06:55:28 20.06.2024
Stiri

Șor confirmă: Este și cetățean al Federației Ruse

Actualitate 16.05.2024 09:59 Vizualizări1372 Autor: Ziarul National
Șor confirmă: Este și cetățean al Federației Ruse


Fugarul Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în R. Moldova, este și cetățean al Federației Ruse.

„Am depus documentele și am obținut-o. De aceea, eu sunt astăzi și cetățean al Federației Ruse”, a declarat Șor într-un interviu acordat unui blogger rus.

Astfel, Ilan Șor ar deține cel puțin trei cetățenii. După fuga sa, în iunie 2019, din R. Moldova, acesta s-a aflat, până la începutul acestui an, în Israel.

În prezent, Șor se află la Moscova, iar Federația Rusă refuză să-l extrădeze în R. Moldova pentru a-și ispăși pedeapsa dictată pentru implicarea sa în jaful bancar, chiar dacă acesta este anunțat în urmărire internațională prin intermediul INTERPOL.

CITIȚI și Moscova ignoră în continuare solicitarea Chișinăului privind extrădarea condamnatului Ilan Șor, iar Secretariatul General al INTERPOL „nu-și onorează obligațiile de a interveni”: „Cazul Șor nu este unul politic”

„Din informații operative și din surse deschise, cunoaștem că Ilan Șor se află în Federația Rusă, însă o confirmare oficială a acestui fapt nu deținem, deoarece autoritățile ruse nu răspund la interpelările adresate de către BNC INTERPOL Chișinău către BNC INTERPOL Moscova. Ultimul mesaj recepționat din partea omologilor ruși datează din 14.02.2024, prin care se comunică despre imposibilitatea întreprinderii oricăror acțiuni pe marginea subiectului dat, invocându-se că implicarea în cazul Șor este contradictorie articolului 3 din Constituția OIPC INTERPOL și anume prezența caracterului politic al cazului”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliției (IGP), oferit recent la solicitarea Ziarului NAȚIONAL.

IGP acuză Federația Rusă că, în calitate de stat-membru al OIPC INTERPOL, încalcă prevederile Constituției Organizației și Regulile de procesare a datelor INTERPOL, „întrucât ignoră și nu oferă răspunsuri la interpelările adresate de către BNC INTERPOL Chișinău, care necesită un răspuns obligatoriu”.

Ilan Șor a fost condamnat definitiv, pe 13 aprilie 2023, la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani, fiind găsit vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul legat de frauda bancară din R. Moldova. Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei, bani proveniți din frauda bancară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md