14:30:16 15.06.2024
Stiri

Șeful Delegației UE la Chișinău, despre referendumul privind integrarea europeană, anunțat de președinta Maia Sandu: „Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană”

Actualitate 09.02.2024 14:55 Vizualizări1518 Autor: Raisa Lozinschi
Șeful Delegației UE la Chișinău, despre referendumul privind integrarea europeană, anunțat de președinta Maia Sandu: „Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană”
Poză simbol


Referendumul privind integrarea europeană, anunțat de președinta Maia Sandu și care ar urma să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din toamna curentă, ar putea fi „o oportunitate bună de a afla dacă această cale, pe care a pornit statul, este susținută de cetățenii săi”, afirmă șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Într-un interviu oferit Ziarului NAȚIONAL, Ambasadorul UE a precizat că așteaptă mai multe detalii de la autoritățile R. Moldova, inclusiv cu privire la întrebarea care va fi adresată în cadrul referendumului.

„Ar putea fi o oportunitate bună de a afla dacă această cale, pe care a pornit statul, este susținută de cetățenii săi. Și Republica Moldova și-ar putea stabili definitiv cursul spre integrarea europeană, astfel încât pașii pe care statul va trebui să îi întreprindă, de exemplu în ceea ce privește implementarea normelor UE, să fie susținuți în mod clar de cetățenii moldoveni”, ne-a spus diplomatul european.

Potrivit Ambasadorului Mažeiks, majoritatea țărilor care au aderat la Uniunea Europeană au organizat referendumuri fie din motive juridice, fie din motive politice, deoarece au considerat că este important să întrebe cetățenii dacă susțin acest pas.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a oferit exemplul țării sale de origine: „Letonia a fost, de asemenea, una dintre aceste țări. Eu am făcut parte din biroul electoral deschis în cadrul reprezentanței letone la Consiliul Europei, unde activam ca diplomat, și îmi amintesc că, în noaptea când se numărau voturile, mă gândeam - ce s-ar întâmpla dacă cetățenii nu vor susține eforturile pe care le-am depus de ani de zile? Bineînțeles, am răsuflat ușurat aflând rezultatele plebiscitului nostru de atunci. Dar astfel vreau să spun că este foarte important să întrebăm cetățenii dacă sprijină acest demers al integrării europene”.

Amintim că președinta Maia Sandu insistă ca referendumul privind integrarea europeană a R. Moldova să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale pentru a aduce cât mai mulți oameni la urnele de vot și a economisi bani publici.

Șefa statului a invocat ieri-seară, la postul public de televiziune, experiența din anii precedenți, care a demonstrat că alegerile prezidențiale mobilizează cel mai mult alegătorii, iar referendumul trebuie să fie cât mai reprezentativ.

„Cel mai principal argument este participarea. Această decizie de la referendum va defini soarta R. Moldova pentru mulți ani înainte. Este o decizie tare și tare importantă. Eu îmi doresc ca să vedem cât mai mulți oameni participând la acest referendum și participând la această decizie. Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Din experiența noastră, știm că la alegerile prezidențiale avem întotdeauna cea mai mare rată de participare în comparație cu alte scrutine. Acesta este argumentul de bază. Sigur, putem să menționăm și argumentul că se economisesc niște resurse, dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni”, a punctat Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md