, pe un eşantion constituit din funcționari publici, angajați ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei şi ai Ministerului Tineretului și Sportului.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch