21:45:11 03.05.2024
Stiri

ATENŢIE! Salmonella locuiește în produse de primă necesitate

Reportaj 06.03.2016 16:52 Vizualizări6229 Autor: Ziarul National


ATENŢIE! Salmonella locuiește în produse de primă necesitate sursa: google.ro

PERICOL ASCUNS // Mâncarea infestată de obicei arată și miroase normal

Salmoneloza este o infecţie bacteriană comună care afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăieşte în intestinul oamenilor, animalelor şi păsărilor. Oamenii se infectează cel mai frecvent din alimente şi apă contaminate. Perioada de incubaţie variază între câteva ore şi două zile.

De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, ouă sau produse din ouă, crude (ex. maioneză) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauză frecventă, dacă provin din apă contaminată. De asemenea, fructele şi legumele proaspete pot determina această infecţie, dacă sunt irigate (înainte de a fi culese) sau spălate cu apă contaminată în timpul procesării. Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregătite de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales după folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.

O altă cale este contactul cu animale de companie. Unele persoane pot deveni purtători cronici ai bacteriei putând transmite infecţia altor persoane chiar dacă ele însele nu au simptome.

Sunt la risc mai mare persoanele care călătoresc în ţări subdezvoltate, care trăiesc în comun, în diferite instituţii, de exemplu, bătrânii din aziluri sau copiii din orfelinate.

Simptomele infecţiei cu Salmonella

Pacienţii se pot confrunta cu greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, sânge în scaun.

Simptomele infecţiei durează între 4 şi 7 zile, deşi ar putea să treacă chiar câteva luni până când intestinele să îşi revină de fapt la normal după aceea. Anumite tipuri de bacterii Salmonella pot dezvolta febra tifoidă, o boală uneori mortală mai frecventă în țările mai puţin dezvoltate.

Diagnosticul de salmoneloză

Infecţia cu Salmonella poate fi detectată recoltând o probă din scaunul pacientului. Dacă medicul suspectează că bacteria a pătruns în sânge sau aveţi imunitate scăzută, vă va prescrie tratament antibiotic.

Cazurile severe necesită spitalizare.

Respectarea dietei este foarte importantă pentru refacerea florei intestinale după procesul inflamator cauzat de boală.

Se recomandă: pâine prăjită, brânză telemea slabă, ceai de mentă, supă de orez şi morcovi, banane, măr copt, carne fiartă sau friptă la grătar (pui, vită), apă plată.

Sunt contraindicate: legume şi fructe crude, sucuri de fructe, prăjeli, dulciuri, băuturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, smântână, unt, caşcaval gras, grăsimi, slănină, costiţă, carne de porc, varză, fasole, tocături, mici, ouă.

N.B. Infecţia cu Salmonella este contagioasă, deci trebuie să luaţi măsuri de precauţie pentru a evita răspândirea ei.

Evoluţie & Profilaxie

Hidratarea și dieta, esențiale în tratamentul salmonelozei

În cazurile uşoare de enterocolite, hidratarea corectă şi regimul alimentar sunt suficiente, simptomele ameliorându-se după câteva zile.

Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice. Pot fi folosite medicamente de combatere a grețurilor şi vărsăturilor, precum şi diferite antidiareice, dar numai la indicaţia medicului şi în dozaj corespunzător.

Există și unele medicamente antidiareice în farmacii care nu sunt recomandate în tratamentul enterocolitelor, pentru că se stopează astfel mecanismul de curăţare a intestinului de microorganismele patogene.

Infecţia cu Salmonella nu este ameninţătoare pentru viaţă. Totuşi, la anumite persoane, precum copii mici, vârstnici, femei însărcinate, persoane imunocompromise, pot apărea complicaţii severe.

Sfaturi bune de urmat

  • Nu consumați ouă crude sau insuficient gătite; ouăle crude pot fi folosite în anumite mâncăruri, precum sosurile pentru salate, îngheţată, maioneză, cocă pentru prăjituri;
  • Gătiți alimentele cât mai bine: folosiți un termometru pentru carne, pentru a fi siguri că este preparată la o temperatură adecvată;
  • Evitați consumul de lapte crud, nepasteurizat sau al altor produse lactate provenite din surse nesigure;
  • Curățați și spălați bine produsul înainte de consumare;
  • Evitați contaminarea încrucişată a alimentelor; păstrați separat carnea nepreparată de alte produse;
  • Spălați-vă minuţios pe mâini, înainte de a lucra cu orice aliment şi între utilizarea diferitelor tipuri de produse alimentare;
  • Dezinfectați tabla pentru tăiat, tejgheaua, cuţitele şi alte ustensile după manipularea alimentelor negătite;
  • Îndeosebi în prezenţa copiilor mici, nu țineți reptile și animale de companie, deoarece sunt purtătoare de Salmonella;
  • Consumați apă doar din surse sigure, necontaminate (apă minerală plată îmbuteliată sau apă fiartă și răcită);
  • Limitați accesul unei persoane cu salmoneloză la prepararea bucatelor.
  • Pagină realizată de Maria Boroda


    Stiri relevante
    12.12.2017 16:01 2088 Lapte praf CONTAMINAT cu salmonella

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

    29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

    26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md