13:31:51 04.06.2023
Stiri

Rusia ar fi MAJORAT cu circa 200 de dolari prețul la gaze pentru R. Moldova. Guvernarea e acuzată de lipsă de transparență: Prețul gazelor în ianuarie va fi de 647 de dolari. De ce tac Ceban și Spînu? Parcă suntem pe vremea lui Plahotniuc-Dodon”

Actualitate 05.01.2022 15:51 Vizualizări8005 Autor: Ziarul National
Rusia ar fi MAJORAT cu circa 200 de dolari prețul la gaze pentru R. Moldova. Guvernarea e acuzată de lipsă de transparență: Prețul gazelor în ianuarie va fi de 647 de dolari. De ce tac Ceban și Spînu? Parcă suntem pe vremea lui Plahotniuc-Dodon”


R. Moldova ar urma să plătească, în ianuarie curent, 647 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze livrate de „Gazprom”, cu circa 200 de dolari mai mult decât în luna noiembrie 2021, susține fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari.

Acesta subliniază că a aflat această informație din surse sigure, care au dorit să-și păstreze anonimatul. În același timp, politicianul afirmă că „Moldovagaz” și vicepremierul Andrei Spînu trebuiau să informeze opinia publică despre această majorare, mai ales că s-ar putea să se ajungă în situația în care Guvernul să aloce bani din bugetul de stat pentru a compensa această creștere a prețului.

„Când va deveni guvernarea transparentă? După ședința de urgență de ieri a Consiliului Suprem de Securitate, am așteptat unele explicații publice. Așa a fost în perioada când doamna Maia Sandu a câștigat scrutinul prezidențial și până la alegerile parlamentare anticipate. După preluarea puterii de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), parcă cineva a pus dopul în ceea ce privește comunicarea. De ce noi trebuie să descifrăm comunicatul sec emis de Președinție? Parcă suntem în perioada lui Plahotniuc-Dodon. Cum să înțelegem fraza potrivit căreia „membrii CSS au audiat informația despre soluțiile de depășire a unei potențiale crize de gaze”? Sau că CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori”, întreabă Slusari într-o postare pe Facebook.

Citește și: O nouă CRIZĂ energetică în R. Moldova? Maia Sandu a convocat de URGENȚĂ ședința Consiliul Suprem de Securitate. Creșterea semnificativă a prețurilor la gaze pune în gardă autoritățile

Acesta a amintit că, din data semnării noului contractul cu „Gazprom”, societatea nu deține informație suficientă despre situația din sectorul energetic.

„Solicitarea de a publica prevederile contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a rămas fără reacție. Noi nu cunoaștem care a fost prețul gazului pentru decembrie și cât va plăti R. Moldova în ianuarie. Am ajuns în situația când, pe ascuns, primesc informația că prețul gazelor în prima luna a anului 2022 va fi de 647 de dolari pentru 1 000 m3. Cu multă frică mă roagă să nu divulg sursa. Parcă trăim în dictatura anilor 2016 - 2019! Ce se întâmplă? Este adevărată informația? De ce tac Vadim Ceban și Andrei Spînu?”, întreabă fostul vicepreședinte al Parlamentului.

Sursa citată nu exclude că Guvernul ar putea aloca, repetat, surse financiare pentru a acoperi diferența de preț.

„În mod absolut netransparent, Guvernul, la insistența „Moldovagaz” și a lui Andrei Spînu, a transferat recent către „Gazprom”, prin intermediul „Energocom”, apropae 1,4 miliarde de lei. E vorba de banii contribuabililor. Până în prezent noi nu am văzut contractul între „Energocom” și „Moldovagaz”. Iar contractul între „Termoelectrica” și „Energocom” nici nu a fost elaborat. Totodată, cu multiplele încălcări juridice ale procedurilor se va ocupa procuratura, mai devreme sau mai târziu. Acum iarăși aud zvonuri potrivit cărora „Moldovagaz” va cere ajutorul Guvernului pentru achitarea parțială a plăților în ianuarie. Pe de altă parte, văd câtă rezistență există la această întreprinderea afiliată „Gazprom”-ului în privința auditului comprehensiv și cât de greu merge procesul cu auditul datoriilor istorice. Domnilor guvernați, nu vă pare că prea multe întrebări s-au acumulat în domeniul energetic? Societatea are dreptul la informații mult mai ample, decât două alineate din comunicatul CSS”, a conchis politicianul ajuns în opoziție.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md