00:54:26 05.12.2021
Stiri

Maia Sandu solicită SPIJINUL Austriei: „R. Moldova trăiește acum o perioadă ISTORICĂ, cu oportunități unice de dezvoltare, dar și cu mari provocări. Vrem să devenim un partener previzibil, iar pentru asta nevoie de sprijinul partenerilor noștri”

Actualitate 22.10.2021 08:30 Vizualizări1426 Autor: Ziarul National
Maia Sandu solicită SPIJINUL Austriei: „R. Moldova trăiește acum o perioadă ISTORICĂ, cu oportunități unice de dezvoltare, dar și cu mari provocări. Vrem să devenim un partener previzibil, iar pentru asta nevoie de sprijinul partenerilor noștri”


„R. Moldova trăiește acum o perioadă istorică, cu oportunități unice de dezvoltare, dar și cu mari provocări. Vrem să devenim o țară stabilă, prosperă, o casă primitoare și bună pentru cetățenii noștri, un partener previzibil și de încredere. Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie de sprijinul prietenilor și partenerilor noștri din rândul statelor democratice, al prietenilor din regiune, al instituțiilor UE și al comunității statelor europene”, a declarat ieri-seara președintele Maia Sandu, după întrevederea de la Viena cu președintele federal al Republicii Austria, Alexander Van der Bellen.

Șefa statului a menționat că R. Moldova este interesată de consolidarea dialogului politic și a cooperării moldo-austriece în domenii de interes comun.

„Am avut o discuție deschisă și prietenoasă despre situația din R. Moldova, despre relațiile bilaterale dintre țările noastre, precum și despre perspectivele cooperării noastre în context european. Am vorbit despre provocările majore cu care se confruntă R. Moldova, dar și despre schimbările prin care a trecut țara mea în ultimele zece luni. Echipa noastră și-a asumat angajamentul ferm de a moderniza republica prin curățarea sistemului public de corupție, reformarea justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri și crearea oportunităților economice, iar cetățenii ne-au acordat un mandat puternic pentru realizarea acestor reforme, în alegerile prezidențiale și parlamentare recente. Avem acum în față câțiva ani în care putem construi din temelie un stat puternic, care să facă din R. Moldova o casă primitoare pentru cetățenii săi. Dar ca să realizăm acest obiectiv, avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri”, a precizat Maia Sandu.

R. Moldova este interesată de preluarea experienței austriece în domeniul securității energetice și promovarea energiei verzi.

„Asigurarea securității energetice este o prioritate pentru Guvernul de la Chișinău și este esențială mai ales acum, în condițiile crizei gazelor, care riscă să afecteze în mod dramatic R. Moldova. În același timp, cred că avem un potențial semnificativ de creștere și extindere a relațiilor economice dintre Moldova și Austria. Sunt sigură că recuperarea economică post-pandemică va da un nou imbold interacțiunii dintre antreprenorii și companiile din țările noastre”.

Maia Sandu a adăugat că actuala guvernare de la Chișinău este determinată să modernizeze R. Moldova după model european și astfel să devină o destinație ce prezintă interes pentru companiile austriece, care doresc să-și extindă operațiunile și producția pe alte piețe.

„Știu că acum, după ce au trecut prin experiența crizei pandemice, multe industrii europene se orientează spre Europa de Est - sper că una dintre aceste destinații va fi și Moldova. Mesajul meu pentru oamenii de afaceri din Austria este: vă așteptăm în R. Moldova! Avem o amplasare geografică potrivită, regim de comerț liber cu UE și cu piețele din Est, un plan ambițios de modernizare a infrastructurii, iar guvernarea este hotărâtă să asigure un climat investițional și de afaceri propice în țară, să protejeze investițiile și proprietățile, și să încurajeze inițiativa privată ce creează locuri de muncă și crește nivelul de bunăstare a oamenilor.

Contăm, totodată, pe sprijinul Austriei pentru aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic ce au Acorduri de Asociere cu UE. O oportunitate în acest sens este oferită de viitorul Summit al Parteneriatului Estic din luna decembrie”, a conchis Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md