00:19:35 05.12.2021
Stiri

Spicherul Igor Grosu i-a transmis Valentinei Matvienko de la Moscova că R. Moldova își dorește „un dialog pragmatic și constructiv” cu Federația Rusă, „în interesul ambelor părți”

Actualitate 22.10.2021 12:42 Vizualizări3369 Autor: Ziarul National
Spicherul Igor Grosu i-a transmis Valentinei Matvienko de la Moscova că R. Moldova își dorește „un dialog pragmatic și constructiv” cu Federația Rusă, „în interesul ambelor părți”


R. Moldova își dorește „un dialog pragmatic și constructiv” cu Federația Rusă, care să fie „în interesul ambelor părți”.

Mesajul a fost transmis de către președintele Parlamentului Igor Grosu, joi, Valentinei Matvienko, președint Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, cu care a avut o întrevedere la Atena, în marja Conferinței europene a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei.

Un comunicat de presă al Legislativului arată că Igor Grosu și Valentina Matvienko au discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă, reglementarea problemei transnistrene și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră.

CITIȚI și S-a aflat motivul pentru care Rusia SANTAJEAZĂ R. Moldova în problema gazelor. Matvienko, REPROȘURI la adresa Maiei Sandu, pentru că a participat la Platforma Crimeea: „A fost o acțiune antirusă și nu putem ignora acest lucru în dialogul nostru”

Tot în Grecia, Igor Grosu s-a întâlnit și cu președintele Parlamentului Georgiei, Kakha Kuchava, demnitarii convenind asupra intensificării relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și Georgia.

Igor Grosu a reiterat interesul Republicii Moldova în cadrul Memorandumului Trio Asociat – Republica Moldova, Georgia, Ucraina. Potrivit spicherului, aspirațiile europene ale țărilor noastre contribuie esențial la dezvoltarea cooperării bilaterale.

De asemenea, au fost reconfirmate angajamentele privind suveranitatea și integritatea teritorială ale țărilor noastre, precum și faptul că cetățenii ambelor țări trebuie să simtă beneficiile schimbărilor.

La Atena, președintele Parlamentului a discutat și cu Jan Anthonie Bruijn, președintele Senatului Parlamentului Regatului Țărilor de Jos, dar și cu președinta Saeima Republicii Letonia, Ināra Mūrniece.

„Actuala guvernare este determinată să facă ordine în instituțiile statului și să lucreze în interesul cetățenilor”, a subliniat Igor Grosu în discuția cu Ināra Mūrniece.

În seara zilei de joi, președintele Parlamentului a mai avut o întrevedere cu președintele Parlamentului (Milli Majlis) Republicii Azerbaidjan, Sahiba Gafarova, precum și cu președintele Consiliului Național al Republicii Austria, Wolfgang Sobotka.

CITIȚI și Maia Sandu solicită SPIJINUL Austriei: „R. Moldova trăiește acum o perioadă ISTORICĂ, cu oportunități unice de dezvoltare, dar și cu mari provocări. Vrem să devenim un partener previzibil, iar pentru asta nevoie de sprijinul partenerilor noștri”

Spicherul de la Chișinău a constatat că relațiile moldo-austriece au trecut la un alt nivel și aduc beneficii reale cetățenilor moldoveni.

„Așa cum am promis cetățenilor la alegerile prezidențiale și parlamentare, actuala guvernare de la Chișinău și-a propus să modernizeze țara prin curățarea sistemului public de corupție, reformarea justiției și îmbunătățirea mediului de afaceri”, a declarat Igor Grosu.

În contextul pandemiei, speakerul a mulțumit pentru ajutorul generos din partea Austriei, dar și pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare Covid-19, care va asigura mobilitatea cetățenilor Republicii Moldova. Un alt subiect abordat a fost despre securitatea energetică, în condițiile crizei gazelor, și cât de importantă este susținerea partenerilor europeni.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md