10:19:58 20.04.2024
Stiri

SCANDAL în lumea științifică // Primii copii modificați genetic

Știri 11.01.2019 12:42 Vizualizări2060 Autor: Ziarul National
SCANDAL în lumea științifică // Primii copii modificați genetic Sursa: dcnews.ro


Cercetătorul chinez care a afirmat anul trecut că a creat primii copii „modificați genetic” ar fi pus în pericol viețile acestora și nu ar avea pregătire în domeniul biologiei, a susținut luni un genetician britanic de seamă care a organizat conferința în cadrul căreia a fost făcut anunțul, relatează Reuters.

Robin Lovell-Badge, organizatorul evenimentului desfășurat în luna noiembrie 2018 în cadrul căruia He Jiankui din China a făcut prezentarea controversată, l-a descris pe acesta drept un om bogat cu un „ego imens” care „a vrut să facă ceva despre care crede că va schimba lumea”.

Numeroase critici și controverse științifice și etice

He Jiankui, profesor asociat la Universitatea sudică de știință și tehnologie din Shenzhen, China, a generat numeroase critici și controverse științifice și etice după ce a afirmat că a utilizat o tehnologie cunoscută sub numele CRISPR-Cas9 pentru a edita genetic embrionii a două fetițe născute în luna noiembrie.

El nu a răspuns imediat la solicitarea transmisă de Reuters prin e-mail pentru a comenta acest subiect.

Autoritățile din China au anunțat că îl investighează pe He Jiankui și au dispus suspendarea cercetărilor de acest tip.

Cercetătorul a declarat în cadrul conferinței că a modificat genele celor două fetițe chineze pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit înregistrărilor video publicate online.

He Jiankui a susținut că „nici o genă nu a fost modificată cu excepția aceleia care previne infecția cu HIV”.

Identitățile părinților celor două fetițe nu au fost dezvăluite, însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl lor este seropozitiv și a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Nimeni nu știe ce vor face aceste mutații

Lovell-Badge, profesor și expert în genetică la Institutul Francis Crick din Marea Britanie, care a condus comitetul de organizare al summit-lui „Editarea genomului uman” desfășurat în luna noiembrie la Universitatea din Hong Kong, a declarat că este imposibil de aflat ce a făcut exact He Jiankui. „Dacă este adevărat (că a editat genomurile așa cum susține) atunci este cu siguranță posibil ca el să fi pus în pericol viețile copiilor”, a declarat Lovell-Badge în fața jurnaliștilor la Londra.

„Nimeni nu știe ce vor face aceste mutații”, a precizat geneticianul.

Lovell-Badge a explicat că l-a invitat pe He Jiankui la conferință după ce a aflat de la alți oameni de știință că „pune ceva la cale”. Lovell-Badge a sperat că în urma interacțiunilor cercetătorului chinez cu alți specialiști acesta își va „controla pornirile”.

„Cam toți cei cu care el a vorbit i-au spus: «Nu face asta». Dar evident era prea târziu”, a precizat omul de știință britanic.

Lovell-Badge a explicat că a aflat despre ceea ce susținea He Jiankui în ajunul conferinței și l-a convocat pe acesta la o întâlnire de urgență. „Credea că ceea ce făcea era un lucru bun și că era vorba despre o mare descoperire”, a dezvăluit specialistul britanic. Însă „nu avea formare de bază în biologie”, iar experimentele pe care a susținut că le-a efectuat „au ignorat toate normele cu privire la modul în care se realizează orice studiu sau experiment clinic”, a adăugat Lovell-Badge.

„Cu certitudine trebuie oprit de la a face din nou ceva similar”, a spus el.

Lovell-Badge a menționat că nu a mai aflat nimic despre He Jiankui din luna decembrie, însă a auzit că acesta locuiește în Shenzhen, într-un apartament aflat sub supraveghere pe perioada anchetei.

Demersul lui He Jiankui, pus la zid

Autoritățile și mai multe instituții din China, dar și sute de oameni de știință din toată lumea au condamnat demersul lui He Jiankui și au susținut că orice punere în aplicare a modificării genetice a embrionilor umani în scopul reproducerii contravine legilor și eticii medicale din China.

Autoritățile chineze au cerut în luna decembrie universităților din țară să denunțe până cel târziu la 31 decembrie experimentele ilegale de modificare genetică realizate în ultimii cinci ani.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat la începutul lunii decembrie că va înființa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane.

Sursa: dcnews.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md