09:44:09 29.03.2024
Stiri

SIMPTOME ale cancerului pe care obişnuim să le ignorăm

Știri 19.09.2016 10:02 Vizualizări2521 Autor: Ziarul National


SIMPTOME ale cancerului pe care obişnuim să le ignorăm sursa: csid.ro

Multe dintre semnele cancerului imită simptome ale altor boli sau afecţiuni, aşa că este uşor să le ignori. Cei mai mulţi dintre doctori sunt de acord: este important să-ţi cunoşti corpul şi în momentul în care observi o durere neobişnuită sau orice altă schimbare care persistă sau, mai grav, se înrăutăţeşte, trebuie să consulţi un doctor.

Sângerările după menopauză

Nu este ceva neobişnuit ca femeile să observe câteva pete uşoare chiar şi după ce au trecut prin menopauză. Însă dacă apar pete asemănătoare celor de la menstruaţie ar putea fi un semn de avertizare pentru cancerul de col uterin. Vestea bună este că femeile diagnosticate în stadiul incipient, în momentul în care cancerul nu s-a răspândit, au o rată de supravieţuire de 5 ani de 88%, potrivit Societăţii Americane de Cancer.

Apariţia unor gropiţe, modificări de culoare sau alte schimbări la nivelul sânilor

O umflătură neobişnuită este un semn cunoscut al cancerului de sân. Dar şi alte modificări la nivelul sânilor pot indica posibilitatea cancerului de sân. Dacă observi o gropiţă, o umflătură, sensibilitate sau chiar decolorare la nivelul sânilor ar putea fi un motiv de îngrijorare. Aceste semne nu înseamnă neapărat că trebuie să te panichezi, dar este recomandat să faci un control.

Balonare

Aproape orice femeie trece prin asta, mai ales în acea perioadă a lunii. Dar, dacă observi că senzaţia de balonare persistă după menstruaţie sau te simţi constipată, ar putea fi un simptom al cancerului ovarian sau al celui de col uterin. În cazul în care trec câteva săptămâni şi starea ta nu se îmbunătăţeşte este foarte important să te programezi la un control medical. Multe paciente care au primit diagnosticul de cancer ovarian au resimţit simptome vagi precum balonarea şi, de cele mai multe ori, le-au ignorat timp de luni de zile.

Ciclu menstrual neregulat şi dureri pelviene

Nu este neobişnuit pentru femei să aibă ciclul menstrual neregulat, dar dacă această situaţie persistă sau dacă începi să ai sângerări neaşteptate sau dureri pelviene, o ecografie transvaginală ar putea risipi orice temeri în legătură cu o posibilă formă de cancer.

Tuse cronică

Toată lumea răceşte şi se confruntă cu tusea. Dar dacă tusea persistă mai mult de trei săptămâni şi nu ai alte simptome asociate în mod obişnuit cu răceala sau alergiile (cum ar fi nasul înfundat, de exemplu) ar putea fi un simptom precoce al cancerului pulmonar. Şi leucemia poate avea simptome asemănătoare cu bronşita sau o răceală.

Dacă tusea persistă sau apar urme de sânge acestea sunt schimbări importante. Unii pacienţi care suferă de cancer pulmonar spun că au dureri de piept când tuşesc, care se extind la umăr şi la braţ.


Durere de stomac sau greaţă


O durere de stomac este ceva atât de comun încât foarte rar ar putea însemna că ai cancer. Dar dacă observi că durerea persistă sau ai tot timpul senzaţia de greaţă este important să mergi la doctor. Ar putea fi ulcer, dar acestea sunt şi simptome ale leucemiei sau ale cancerului de esofag, de ficat, de pancreas sau al celui colorectal.


Infecţii sau febră frecventă
Dacă în mod obişnuit nu ai probleme de sănătate, dar observi că începi să te îmbolnăveşti sau să ai febră tot mai des, acestea ar putea fi semne ale leucemiei. Leucemia este o formă de cancer a sângelui, caracterizată de excesul de celule tinere si de globule albe mature. Astfel, sistemul imunitar este slăbit, iar organismul face faţă mai greu infecţiilor. Fii atentă la simptome asemănătoare cu gripa sau răceala precum febra sau dureri ale corpului, care nu dispar.

Dificultate la înghiţit

Un asemenea simptom care pare banal trebuie investigat serios, el poate semnifica inclusiv o patologie severă – cancerul de stomac sau de laringe. În cazul fumătoarelor, riscul de cancer pulmonar este unul ridicat.

Vânătăi inexplicabile

Dacă te trezeşti cu o vânătaie misterioasă – cel mai probabil nu ai motive de îngrijorare. Poate te-ai împiedecat în drum spre baie. Dar dacă începi să observi tot mai multe vânătăi inexplicabile, mai ales în zone precum mâinile sau degetele – acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Învineţirea uşoară şi inexplicabilă poate fi un semn al leucemiei. În timp, leucemia afectează capacitatea sângelui de a transporta oxigen şi potenţialul de coagulare.

Pierderea rapidă în greutate

Slăbitul ar putea părea un lucru bun, dar dacă nu ai poftă de mâncare şi dacă nu există niciun motiv care să explice această reacţie ar trebui să mergi la un control medical. Pierderea în greutate sau modificări neaşteptate ale poftei de mâncare pot fi un semn pentru mai multe tipuri de cancer – de esofag, pancreas, ficat sau al colonului. Este un simptom des întâlnit în cazul leucemiei sau limfomului.

Stare de oboseală permanentă

Toată lumea are zile în care se simt lipsiţi de energie, dar ar trebui să te simţi revigorată după o noapte sau două de somn. Dacă te simţi obosită în fiecare zi timp de două-trei săptămâni, ar trebui să vezi un doctor. Leucemia şi limfomul cauzează de multe ori oboseală.

Dureri de cap puternice

Dacă în mod obişnuit nu te confrunţi cu dureri de cap sau migrene şi dintr-odată începi să iei ibuprofen zilnic, ar putea fi simptomul unei tumori pe creier, care cauzează durere prin tensiunea pe care o pun pe nervi.

Sânge în scaun

Cel mai probabil poate semnala o afecţiune precum hemoroizii. Dar poate fi şi semnul cancerului de colon. Astfel de cazuri sunt din ce în ce mai comune la persoanele cu vârste sub 50 de ani – vârsta la care se recomandă screeeningul pentru cancer la colon. Este foarte uşor să înlături posibilitatea unei afecţiuni grave precum cancerul şi să crezi că este vorba despre hemoroizi sau constipaţie. Doctorii atrag atenţia că urmele de sânge în scaun nu sunt niciodată un lucru normal şi că un consult medical este necesar.

Schimbări observabile ale pielii

Cancerul de piele este unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de cancer, dar este şi unul dintre cele mai dificil de diagnosticat, cel puţin în stadiile incipiente.
Multe persoane au impresia că pistruii, aluniţele sau pete de îmbătrânire sunt ca oricare altele. Însă, dacă observi o aluniţă care îşi modifică dimensiunile sau culoarea este obligatoriu să o verifici. Melanomul este mai uşor de identificat pentru că acele semne au forme neregulate spre deosebire de cele rotunde şi mai închise la culoare, care ar putea să nu îţi atragă atenţia. Melanomul este mai puţin întâlnit ca alte tipuri de cancer de piele, dar este mai periculos. Cu cât este diagnosticat mai repede, cu atât şansele de tratare sunt mai mari.

Durere sau leziune în zona gurii

Un herpes care se vindecă nu este un motiv de îngrijorare, nici o durere de dinţi care se ameliorează după o vizită la dentist. Dar dacă observi leziuni care nu se vindecă, dureri care persistă, pete albe sau roşii pe gingii sau limbă, ori orice altă umflătură sau amorţire în zona maxilarului - acestea ar putea fi semnul cancerului la gură. Dacă persistă mai mult de două săptămâni este foarte important să mergi la doctor.

Sursa: csid.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md