10:07:46 26.11.2025
Stiri

Sfatul nutriţionistului // Despre brânză şi smântână, ştiinţific. Mituri şi adevăruri

Reportaj 02.11.2013 11:24 Vizualizări13713
Sfatul nutriţionistului // Despre brânză şi smântână, ştiinţific. Mituri şi adevăruri romanaialibera.ro

Cândva, un pahar de lapte pe zi era considerat reţeta sănătaţii, dar în prezent mulţi dintre noi preferă apa sau sucul de fructe pentru hidratare.

Lactatele sunt adesea evitate pentru conţinutul înalt de grăsimi saturate (în laptele integral şicaşcaval) şi pentru prezenţa lactozei (zahărul din lapte) pe care mulţi nu o pot digera, alegându-se cu balonări şi eczeme.

Dar iata că unele studii ştiinţifice demonstrează că amestecul perfect de proteine, carbohidraţi, vitamine, calciu şi sodiu din lapte oferă beneficii atât copiilor în creştere, câtşiadulţilor, mai ales după ocupaţiile intense din sălile de forţă.

Mai jos vă propun câteva mituri şi adevăruri despre lapte.

Laptele e benefic în dezvoltarea copiilor de la 1,5 până la trei ani. După aceea, laptele nu mai este esenţial în creştere, deşi conţinutul său este benefic.

Laptele degresat conţine mai mult calciu pro-rată decât laptele integral. Asta pentru căproporţia de calciu sporeşte după ce se înlătură grăsimile (care nu conţincalciu). Deci chefirul, brânza de vaci şi iaurtul sunt mai benefice, din punctul de vedere alcalciului necesar, decât laptele gras.

450 ml de lapte degresat conţin 693 mg calciu. Cerinţele zilnice de calciu sunt următoarele: copiii între patru şi șase ani – 450 mg, copiii între cinci şi zece ani - 550 mg, băieţii de peste 11 ani – 1000 mg, fetele de peste 11 ani – 800 mg, iar adulții necesită 700 mg, zilnic. Alte surse importante de calciu sunt urda, fasolea, pâinea din făină integrală, verdeţurile şi peştele gras.

Deşi beneficiile consumului de lapte sunt discutate pe larg în prezent, şi sunt contradictorii, mai jos vă prezint câteva mituri şi adevăruri despre lapte şi derivatele sale (lactate).

Mulţi dintre noi descoperă la un moment dat că laptele consumat le produce disconfort (balonare, eczeme, mâncărimi) şi se întreabă dacă e bine să-l oferim copiilor, iar alţii află, cu ajutorultestărilor biochimice, că le lipseşte o proteină specială, care în mod normal ar digera lactoza, adică zahărul din lapte.

De fapt, tipul de lapte pe care e bine să-l consumăm depinde de vârstă. Copiii de până la doi ani au nevoie de lapte integral (3,5%), care este esenţial în procesulde creştere. Bebelușii de până la un an ar trebui să sugă piept sau să consume o formulă specială de lapte.

După doi ani, laptele oferit poate fi semidegresat (2%), mai ales dacă copilul se dezvoltă normal. De la cinci ani se poate oferi lapte degresat (0,5%), din nou – cu condiţia că copilul se dezvoltă normal.

Adulții nu au nevoie să consume lapte integral. Singurul beneficiu al laptelui integral este un conţinut puţin mai înalt de vitamina D, însă aceasta poate fi obţinută de la razele solare. Laptele degresat, de fapt, conţine mai mult calciu decât laptele integral. În plus, conţine mai puţine calorii şi mai puţine grăsimi saturate, din acest motiv sfatul nutriţioniştilor este de a opta pentru laptele degresat, mai ales pentru a slăbi. Faceţi comparaţie: un pahar de lapte integral conţine 146 de calorii, pe când un pahar de lapte semidegresat- 102 calorii, iar un pahar de lapte degresat - doar 80 de calorii.

Laptele crud sau nepasteurizat este o altă temă de discuţie, la fel de controversată. În unele ţări, comercializarea laptelui crud este interzisă prin lege. Mulţi îl preferă direct de la vacă, deoarece se spune că atunci când se pasteurizează/fierbe laptele mor atât bacteriile dăunătoare, cât şi cele folositoare, totodată distrugându-se și vitaminele. Şi totuşi, laptele crud poate conţine bacterii primejdioase, îndeosebi pentru copii, pentru femeile gravide şi pentru bătrâni. Din acest motiv, laptele crud e mai bine de evitat, în special de către grupurile de risc înalt.

Alte feluri de lapte care deseori înlocuiesc laptele de vacă sunt laptele de capră, care este considerat mai nutritiv, mai bogat în fier şi magneziu şi care se presupune că este mai uşor digeratde către organism. Sau chiar laptele de oi, care la sigur este mai nutritiv, mai gras şi mai caloric.

Substituenţii moderni de lapte sunt „laptele” de orez, de soia, de migdale. Aceste băuturi, deşi sunt excelent de nutritive şi bogate în vitamine, nu se produc în R. Moldova, deci sunt destul de scumpe.

Tamara Șchiopu

Autor: Ziarul National
Top stiri
26.11.2025 08:20 231 Horoscopul zilei 26.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.81 1 USD 17.19 1 RON 3.89 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte