22:11:40 15.04.2024
Stiri

Țigările electronice, RISC MAJOR pentru copii și tineri

Știri 16.01.2019 12:39 Vizualizări3861 Autor: Ziarul National
Țigările electronice, RISC MAJOR pentru copii și tineri Sursa: dcmedical.ro


Un nou tip de țigaretă electronică a fost lansat pe piață de o companie producătoare de tutun, aceasta susținând că produsul face parte din categoria țigaretelor electronice cu risc redus pentru sănătate, diferențiindu-se astfel de competitori, care au optat pentru produse cu tutun încălzit. Medicul Raed Arafat atrage atenția asupra faptului că intrarea pe piață a acestor dispozitive, în ideea că sunt puțin nocive, este o inducere în eroare a populației. Cei mai expuși pericolului de-a îmbrățișa o nouă formă de fumat sunt tinerii și copiii.

Existau deja pe piață dispozitivele IQOS de la Philip Morris International și Glo de la British American Tobacco, iar acum a apărut Logic Compact de la JTI România. În opinia dr. Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), aceste țigarete electronice prezentate sub forma unor dispozitive, sunt extrem de atractive pentru tineri, astfel că tentația de a le încerca este foarte mare.

„Dispozitivele respective arată de parcă sunt niște gadgeturi extraordinar de frumoase, cu becuri, cu culori interesante și sunt atractive pentru tineret, nu pentru fumătorii înrăiți. Pentru tineretul care nici măcar nu a început să fumeze. Dacă acesta este scopul, înseamnă că suntem în fața unei ofensive de recrutare de noi fumători sub această acoperire a fumatului sau a consumului de tutun încălzit. Ulterior, tinerii pot să treacă la tutunul clasic când nu le mai convine tutunul încălzit. Unii de la tutunul clasic merg către tutunul încălzit, alții încep cu tutunul încălzit și merg spre tutunul clasic, iar alții le combină. Sunt deja studii clare care arată că este destul de dăunătoare corpului și omului combinația dintre cele două”, a declarat dr. Raed Arafat.

În ceea ce-i privește pe fumătorii care combină țigările clasice cu cele electronice, obiceiul este de-a consuma tutunul clasic în zonele deschise, acolo unde le permite legea, iar tutunul încălzit în zonele în care nu pot fuma tutun clasic.

„Orice formă de fumat sau de consum de produse care au nicotină în ele, produse cu tutun în ele, sunt nocive sănătății. Că unele sunt mai puțin nocive ca altele, asta o să ne arate următorii ani. Despre țigările clasice se vorbea acum 50 ani că sunt benefice și erau recomandate pentru multă lume. Acum avem o formă nouă care încearcă să înlocuiască țigările clasice, cel puțin acolo unde țigările clasice sunt interzise. Nu știm care va fi impactul de lungă durată, dar ce pot să spun la acest moment este că există un risc major să permitem recrutarea unui număr foarte mare de tineri și copii pentru o nouă formă de fumat”, a precizat medicul Raed Arafat pentru DC Medical.

Legea anti-fumat trebuie schimbată

În timp ce americanii interzic țigările electronice, SUA va fi prima țară unde acestea vor fi interzise minorilor, fiindcă FDA intenționează să supună țigările electronice acelorași reguli ca țigările normale, România permite lansarea de noi și noi produse de acest tip, fiind a doua țară în care se lansează noul tip de țigaretă electronică. În prezent, legislația în vigoare nu interzice consumul acestora în spații publice, deși medicii susțin că ar trebui ca legea să fie la fel pentru toate produsele care conțin nicotină.

Dispozitive pentru renunțarea la fumat, sub control medical

Compania producătoare de tutun susține că țigaretele electronice lansate au un potențial de risc redus pentru sănătate, făcând referire la „un raport al Ministerului Sănătății din Marea Britanie”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) susține însă că raportul care este folosit foarte mult nu este de la Ministerul Sănătății, ci de la Agenția de Sănătate Publică de acolo și că raportul respectiv vorbește de efectul redus comparativ cu efectul țigărilor clasice.

„În același timp raportul vorbește despre trecerea de la țigările clasice la acest tip de dispozitive ca o metodă tranzitorie de renunțare la fumat, lucru care se pare că nu merge întotdeauna, pentru că sunt unii care încep cu aceste dispozitive după care trec pe fumatul clasic. Intrarea cu astfel de dispozitive în ideea că sunt puțin nocive este o inducere în eroare a populației. Dacă se dorește utilizarea lor pentru ajutorarea celor care fumează clasic să treacă la această formă de fumat, pot fi programe de sănătate, care pot fi analizate dacă merg sau nu. Dacă sunt folosite ca dispozitive medicale pentru renunțarea la fumat, atunci trebuie să fie sub control medical, trebuie să fie controlate de medicii de familie sau medicii specialiști care lucrează cu fumătorii”, a conchis dr. Raed Arafat.

Sursa: dcmedical.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md