Șeful Delegației UE la Chișinău, despre referendumul privind integrarea europeană, anunțat de președinta Maia Sandu: „Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană”
Referendumul privind integrarea europeană, anunțat de președinta Maia Sandu și care ar urma să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din toamna curentă, ar putea fi „o oportunitate bună de a afla dacă această cale, pe care a pornit statul, este susținută de cetățenii săi”, afirmă șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.
Într-un interviu oferit Ziarului NAȚIONAL, Ambasadorul UE a precizat că așteaptă mai multe detalii de la autoritățile R. Moldova, inclusiv cu privire la întrebarea care va fi adresată în cadrul referendumului.
„Ar putea fi o oportunitate bună de a afla dacă această cale, pe care a pornit statul, este susținută de cetățenii săi. Și Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană, astfel încât pașii pe care statul va trebui să îi întreprindă, de exemplu în ceea ce privește implementarea normelor UE, să fie susținuți în mod clar de cetățenii moldoveni”, ne-a spus diplomatul european.
Potrivit Ambasadorului Mažeiks, majoritatea țărilor care au aderat la Uniunea Europeană au organizat referendumuri fie din motive juridice, fie din motive politice, deoarece au considerat că este important să întrebe cetățenii dacă susțin acest pas.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a oferit exemplul țării sale de origine: „Letonia a fost, de asemenea, una dintre aceste țări. Eu am făcut parte din biroul electoral deschis în cadrul reprezentanței letone la Consiliul Europei, unde activam ca diplomat, și îmi amintesc că, în noaptea când se numărau voturile, mă gândeam - ce s-ar întâmpla dacă cetățenii nu vor susține eforturile pe care le-am depus de ani de zile? Bineînțeles, am răsuflat ușurat aflând rezultatele plebiscitului nostru de atunci. Dar astfel vreau să spun că este foarte important să întrebăm cetățenii dacă sprijină acest demers al integrării europene”.
Amintim că președinta Maia Sandu insistă ca referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pentru a aduce cât mai mulți oameni la urnele de vot și a economisi bani publici.
Șefa statului a invocat ieri-seară, la postul public de televiziune, experiența din anii precedenți, care a demonstrat că alegerile prezidențiale mobilizează cel mai mult alegătorii, iar referendumul trebuie să fie cât mai reprezentativ.
„Cel mai principal argument este participarea. Această decizie de la referendum va defini soarta R. Moldova pentru mulți ani înainte. Este o decizie tare și tare importantă. Eu îmi doresc ca să vedem cât mai mulți oameni participând la acest referendum și participând la această decizie. Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Din experiența noastră, știm că la alegerile prezidențiale avem întotdeauna cea mai mare rată de participare în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Sigur, putem să menționăm și argumentul că se economisesc niște resurse, dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni”, a punctat Maia Sandu.
Un fost primar scapă de închisoare, dar va achita jumătate de milion de lei pentru prejudicierea bugetului local
Maia Sandu, în TOPUL liderilor străini care se bucură de cea mai mare încredere în rândul UCRAINENILOR
DRRM, donație de table interactive, laptopuri și imprimante multifuncționale pentru trei universități din R. Moldova. Adrian Dupu: „Acest proiect confirmă încă o dată angajamentul DRRM de a susține educația din stânga Prutului”